Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 28 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Besluiteloos? Met deze 3 strategieën maak je makkelijker keuzes

Vind jij het altijd lastig om keuzes te maken? En ben je bang dat wanneer je eindelijk een keuze gemaakt hebt, het dan niet de goede is? Goed nieuws: je bent niet de enige, het is een heel herkenbaar fenomeen. Met deze drie strategieën proberen we beter keuzes maken nét iets gemakkelijker te maken. Per dag maken we wel honderden (!) beslissingen. Hoe laat we uit bed gaan, wat we aantrekken, wat we eten voor lunch, of we dat ene koekje nou wel of niet kopen…

Deze keuzes gaan voor sommigen bijna automatisch. Toch kunnen deze kleine beslissingen al voor een hoop keuzestress zorgen. En dan heb je nog de grote beslissingen in het leven. Denk aan het solliciteren naar en accepteren van een nieuwe baan, verhuizen, jezelf storten in een nieuwe relatie…

Herken jij het uitstelgedrag?

Veel van deze belangrijke beslissingen stellen we zo lang mogelijk uit. Terwijl dat helemaal niet verstandig is, want als je bij elke beslissing wacht tot je het perfecte antwoord hebt, is de kans groot dat je de beslissing uiteindelijk helemaal niet neemt. Voltaire, een Franse filosoof, beschreef dit fenomeen ook wel met de quote “The best is the enemy of the good”.

Zo krijg je grip op jouw besluiteloosheid

Deze drie strategieën kunnen ervoor zorgen dat jij in de toekomst gemakkelijker belangrijke beslissingen durft te maken:

1. Verzamel informatie

Wanneer je klakkeloos een beslissing maakt zonder dat je er veel tijd in gestoken hebt, is de kans groter dat je een in jouw ogen verkeerde beslissing maakt. In zo’n geval hangt het namelijk vaak van geluk af. Het kan helpen om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Natuurlijk zijn er bepaalde grenzen aan de hoeveelheid en soort informatie die je kunt vergaren bij verschillende beslissingen.

Op een gegeven moment komt er een punt dat extra informatie niet meer meeweegt met je beslissing. Op dat punt ben je genoeg geïnformeerd om jouw eigen beslissing te nemen.

We vinden het moeilijk om beslissingen alleen te nemen: tips om hier beter in te worden

2. Vergeet je eigen gevoelens niet

Impulsieve beslissingen nemen onder dwang of met een beperkte tijd is niet optimaal. Probeer, voordat je een belangrijke beslissing neemt, even een stapje terug te nemen. Probeer eventuele stress te verminderen. Moet je een beslissing op korte termijn nemen? Probeer dan om deze tijd iets te verlengen. Dat kan an heel gemakkelijk door aan je baas te vragen of je er ‘s middags op terug mag komen, of door te vragen of je iemand volgende week terug mag bellen.

Soms moet je echter wél snel een beslissing nemen zonder dat je de tijd hebt om voldoende informatie te vergaren. Zo’n situatie is stressverhogend, omdat je intuïtief al weet dat het riskant is. Kies in dat geval de keuze die je het minst kan kosten. Dit zorgt ervoor dat je tijd wilt, en de gevolgen van deze beslissing zijn beter te overzien dan van een beslissing waarbij wél veel fout kan gaan.

3. Wacht niet op ‘de beste keuze’, want deze bestaat niet

Het is belangrijk om te onthouden dat jouw keuze niet de beste keuze hóéft te zijn. Zelfs als je meteen een beslissing neemt en de situatie goed is, het kan altijd beter. Dat is in eerste instantie misschien geen fijn idee, maar het voordeel van deze aanpak is juist dat wanneer je eens snel een beslissing moet nemen, de druk van deze beslissing minder groot is.

Meer lezen over het nemen van beslissingen?

Ben je klaar voor een nieuwsbrief waar je écht iets aan hebt? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️