Dit is funest voor je gezondheid en prestaties (en we doen het bijna allemaal)

Joanne Wienen 21 apr 2018 Body

Ik zou nooit dronken naar mijn werk gaan, maar volgens Harvard-wetenschappers doe ik regelmatig iets wat nog veel erger is voor mijn productiviteit: te weinig slapen.

Nobody remembers the nights they got plenty of sleep” denk ik regelmatig. Als ik een compleet weekend van het ene naar het andere feest ren. Of als ik last minute besluit tóch nog even de kroeg in te gaan met een vriendin, ook al is het een dinsdagavond. En soms denk ik het zelfs als ik om half twaalf nog een aflevering Vikings besluit te kijken (want iedereen onthoudt die avonden dat ze tot diep in de nacht Netflix keken uiteraard).

Dronkelappen presteren beter dan mensen met slaaptekort

Natuurlijk weet ik heus wel dat slaap beter voor me is dan slaaptekort. Maar toch lukt het me vaak niet om mijn benodigde acht uur per nacht te pakken. Ik haalde daar tot voor kort vaak mijn schouders over op. Tot ik onlangs op LinkedIn een artikel van Travis Bradberry las. Hij is psycholoog en auteur van het boek Emotional Intelligence 2.0. De kop: ‘Being sleep deprived at work is as bad as being drunk‘. Ja, dat lees je goed.

Bradberry baseerde zich op een onderzoek van Harvard Medical School waarin staat dat de negatieve effecten van slaaptekort zo groot zijn dat dronkelappen nog beter presteren dan mensen met slaaptekort. Ik ben nog nooit dronken op mijn werk verschenen. Maar dat ik om vier uur ‘s middags knikkebollend achter mijn bureau zit na een kort nachtje? Dat komt weleens voor.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Slaap is goed voor onze hersens. Daar wordt al decennialang onderzoek naar gedaan. Een van de meest recente onderzoeken – van de Universiteit van Rochester – toont aan dat ons brein in slaapstand giftige stoffen afbreekt. Tijdens de dag maakt ons brein bij elke neurale activiteit afvalstoffen aan. En die stofjes kunnen dus alleen tijdens het slapen worden afgebroken. Slapen we niet – of te weinig – dan blijven die stoffen in ons brein achter waar ze allerlei nare dingen veroorzaken. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we minder snel informatie kunnen verwerken. Problemen oplossen gaat ook niet zo makkelijk meer en we zijn een stuk minder creatief.

Bovendien worden er bij slaaptekort meer stresshormonen als cortisol aangemaakt. Een teveel aan cortisol leidt naar een zwakker immuunsysteem, meer stress én rimpels. Cortisol breekt namelijk collageen af, het stofje dat de huid soepel en elastisch houdt.

Wanneer je te weinig slaapt, is je lichaam minder goed in staat koolhydraten te verwerken en calorieën te verbranden

Van te weinig slaap word je dus gestrest en gerimpeld. En studies tonen aan dat mensen die goed slapen langer en gezonder leven. Nog meer motivatie nodig? Goed, we gooien er nog eentje in. Te weinig slaap maakt je ook dik(ker). Wanneer je te weinig slaapt, is je lichaam minder goed in staat koolhydraten te verwerken en calorieën te verbranden. En dan eet je ook nog eens meer als je weinig slaapt. Slaaptekort simuleert namelijk de aanmaak van grehline, een hormoon dat zorgt voor een hongergevoel. Bovendien remt het de aanmaak van leptine, een hormoon dat ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt. Slaap jij minder dan zes uur per nacht? Dan heb je daardoor zelfs dertig procent meer kans om dik te worden.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Bradberry’s boodschap is duidelijk: er moet meer geslapen worden. Het liefst tussen de zeven en negen uur per nacht. Per persoon kan de slaapbehoefte verschillen, maar voor iedereen ligt het tussen dit aantal uren. Vaak denk ik in dit soort gevallen aan mijn vader, die goed functioneert in een drukke baan op vijf uur slaap. En zijn er niet heel veel CEO’s en Zuidas-types die superweinig slaap combineren met een topfunctie? Ook voor die mensen heeft Bradberry een duidelijk advies: ‘zij kunnen nóg beter performen als ze meer zouden slapen’.

Wat als slapen niet lukt?

Lees hier praktische tips & tricks.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Dit is funest voor je gezondheid en prestaties (en we doen het bijna allemaal)
Sluiten