Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 20 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Elke mislukte liefdesrelatie brengt je een stap dichter bij Mr. Right

Single vriendinnen om me heen raken gefrustreerd. Gefrustreerd door de zoveelste mislukte liefdesrelatie. Waarom lukt het maar niet om iemand te vinden? Het lijkt alsof elke man bindingsangst heeft, of nog niet toe is aan serieuze relatie. Want, ja. Ze zijn pas 35 en willen nog héél even verder swipen in de Tinder-snoepwinkel. Dan kun je toch beter stoppen met daten, en de boel de boel laten. Nietwaar? Nou, nee. Al die mislukte liefdesrelaties hebben namelijk een doel. Ja, echt. Je kunt extreem veel over jezelf leren als de zoveelste scharrel niet meer op je appjes reageert. Iedereen die je tegenkomt, kom je namelijk voor een reden tegen.

Elke relatie of scharrel leert je iets

Als ik kijk naar mijn eigen date-verleden kan ik bij elke man precies aangeven wat ik van hem, of de situatie, heb geleerd. Zo heb ik iemand een tijdje gedate die mij een onzeker gevoel gaf. Niet omdat hij niet op berichten reageerde, of niet lief was als we bij elkaar waren. Maar omdat ik diep vanbinnen aanvoelde dat hij moeite had met het steeds serieuzer worden van onze relatie. Dat vond hij spannend en eng.

Dat gevoel knaagde aan me. Ik voelde een knoop in mijn maag, en zat een beetje in de ‘afwacht-modus.’ Ik voelde dat het eindig was, maar durfde het niet bespreekbaar te maken. Dat durfde ik niet omdat ik wist wat er ging gebeuren als ik dat wel deed. Klassiek geval kop in het zand-steek-gedrag. Heeft niemand iets aan. Want ik werd er naast niet gelukkiger, ook absoluut niet leuker door. Als je alles wat je zegt gaat overdenken, ben je totaal niet jezelf.

Luister altijd naar je onderbuik-gevoel

Maar wat ik daar van geleerd heb? Dat je altijd naar je onderbuik-gevoel moet luisteren én dat je het waard bent om iemand te daten die wél helemaal voor je gaat. Oh ja, en dat het altijd mis gaat als je doet alsof het probleem niet bestaat. Voor sommigen misschien meer dan logisch, maar ik moest dat nog leren. Misschien ben ik daarom nog niet uitgedate…

Een ander voorbeeld: een vriendin van me heeft een tijd met iemand gedate die voor heel veel turbulentie in haar leven zorgde. Dat was natuurlijk spannend. Wilde avonden in de kroeg, tot in de ochtend diepe en heftige gesprekken: een wervelwind. Maar of ze daar echt gelukkig van werd? Ze verlangde naar rust, naar stabiliteit. Toen die liefdesrelatie tot een eind kwam was ze weer iets wijzer. Ze wilde nog wel die passie en (tot op zekere hoogte) spanning, maar ze zocht in een nieuwe liefdesrelatie ook veiligheid en kalmte. En dat vond ze dus uiteindelijk ook.

Wat heb jij daaraan?

Als je zo elke man of vrouw die de liefdesrevue passeert bekijkt, zul je steeds beter weten wat je wél van een relatie verwacht. Was je vorige liefde iemand die matig communiceerde? Wachtte je dagen op een reactie op een appje? En werd je daar moedeloos van? Dan weet je dat jouw Mr. Right moeiteloos en open communiceert.

Of kom je net uit een relatie die eigenlijk wel vredig voortkabbelde maar waar alle spanning en sensatie ontbrak en verlangde je daar stiekem wel naar? Nou, dan heeft jouw Mr. Right een spannend randje.
Probeer het eens. Wat heb je van alle mannen of vrouwen in je leven geleerd? Over jezelf of over wat jij van een relatie verlangt. Het geeft naast meer inzicht in jouw persoonlijke situatie en voorkeuren ook een vorm van rust. Want geen enkele relatie is op deze manier een waste of time.

Meer lezen over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.