Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 2 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Beter slapen? Dit zijn de voordelen van een koude slaapkamer

Als we ‘s morgens wakker worden in een koude kamer, vinden we dat eigenlijk nooit écht fijn. In die kou opstaan en zo snel mogelijk naar de warme douche lopen. Maar toch heeft het slapen in een koude slaapkamer veel meer voordelen dan nadelen.

Zet je raam voordat je gaat slapen maar even een half uurtje open, want slapen in een frisse slaapkamer is goed voor je gezondheid.

De voordelen van een koude slaapkamer

De ideale temperatuur om in te slapen is tussen de 15 en 19 graden. Hoe zit dat precies?

Je valt sneller in slaap

Wist je dat jouw lichaam een temperatuurscyclus heeft van 24 uur? In de middag is die temperatuur op z’n hoogst, in de nacht op z’n laagst. Wanneer jouw lichaam af wil koelen, maar naast een warme verwarming ligt, dan zal je nooit lekker slapen.

Als je in een koude kamer ligt, zal je lichaam juist wennen aan de natuurlijke cyclus en kouder worden, waardoor je als een roosje in slaap valt.

Je slaapt dieper, en slaapt beter door

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je niet alleen als een roosje in slaap valt, maar dat je ook nog veel beter en dieper slaapt in een koude ruimte. Word jij aan het eind van de nacht vaak wakker, en heb je daarna moeite om weer in slaap te komen? Grote kans dat jouw lichaam dan wakker gemaakt wordt door een (te) warme slaapkamer. En dat is dan ook precies de reden dat je daarna niet meer lekker in slaap valt.

Lees ook: Dit kun je aan je slaapkamer veranderen om beter te slapen

Slaap je in een koudere kamer, dan is de kans groot dat je wél lekker doorslaapt. Jouw lichaam wordt namelijk koud gehouden door de koude kamer, waardoor het langer in zijn natuurlijke temperatuur cyclus kan blijven.

Je ziet er jonger uit (ja, echt!)

Melatonine is een hormoon en speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Door dit hormoon zie jij er ‘s morgens beter uit. Dit hormoon werkt echter pas effectief als je lichaam afgekoeld is. Als je in een te warme slaapkamer slaapt, zal het hormoon zich niet goed ontwikkelen en daardoor zal het anti-age effect ook minder zijn. Snel de verwarming omlaag dus.

Je verbrandt meer calorieën

Mocht je wel wat kilo’s kwijt willen, dan is het ook aan te raden om in een koude slaapkamer te slapen. In een koude slaapkamer verbrand je namelijk meer calorieën tijdens het slapen dan in een warme slaapkamer. Hierdoor blijf je fitter, en sta je ‘s morgens gemakkelijker op. Ook verlaag je hiermee de kans op diabetes.

Ook je intieme zone down under heeft er baat bij

Het verlagen van de temperatuur in de slaapkamer heeft een extra voordeel voor vrouwen: slapen in een koude slaapkamer kan vaginale infecties voorkomen. Bacteriën houden namelijk vooral van warme, broeierige plekken. En als je, bij voorkeur naakt, in een koude slaapkamer slaapt, dan voorkom je die broeierige plekken down under.

Meer lezen over slapen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

uratex

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️