Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

De betekenis van de lotus (die misschien wel op je yogamatje staat)

De lotusbloem, je kent ‘m vast. Als tatoeage, logo, van je yogamat of gewoon als bloem. Het is een prachtige bloem die rust uitstraalt, dus het is niet zo gek dat we ‘m overal terug zien. Maar, er zit meer betekenis achter deze bloem dan enkel haar schoonheid.

Wat zit er dan achter het verhaal van de lotus en waarom zien we de bloem overal terug?

De betekenis van de lotus

De betekenis van de lotusbloem heeft te maken met het groeiproces van de bloem. Lotusbloemen staan bekend om dat ze óveral kunnen groeien, het hele jaar door. Van donkere wateren tot modderige vijvers, de bloem groeit altijd perfect waar het ook staat. De lotus blijft altijd even mooi (*ahum* jaloers).

Afhankelijk van de diepte van het water kunnen de stengels van de lotusbloem wel 5,5 meter lang worden en stoppen pas met groeien zodra ze aan de oppervlakte van het water komen. Zo komt de lotus aan zijn symbool voor puurheid en zuiverheid.

Waarom mantra’s werken (en hoe je de juiste voor jou kiest)

Om diezelfde reden heeft de lotusbloem een grote betekenis voor yogi’s van vandaag de dag. De wereld gaat steeds sneller en de puurheid en zuiverheid is steeds lastiger te vinden. De lotusbloem brengt je terug naar de puurheid en zuiverheid. De bloem staat óók symbool voor zuiverheid in het boeddhisme en het hindoeïsme.

De lotusbloem en het boeddhisme

De lotusbloem is één van de 8 symbolen van het boeddhisme. Het is een teken van puurheid en spiritueel ontwaken en wordt vaak afgebeeld met 8 bloemblaadjes. De kracht van de lotusbloem wordt in het boeddhisme op verschillende manieren benaderd. De bloem die zelfs groeit vanuit de modder staat voor het spirituele pad naar verlichting.

Dit vind je vast ook interessant: Zo kijkt het boeddhisme naar relaties

Elke kleur lotusbloem heeft een andere betekenis binnen het boeddhisme. Een witte lotusbloem staat bijvoorbeeld voor spirituele perfectie, terwijl rode lotussen voor oprechte compassie en liefde staan.

De lotusbloem en het hindoeïsme

Ook in het hindoeïsme staat de bloem voor zuiverheid. De bloem wordt ook geassocieerd vruchtbaarheid, welvaart en eeuwigheid. De bloem groeit immers zelfs vanuit vies water naar het licht toe. Veel van de Hindoestaanse goden en godinnen worden afgebeeld met een lotusbloem. De godin van welvaart en eeuwigheid zit bijvoorbeeld vaak op een lotus.

#goddess #laxmi #lakshmi

1,340 Likes, 20 Comments – Shiva’s India (@shivas.india) on Instagram: “#goddess #laxmi #lakshmi”

In yoga heet de sahasrara-chakra (in het topje van de kruin) de duizendbladige lotus. Het is de chakra van de verlossing. Het komt door de duizend bladeren die alle nuances van alle kleuren bevat. Volgens yogi’s gaat de bewustwording van de duizendbladige lotus samen met de rust van de geest.

Denk daar maar eens over na als je de volgende keer in de downward facing dog staat en de lotusbloem op de hoek van je yogamat ziet pronken.

Benieuwd naar de kijken van het boeddhisme?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️