Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 24 november 2018

Eten wat je wil en tóch slank blijven? Eet volgens de oorspronkelijke leer van Boeddha

In de populaire verbeelding is Boeddha een vrolijke, dikke man. Maar dat is een misverstand. In werkelijkheid was Gautama Buddha gewoon slank. Dan Zigmond, een van Facebook’s top data-analisten, is bijna 30 jaar boeddhist geweest en schreef het boek Buddha’s Diet, waarin hij de waarde laat zien van de Boeddhistische instelling jegens voeding.

Een groot deel van zijn leven heeft Dan Zigmond als boeddhist geleefd. Inmiddels woont hij weer in Amerika, maar de lessen die hij als boeddhist heeft geleerd zijn hem altijd bijgebleven. Een aantal van deze lessen heeft hij gebundeld in het boek Buddha’s Diet: The Ancient Art of Losing Weight Without Losing Your Mind. Het boek is een combinatie van de 3 grootste obsessies in Californië: wetenschap, oosterse filosofie en voedsel.

Vinaya Pitaka

Zigmund ontdekte de oosterse religie terwijl hij computationele neurowetenschappen studeerde aan de Universiteit van Pennsylvania. Na zijn studie vertrok hij naar Thailand, waar hij in een boeddhistische tempel leefde en Engelse les gaf in een nabijgelegen vluchtelingenkamp. De monniken in deze tempel aten volgens de Vinaya Pitaka, de oorspronkelijke leer van Boeddha. Ze aten alles wat beschikbaar was en zoveel als ze wilden, maar alleen tussen de zonsopgang en de middag. Ze bleven slank.

Na twee jaar als monnik in Thailand te hebben geleefd keerde Zigmond terug naar de Verenigde Staten, en in 2014 ging hij aan de slag bij Hampton Creek, een Amerikaanse producent van veganistische voeding. Op een dag stuitte Zigmond op een onderzoek dat keek naar de eetgewoonten en het metabolisme van muizen. Het onderzoek liet zien dat muizen waaraan een ongelimiteerde hoeveelheid voedsel werd gegeven met een hoog vetgehalte, een ongezond hoog gewicht kregen. Opvallend was dat muizen waaraan ook een ongelimiteerde hoeveelheid voedsel werd gegeven met een hoog vetgehalte, maar dan alleen gedurende bepaalde tijden van de dag, slank bleven. Had Zigmond dit niet eerder gezien?

Dit is waarom blijvend afvallen zo moeilijk is

Eten binnen een kader

De studie met muizen herinnerde Zigmond aan de monniken in Thailand, en als snel verschoof Zigmond zijn eetgewoonten in dezelfde richting. Hij creëerde zijn eigen kader, wat betekent dat hij gedurende 9 uur van de dag mocht eten. “Elke dag combineerde ik een periode van eten en een periode van vasten. Dat is consistent met de algemene boodschap van het Boeddhisme, welke is dat je altijd moet zoeken naar een middenweg, en extremen moet mijden.”

Zigmond verloor ongeveer 11 kilo, terwijl hij dezelfde hoeveelheid calorieën consumeerde als hij normaal gesproken deed. Hoe dat kan? Volgens Dr. Satchin Panda, die zich bezig hield met het onderzoek naar de eetgewoonten en het metabolisme van muizen, gaan 10 tot 20% van onze genen aan en uit op bepaalde tijden van de dag. De theorie is dat de moderne wereld onze circadiaanse ritmes verontrust, en dat het consumeren van maaltijden en snacks op gezette tijden kan helpen dit te herstellen.

Meer lezen over boeddhisme?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Eten wat je wil en tóch slank blijven? Eet volgens de oorspronkelijke leer van Boeddha
Sluiten