Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 4 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Vier voorwaarden voor échte liefde (volgens het boeddhisme)

Als westerlingen kunnen we heel wat leren van oosterse culturen, onder andere op liefdesgebied. Zo wijst zen (een vorm van boeddhisme) ons bijvoorbeeld de weg om beter te leren liefhebben dan dat we voorheen deden. We delen vier belangrijke voorwaarden die volgens deze leer nodig zijn om échte liefde te ervaren.

4 voorwaarden voor échte liefde

1. Maitri – liefdevolle vriendelijkheid

Maitri is afgeleid van het Sanskriet, en betekent vriend. Het wil zeggen dat we bevriend moeten raken met iedereen waar we graag van willen houden. Denk eens aan je romantische relaties.

Als je enkel verlangt naar een ander, met een behoefte om deze persoon voor je te winnen, dan ben je niet hun vriend. Dit eerste gebod stimuleert ons tevens om te kijken naar onze relatie met onszelf. Zijn we vriendelijk naar onszelf? Zo niet, hoe kunnen we vriendschap sluiten met een ander als we nog in de clinch met onszelf liggen?

2. Karuna – compassie

Compassie wordt gedefinieerd als een actieve sympathie of de bereidheid om de lasten van anderen te delen. In de Pali taal (de taal die gebruikt wordt in de oude geschriften van het Theravada-boeddhisme), gebruiken ze het woord panna.

Het betekent ‘inzicht’, ‘onderscheiding’ of ‘bewustzijn’. Als we niet een bepaald niveau van inzicht of bewustzijn hebben bereikt, zien we nog steeds andermans wonden als gescheiden van die van ons, en hebben we geen behoefte om andermans last te dragen.

De betekenis van de lotus (die misschien wel op je yogamatje staat)

Wanneer we dit niveau bereiken betekent dit niet dat we het goed moeten keuren dat mensen over ons heen lopen (we moeten allemaal de volledige verantwoordelijkheid voor onze eigen keuzes nemen), maar het betekent wel dat we compassie hebben voor anderen.

3. Mudita – sympathieke vreugde

In plaats van te kijken naar andermans ellende, zouden we moeten kijken naar de vreugdevolle momenten in hun leven én het onze. Mudita bouwt voort op het vorige punt van karuna: een deur naar sympathieke vreugde is compassie. Het leven is zo fragiel, met zijn continue verschuivingen tussen genot en pijn; tussen gemakkelijke en moeilijke situaties.

Wat we op het ene moment krijgen (omdat we het willen) kan op het andere moment weer net zo snel vervagen. Kwetsbaarheid in het gezicht van constante verandering is wat we delen, wat onze huidige toestand ook is. Als we onszelf eraan herinneren dat mensen die meer hebben dan wij óók lijden, dan zullen we ons dichterbij voelen.

4. Upeksha – gelijkmoedigheid

Gelijkmoedigheid is de evenwichtige, rustige aanpak die we zouden moeten hanteren bij alle dingen in het leven, met inbegrip van de liefde. Zonder gelijkmoedigheid kan onze liefde bezitterig worden.

Het is de kunst om in balans te blijven. Hoewel de romantische liefde zijn rollercoaster momenten heeft – evenals liefde voor familie, of zelfs de liefde onder vrienden – is alle échte liefde evenwichtig.

Meer lezen over het boeddhisme?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Vier voorwaarden voor échte liefde (volgens het boeddhisme)
Sluiten