Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Liefde & Seks 5 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

De vraag der vragen: hoe kies je in hemelsnaam een partner?

‘Volg je hart’. Het is een veelgehoord advies, ook wanneer je keuzes moet maken in de liefde. Geen gek advies, toch? Je gevoel heeft het immers vaak bij het juiste eind. Toch is het niet áltijd verstandig om je gevoel te volgen. Je gevoel kan je namelijk ook heel gemakkelijk leiden naar de verkeerde persoon. Maar hoe kan je dan in hemelsnaam wél een partner uitzoeken?

We hebben ons laten inspireren door filosoof (en oprichter van The School of Life) Alain de Botton. Volgens hem geeft je hart namelijk helemaal niet per se het beste liefdesadvies.

Je wordt verliefd op een van je ouders

Maar waarom mogen we ons gevoel niet vertrouwen? Dit komt doordat we, als we ons gevoel volgen, niet bij de partner uitkomen die ons gelukkig maakt, maar eentje die ons herkenbaar voorkomt; eentje die we kennen uit onze jeugd.

Volgens psycholoog Sigmund Freud worden we verliefd op iemand die op onze ouders lijkt, het zogeheten oedipuscomplex. Omdat er in onze jeugd een affectie plaatsvindt voor de ouder, vormt dit de basis voor elke latere liefdesrelatie. Je wordt dus onbewust verliefd op karaktereigenschappen waar je op jonge leeftijd kennis mee hebt leren maken.

Waarom je niet je hart moet volgen

Oké, je wordt volgens Freud dus verliefd op iemand die op je vader of moeder lijkt. Op zichzelf is dat geen probleem. Als je ouders lief, teder, vriendelijk en zorgzaam waren, zou je (volgens deze theorie) prima een partner moeten kunnen kiezen op je gevoel. Maar veel ouders zijn niet enkel ‘goed’ voor ons geweest. Bij velen werden deze bovengenoemde gevoelens gecombineerd met verwarring of negativiteit.

Je hebt je ouder bijvoorbeeld moeten helpen in een moeilijke periode, je was bang voor hun woede of je hebt op momenten te weinig aandacht gekregen. Dit kunnen de negatieve emoties die je hebt onthouden uit je jeugd. Als we deze gevoelens herkennen (en uitgaan van Freuds theorie), is het logisch dat we in latere relaties ook naar deze negatieve gevoelens opzoek gaan.

Lees ook: Hoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven

Een persoon die goed voor ons is – iemand die vriendelijk, lief, rustig, volwassen, bedachtzaam en beheerst reageert – voelt dan eerder als vreemd aan. Terwijl iemand die het vaak moeilijk heeft, iemand die snel boos wordt of iemand die geen tijd voor ons heeft eerder als vertrouwd voelt.

Hoe kies je dan een geschikte partner?

Maar als je gevoel het verkeerde kan zeggen, hoe vind je dan een partner? Alain de Botton zegt hierop: “to choose our partners wisely, we need to tease out how certain compulsions to suffering may be playing themselves out in our feelings of attraction” en geeft daarbij de volgende tip:

Maak een lijst met wat voor personen jou normaal gesproken aantrekken, en wat voor personen niet. Door een concrete lijst te hebben, kan je nagaan welke karakterkenmerken te herleiden zijn naar je jeugd (zowel de goede kenmerken als de minder goede).

Lees ook: Wat als jij met persoonlijke groei bezig bent maar je partner niet?

Hierdoor kan je de volgende keer dat je denkt ‘de ware’ te hebben ontmoet, even nagaan of die persoon je echt gelukkig maakt of enkel doet denken aan de (verkeerde) eigenschappen die je herkent uit je jeugd.

Probeer alert te blijven

Door te kijken naar het verleden, zegt de Botton, kunnen we erachter komen dat we simpelweg niet op iedereen verliefd kunnen worden. We worden verliefd op de personen die ons doen denken aan de emoties die we ervaren hebben toen we jong waren. Maar door dit te herkennen, kunnen we wel alert blijven wanneer we nieuwe mensen ontmoeten.]

Must read: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Hierdoor kan de persoon die in eerste instantie ‘de ware’ lijkt te zijn, de verkeerde keuze voor ons zijn. En degene die in eerste instantie wat saai lijkt, juist ‘de ware’ zijn.

Welke kwaliteiten zou je partner moeten hebben om jou gelukkig te maken en welke niet? Dit is volgens de Botton belangrijk om in gedachte te houden. Volg dus niet altijd je hart, maar soms (en ja, ook als het op liefde aankomt) je verstand.

Lees meer:

Bij het maken van dit artikel hebben we ons laten inspireren door Alain de Botton van The School of Life. Dit doen we wel vaker:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️