Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 31 jan 2017

Hoe meer aandacht voor kinderen ten goede komt van hun geluk

Een kind is vaak een spiegel voor het functioneren van de ouders. En in een tijd waarin ‘druk-druk-druk’ de norm is, levert dat zelden een fraai plaatje op.
Vraag een willekeurig persoon hoe het gaat en de kans is groot dat ergens in het antwoord het woord ‘druk‘ voorkomt. Dagen zijn gevuld met deadlines, carrière maken, spontane borrels na werk, geplande etentjes, sporten, vakanties, weekendjes weg en de kapper. En voor veel mensen komt hier vroeg of laat ook nog een baby bij.

De impact van een kindje

Natuurlijk weten we dat ons leven er met de komst van een kindje anders uit gaan zien, maar stiekem onderschatten veel ouders toch nog de impact die de komst van een kind op hun leven zal hebben. Het plan is om je leven gewoon te blijven leven, maar dan mét baby. Alleen… een kind is niet iets wat je ‘erbij’ doet. Het gevolg? Een generatie onbeschofte, ongelukkige en ongezonde kinderen.

Ook interessant: Kinderen na je 35e (dat heeft zo zijn voordelen)

Tenminste, dat stelde sociaal pedagoog Gitty Feddema afgelopen week in het Algemeen Dagblad. Al die afwezige ouders zorgen volgens haar voor lastige kinderen. En als er iemand verstand van zaken heeft is zij het wel. Als auteur van verschillende bestsellers over opvoeding en partner-, relatie- en gezinstherapeute voerde zij duizenden gesprekken met ouders en kinderen.

Kinderen zijn een spiegel

Sinds de jaren ’60 ziet zij ouders steeds minder tijd maken voor de opvoeding. Ouders zijn steeds meer met zichzelf bezig en laten de opvoeding grotendeels over aan grootouders, schooljuffen- en meesters en de begeleiders van het kinderdagverblijf. “Ik weet hoe lastig het is om dit onderwerp te bespreken, en hoop dan ook vurig dat ouders dit niet als aanval opvatten, maar als aansporing. Mij gaat het maar om één ding: het belang van het kind,” zegt ze in het AD.

Kinderen zijn vaak een spiegel van het functioneren van de ouders. Gebrekkige aandacht en aanwezigheid van ouders laat ongetwijfeld sporen na in het leven van een kind. “En dan gaat het niet alleen om egoïstische en brutale kinderen, maar ook om stille binnenvetters. Het gebrek aan ouderlijke aandacht kan kinderen kweken die permanent negatieve aandacht vragen, maar ook kinderen die fundamenteel onzeker in het leven staan.’

Een pleidooi voor kinderen op de eerste plaats

Feddema pleit ervoor dat ouders hun kinderen weer op de eerste plek zetten, bijvoorbeeld door allebei part time te gaan werken in die cruciale eerste jaren. “Echt, de hele maatschappij knapt enorm op als ouders weer tijd voor hun kinderen maken.”

Must read: Waarom het oké is om géén kinderen te willen

Feddema is niet de enige die zich bekommert om kinderen. Ook Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor kinderen die door omstandigheden een moeilijke kindertijd doormaken. Deze kinderen groeien op in kwetsbare gezinnen of hebben zelfs helemaal geen vader of moeder die zich om hen bekommert en leven op in opvanglocaties.

Deze week is het ‘de Week van Het Vergeten Kind’ en roept de stichting iedereen op om een petitie te tekenen die de lokale en nationale politiek oproept niet langer naar elkaar te kijken, maar om de kinderen in de opvang te helpen.

Het Vergeten Kind

Joep Verboeket, directeur van Stichting Het Vergeten Kind: “Het doel is dat elk kind en elke jongere in de vrouwenopvang en maatschappelijke opvang een veilige plek krijgt en deskundige begeleiding.

Dit wil de stichting binnen een jaar realiseren, dus voor 2018. Om de situatie voor deze kinderen concreet te verbeteren, is het noodzakelijk dat zij gezien worden als zelfstandige cliënten van de opvang en dat er een budget is waaruit hun ondersteuning wordt gefinancierd.”

Op Het Vergeten Kind kunnen mensen ter plekke een handtekening voor de petitie zetten.

Meer over opvoeden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe meer aandacht voor kinderen ten goede komt van hun geluk
Sluiten