Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 24 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat als jij met persoonlijke groei bezig bent maar je partner niet?

Je bent gek op ontdekken, ontwikkelen en jezelf uitdagen. Wie je bent, welke gedachten er vaak opspelen in je hoofd, hoe erg je je laat leiden en beïnvloeden door die gedachten, hoe je naar jezelf kijkt, hoe je naar anderen kijkt. You name it. Persoonlijke ontwikkeling is immers een ontzettend waardevol en bovendien interessant proces. Maar, wat als je partner niets met persoonlijke groei heeft?

Na het lezen van een boek, het zien van een TED Talk of het bezoeken van een mega interessante lezing wil je niets liever dan het delen met je partner. Al die bevindingen, dat móét hij of zij weten. Eenmaal thuis of aan de telefoon moet je het doen met “oké, interessant. Zeg, eet je mee morgen?”.

Niet bepaald de enthousiaste reactie waarop je hoopte. Maar persoonlijke groei kan juist zo goed zijn voor je relatie, gaat dit nog wel werken?

Persoonlijke groei en je relatie

En daar zit ‘m precies de tweak. We zijn snel geneigd om nieuwe bevindingen, inzichten of lessen te delen met onze naasten. Ga maar na: een tof boek dat je hebt gelezen leen je graag uit aan je beste vriend(in), een inspirerend gedicht dat je zag op Instagram stuur je even door naar die andere vriendin en over die cursus mediteren praat je graag met wie het ook maar interessant vindt.

Maar wat we in die enthousiasme soms vergeten is dat het óns proces is. Hoeveel de ander er ook aan heeft of zou hebben. Hetzelfde geldt voor een relatie. De ander kan er nog zoveel aan hebben, jullie relatie zou er nog zoveel sterker van worden, maar persoonlijke groei is een proces waar je zelf voor kiest en voor moet werken om het te laten slagen.

Ook lezen: Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei

Het is een proces dat niet vanzelf gaat en je al helemaal niet opgelegd wilt krijgen door een ander. Sterker nog: grote kans dat je je lief alleen maar afschrikt met al je ‘je moet dit echt een proberen’ of ‘lees dit!’.

Show, don’t tell

Als er een manier is waarmee je anderen inspireert of motiveert, is het dus vooral niét de ander iets opleggen. Wat werk dan wel motiverend? Het bekende gezegde: show don’t tell. Je focussen op jouw proces, zonder daarmee de ander ‘lastig te vallen’.

Wanneer de ander – jouw lover in dit geval – ziet hoe stabiel(er) je in het leven staat, hoe je je minder aantrekt van de tegenslagen in het leven, kan genieten van de grootste én kleine momenten, oké bent met jezelf, alleen kan zijn en hem of haar alles gunt, dan zul je zien dat je partner vanzelf nieuwsgierig wordt en er ruimte ontstaat om te praten en samen te groeien.

Maar, alleen als hij of zij daar klaar voor is. Wanneer dat ook mag zijn. Gun de ander vooral de tijd.

 

En het mooie is, dat terwijl jij groeit, jouw gevoel van voldoening en geluk steeds minder afhangt van externe factoren, zoals die van je liefdespartner of de situatie waarin je zit.

Jij én liefde blijft groeien

Persoonlijke groei is in feite een proces dat nooit ophoudt. Je kan er meer intensief mee bezig zijn, dat zeker. Maar je zult je altijd (al dan niet onbewust) blijven ontwikkelen en veranderen. Je leert jezelf beter kennen, interesses veranderen, behoeftes verschuiven.

Op die manier blijf jij maar de liefde ook groeien. Een relatie blijft per (groei)fase waarin je zit daarin meegroeien. Of je partner nu evenveel cursussen, seminars of opleidingen volgt als jij of niet.

En onthoud: verandering is altijd spannend, misschien zelfs eng. En dat geldt ook voor je partner. Probeer daar ook begrip voor te hebben en met elkaar in gesprek te blijven gaan.

Maar onthoud ook: de angst ervoor is altijd spannender dan de verandering zelf. Ga ervoor en geloof in de kracht van de liefde. Daar valt of staat alles uiteindelijk mee, toch?

Meer persoonlijke groei:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️