Wees blij met wat chaos (daar groei je van)

"If there is no struggle, there is no progress"

Iedereen maakt in meer of mindere mate heftige gebeurtenissen mee. Je wordt teleurgesteld in de liefde, raakt je baan kwijt, krijgt gezondheidsproblemen en als je pech hebt, komt alles tegelijk. Of misschien maak je wel een positieve ervaring mee die veel van je vraagt. Hoe dan ook, heftige ervaringen geven best wat chaos in je kop.

Je voelt je onzeker, in de war of misschien zelfs compleet uit balans. Bah, ellende. Niemand wil zo’n verstrooide hersenpan. Bekijk het eens anders: Wat kan die kortsluiting jou voor positiefs brengen?

Waarom chaos soms goed voor je is

In de 35 jaar dat ik op deze complexe aardkloot leef, heeft mijn grootste dieptepunt mij ook de grootste groei gebracht. Sterker nog, als ik tien jaar geleden niet ziek thuis had gezeten, had ik dit nu niet geschreven. Ik had een burn-out op mijn 25e levensjaar. Het was de heftigste en meest verdrietige periode van mijn leven, maar wat heeft het mij verrijkt. Als mens, als persoonlijkheid én als zakelijke professional.

Graag leg ik je uit wat deze chaos mij gebracht heeft en waarom ik geloof dat iedereen minstens één keer in zijn leven flink op de proef moet worden gesteld. Zo’n periode kan jouw mentale diepgang namelijk een flinke boost geven. Perfecte basis dus voor persoonlijke groei. Dat wil jij toch ook? Ontdek deze vijf redenen om meer chaos in je leven te wensen.

Chaos brengt verandering

If there is no struggle, there is no progress”. Dit kleine zinnetje van Frederick Douglass zegt alles. Wil je vooruit, dan is het vaak nodig om eerst wat chaos te ondergaan. Dat gaat niet altijd uit vrije wil, maar na een oncomfortabele periode komt als het goed is uiteindelijk de beloning. Je hebt keuzes gemaakt die je waarschijnlijk sneller tot je persoonlijke doelen brengen dan wanneer je in je comfortzone was gebleven. En kom op, het leven is toch ook saai zonder verandering? Daar mag soms best een versnelling in. Ober, een onsje meer chaos s’il vous plaît!

Chaos geeft je lef

Ken je dat? Je scrolt door je Facebook tijdlijn en je wordt een beetje groen vanwege life changing keuzes van anderen, die jij niet durft. Een baan opzeggen zonder dat er een nieuwe in beeld is, een wereldreis maken, een eigen onderneming starten of emigreren. Help, hoe doen ze dat?

Grote kans dat ook zij heel wat hebben moeten overbruggen voordat ze die stap durfden te zetten. Zo heb ik na drie jaar overpeinzen pas het lef om in mijn upsie een verre reis te maken. Wat ik daarvoor nodig had? Het zal je niets verbazen: chaos. Het bracht mij tot scherpe en nieuwe inzichten en gaf mij het bekende duwtje in de rug, om voor mijn groeidoelen te gaan.

Chaos maakt je sterker

We kennen ‘m allemaal: “What doesn’t kill you, makes you stronger”. Beetje een dooddoener, maar het blijft een sterke quote. In chaos ga je in een soort overlevingsmodus. Niet de meest gezonde modus, maar wel nodig om angsten, onzekerheden, veeleisende situaties en grote veranderingen te overwinnen. We kunnen vaak meer aan dan we denken, alleen staan we er nooit bij stil. We zijn immers koningen in onszelf bekritiseren. Kap daar eens mee en kijk terug op welke ervaringen jou sterker hebben gemaakt. Vier deze persoonlijke overwinningen. Alstu, een feel-good momentje.

Chaos brengt je focus

Wanneer je iets heftigs meemaakt is de kans groot dat je je terugtrekt. Je hebt behoefte aan minder prikkels, informatie, vragen en afleiding. En dat is ook goed uit te leggen aan je omgeving. Just you in je eigen cocon. Ontdekken wat écht belangrijk voor jou is. Wat maakt je gelukkig?

Of het nou gaat om chaos in de liefde, op je werk, vanwege huisvesting of andere fundamentele zaken, chaos dwingt je tot vrij rigoureuze en duidelijke keuzes. Je gaat handelen vanuit je intrinsieke motivatie. Gun jij jezelf dan tijd en ruimte om eens goed naar binnen te kijken? Ik zeg je, nog nooit had je zo’n goede reden om eens even lekker ongegeneerd egoïstisch te zijn. Het resultaat is dat je veel beter weet wat je wilt.

Chaos maakt je mooier

Weleens nagedacht over het woord ontwikkelen? Ik denk dan automatisch aan groei en dus aan ‘groter’. Laten we het woord voor de grap eens ontleden: ONT-wikkelen. Je wikkelt dus iets af in plaats van dat je iets groter maakt. Denk bijvoorbeeld aan een ui die je door kan blijven pellen. Als we zeggen dat je je ontwikkelt, ontdoe je jezelf dus eigenlijk van lagen en kom je dichter bij je kern. In chaos doe je al snel een beroep op je ware ik. Jij in je pure vorm, zonder al teveel filters die jou beïnvloeden. Op zo’n moment moet je immers je eigen grootste vriend zijn, want niemand kan jou vertellen wat jou gelukkig maakt en of je links of rechts moet gaan. Zou jij ook niet meer puurheid willen? Geen dubbele agenda’s, minder ego en minder conditionering. Ik teken ervoor.

Maar, kan het ook zonder chaos?

Ja, natuurlijk! Er zijn genoeg mensen die zo groen als een blaadje zijn. Alles gaat ze voor de wind en toch schoppen ze het ver. Over het algemeen zijn wij mensen gewoontedieren. We gedijen het beste met patronen, voorspelbaarheid, orde en structuur. Saai hè. Maar je herkent het misschien zelf ook wel. Het gros van de mensheid biedt weerstand tegen ONVERWACHTE verandering. Bewust in koeienletters, want ik doel op díe verandering waar je niet zelf voor kiest, of wanneer je onverwachts juist móet kiezen. Het veroorzaakt kortsluiting in je hersenpan.

Toch, zonder dat je het doorhebt, gebeuren er stiekem dus ook een hoop mooie dingen in andere (ontwikkel)lagen van je brein. Een beetje meer chaos in je leven is dus helemaal zo slecht nog niet.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.