Zayra Muller
Zayra Muller Psyche 7 mei 2019
Leestijd: 6 minuten


Waarom persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker is (en wat het überhaupt is)

Het tempo van informatievoorzieningen is exponentieel gestegen de afgelopen decennia, onder andere door de technologische ontwikkelingen. De mensheid produceerde in 2010 evenveel informatie in 2 dagen als de hele mensheid vanaf het begin van onze beschaving tot 2003 in totaal heeft geproduceerd, vertelde Eric Schmidt, CEO van het moederbedrijf van Google in 2010. Wat dat met persoonlijke groei te maken heeft? We leggen het je uit.

Voor velen lijkt de grens bereikt: het gaat te snel, het is te veel en krijgen te kampen met stressgerelateerde ziekten als burn-out en overspannenheid. Burn-out is beroepsziekte nummer één.

Jezelf upgraden, net als technologie

Terwijl we juist nú zoveel behoefte hebben aan menselijke kwaliteiten als bijvoorbeeld bewustzijn, creativiteit en vernieuwing om de uitdagingen waar we voor staan in deze tijd te kunnen oplossen. Met deze wijsheid kunnen we stellen dat het belangrijk is om ons als mens te upgraden en te ontwikkelen, net zoals de technologie.

Volgens de neurowetenschap heeft ons slimme onbewuste een capaciteit die 200.000 keer groter is dan ons bewuste brein. Laten we ons onbewuste dus vooral ook inzetten, want met denken (bewuste) houden wij zaken ingewikkeld. Is het dan juist niet een pré om ons persoonlijk te ont-wikkelen Om zo tot je authentieke zelf te komen met jouw drijfveren en motieven aan de oppervlakte?

Lees ook: Zo vind je je eigen innerlijke coach

Voor (werk)geluk is persoonlijke ontwikkeling belangrijk

Goed nieuws, want juist de generatie millennials gaan steeds meer af op de sterkste motivatie die er is: groei en ontwikkeling. Het valt mij op dat steeds meer mensen behoefte hebben aan zingeving op hun werk, relatie ofwel in hun leven. Er is behoefte aan het benutten van je potentieel.

De mens is holistisch

De mens is één geheel zoals Covey beschrijft in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Dit betekent onder andere dat lichaam en geest één zijn en niet afzonderlijk kunnen worden gezien. Covey stelt dat we onze zogenoemde ‘geboortegeschenken’ moeten uitpakken. Zo moeten we beseffen dat we onze 4 intelligenties moeten blijven ontwikkelen. Deze 4 intelligenties zijn de Mentale Intelligentie (IQ), Emotionele Intelligentie (EQ), Fysieke Intelligentie (FQ) en de Spirituele Intelligentie (SQ). Covey raadt wat betreft deze intelligenties het volgende aan:

  • Fysieke intelligentie: beweging, voeding, ontspanning, water drinken.
  • Emotionele intelligentie: empathisch vermogen, relaties, gevoelens, vertrouwen, verbinding. Met jezelf en vanuit hier met de ander.
  • Spirituele intelligentie: je centrum, drijfveren, identiteit, ziel en spiritualiteit. Je weet i.p.v. je denkt.
  • Rationele intelligentie: gedachten, overtuigingen, angsten en zorgen. Je kan plannen, lezen en schrijven.

Onderhoud je 4 intelligenties

Met deze kennis kunnen we stellen dat het essentieel is om alle 4 de intelligenties goed te onderhouden. Van alles een beetje zorgt ook maar voor een beetje genoegen. De oppervlakte wordt dan onderhouden, maar de diepere lagen in jou die daadwerkelijk tot beweging leiden, blijven op deze manier ongemoeid. De sleutel naar een gelukkig leven is juist om goed voor jezelf te zorgen op alle 4 de intelligenties. De benefits van het onderhouden van fysieke én rationele intelligentie kennen we allemaal, maar hoe zit het met jouw emotionele en spirituele intelligentie? Hoe onderhoud jij die?

Anno 2019 zijn de universele basisbehoeftes zoals weergegeven in ‘de Piramide van Maslow’ voorzien. Maslow geeft aan dat elke laag van de piramide moet worden bevredigd voordat je toekomt aan een hogere behoefte. Generalistisch gezien zijn de onderste lagen zoals onderdak, voeding, veiligheid, voortplanting et cetera voor een groot deel in Nederland voorzien.

Een hogere behoefte

Dit betekent automatisch dat men streeft naar hogere behoefte in de piramide zoals waardering, erkenning en zelfactualisatie oftewel persoonlijke ontwikkeling.

Zelfactualisatie draagt bij aan een gelukkig leven en deze ontwikkeling wordt voor ieder naar geheel eigen behoefte ingevuld. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je persoonlijke groei te realiseren. Voor de één zal de winst gehaald kunnen worden uit dagelijks mediteren of juist door 3 keer per week te gaan boksen. De ander gaat liever naar een coach of doet een 10-daagse Stilte Retraite.

Wat levert persoonlijke ontwikkeling je op?

Persoonlijke ontwikkeling draagt bij aan je zelfvertrouwen. Het gaat over weten wie je bent, wat je ervaart en hoe je leert. Dit zorgt voor inzichten en aha-momenten en dat leidt tot vertrouwen in jezelf. De winst van investeren in jezelf zorgt ervoor dat je beter in je vel gaat zitten, meer in een flow komt en zonder moeite in beweging komt om te doen wat je écht wilt omdat je eindeloos vertrouwen hebt. Vertrouwen draagt bij aan positiviteit, flow en geluk.

Actualisatie

Ontwikkeling gaat niet alleen over zoveel mogelijk kennis verzamelen en vervolgens klakkeloos toepassen. Dit leidt tot een vol hoofd en werkt uiteindelijk demotiverend. Het woord ‘ontwikkeling’ zegt het al: ont-wikkelen. Ontwikkeling gaat eigenlijk over de wikkels eraf halen om bij jouw authentieke zelf te komen. De plek van je why die staat voor je motor, je drijfveren, je passie en talenten waarmee jij in jouw flow komt. Wat je ‘automatisch’ in beweging brengt zonder er moeite voor te hoeven doen.

Het gaat over wijzer worden en in het geval van persoonlijke ontwikkeling over jezelf.

Zoals Aristoteles zegt: “De mens ontwikkelt zich naar eigen voortreffelijkheid.” Voortreffelijkheid gaat over het streven om ergens zo goed mogelijk inzicht in te krijgen of uit te voeren.

Must read: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Als je zicht hebt op jouw voortreffelijkheid, dan zorg je goed voor jezelf. Dit betekent niet dat je alles perfect moet doen. Perfectie gaat namelijk over iets 100 procent op de juiste manier te doen. Dat is in mijn ogen in een mensenleven onrealistisch. We vallen allemaal in het leven en dan staan we weer op óf we blijven even liggen, en leren we hier juist van. Is dat perfect? Nee! Is dat realistisch? Ja! Als alles perfect zou zijn, dan zou het ook saai zijn en hebben we niets naar te verlangen of te wensen.

Ontwikkeling geeft je de mogelijkheid om te ontplooien tot wie jij wilt zijn en waar jij wilt staan binnen een bepaalde tijd.

Voeg jij iets van waarde toe aan je persoonlijke kennis? 

Er is maar één ding waar je onbeperkt zeggenschap over hebt en dat is jouw gedachtestroom. Als het je niet lukt om deze onder controle te krijgen of het je ontbreekt aan motivatie of discipline, schakel dan hulp in van bijvoorbeeld een psycholoog of coach. Je hoeft niet alles zelf te doen. Hulp vragen is moedig en de beste investering in jezelf.

Je staat elke dag op met jouw hoofd en lichaam dus wees er zuinig op en verzorg ze goed. Het is het waard, jij bent het waard. Leg de controle niet buiten je maar neem zelf de verantwoordelijkheid.

Zayra is (master) coach en ervaringsdeskundige op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar expertise ligt bij het coachen en ontwikkelen van zelfinzicht. Zij maakt gebruik van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Systemisch werken, TimeLine Therapy, aandachtstraining en diverse gesprekstechnieken. 

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️