Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 28 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Het eerste bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs je écht creatiever maken

Microdosing: het nemen van hele kleine beetjes psychedelische drugs. We schreven al eerder dat het fenomeen steeds bekender wordt, het zou namelijk je creativiteit bevorderen. Onderzoekers aan de Universiteit van Leiden komen nu met de eerste bewijzen dat kleine beetjes psychedelische drugs je brein écht creatiever maken.

De naam zegt het eigenlijk al, microdosing is het nemen van een kleine dosis psychedelica waarbij je het hallucinogeen ‘psilocybine’ binnenkrijgt.

Wat doet microdosing met je brein?

Psilocybine is de werkzame stof in de psychedelische drugs paddo’s en LSD. In plaats van een ‘normale’ dosis (bij LSD is dat 100 – 200 mg), neem je slechts eentiende van een standaard dosis. Je doet dit ongeveer 2 tot 3 keer per week voor 8 tot 10 weken. Je voelt dus nauwelijks iets van de microdosis gaat er niet van ‘trippen’.

Maar het zou wél je creativiteit bevorderen omdat het onder andere bepaalde denkpatronen doorbreekt. Ook zou je meer energie krijgen, helderder kunnen nadenken, bewuster worden van jezelf en een emotionele connectie met de mensen om je heen creëren.

Microdosing grote trend in Silicion Valley

Microdosing is een grote trend in Silicon Valley in San Francisco en wordt daar gebruikt als mind hack. En die trend is inmiddels ook op kleine schaal naar Nederland overgewaaid. Maar wetenschappelijk onderzoek naar microdosing en de werking hiervan, was er nog niet. Tot de Universiteit van Leiden met de resultaten van het eerste onderzoek kwam.

Microdosing van LSD is hot, maar hoe werkt het precies?

Eerste bewijzen van de werking microdosing

Hoogleraar psychologie Bernard Hommel begeleidde het experiment met 38 leden voor en na ze een microdosis truffels namen. De deelnemers bleken meetbaar hoger te scoren op twee creativiteitstests: in associatief denken en in probleemoplossend denken.

Toch zijn de bewijzen nog dun omdat het om een kleine groep gaat én dit het eerste onderzoek was. Ook werden de testresultaten niet vergeleken met die van een groep die geen truffels at. Daarom is het Trimbos-Instituut (het Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg) nog sceptisch over het eerste onderzoek en zegt dat het ook een placebo-effect kan zijn. Hoogleraar Hommel begrijpt het inzicht en zegt microdosing niet te willen promoten, hij kijkt alleen naar wat er gebeurt.

Hommel ziet dit eerste onderzoek als een brug naar een groter onderzoek. Daarvoor gaat hij meer deelnemers onderzoeken én een controlegroep gebruiken. Wij zijn benieuwd!

Meer lezen over psychedelica?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️