Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 28 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Het Pioppi-dieet: gezonder binnen 21 dagen door te eten én te drinken

Bij een gezond en bewust leven hoort natuurlijk ook bewuste voeding. Er zijn ontelbare diëten en voedingspatronen: van vasten tot detoxen en van veganisme tot een paleodieet. Maar ken je het nieuwe Pioppi-dieet al?

Het 21-dagen-durende dieet is simpel en heeft maar een paar basisregels.

Wat is het Pioppi-dieet?

De naam verklapt het misschien al, maar het Pioppi-dieet komt uit een Italiaans dorpje: Pioppi. Het Zuid-Italiaanse dorpje schijnt één van de gezondste plekken ter wereld te zijn. De inwoners worden er gemiddeld 10 jaar (!) ouder dan normaal en hebben geen last van chronische ziektes. Maar toch eten en drinken ze er gewoon op los. Aseem Malhotra en Donal O’Neill besloten er een dieet aan te wijden.

De uitgangspunten van het Pioppi dieet zijn vooral om gezonder te worden en om af te vallen. Wat er zo bijzonder aan is? Je hoeft er dus niet minder voor te eten of extreem veel voor te sporten.

Het antwoord op: is leven als een oermens (volgens het paleodieet) écht gezond?

Simpele en voedzame basis

Het Italiaanse Pioppi-dieet is erg simpel. In de basis draait het om groenten (want: vezels), fruit, noten en olijfolie. Dagelijks komt daar vette vis of een ei bij. Maar dat was niet alles, want bij het Pioppi-dieet hoort ook een dagelijkse dosis donkere chocolade (!), volle zuivelproducten en kokosolie.

Suiker is echter wel streng verboden. Mocht je het dieet proberen, let dan dus op verstopte suikers in honing of in granola bijvoorbeeld. Het dieet is dus helaas niet weggelegd voor vegetariërs of veganisten, maar wel voor pescotariërs of flexitariërs.

Eén keer per week vasten

Maar daar blijft het dieet niet bij. Want ook één keer per week vasten hoort bij het 3-weken-durende dieet. Vasten kan je in allerlei vormen doen: van sapvasten tot intermittent vasten. Het betekent dat je een aantal uren per dag niet eet om je lichaam te ontgiften.

Je lichaam start dan met celreparaties en verandert je hormonen. Ook wordt de vetverbranding gestimuleerd doordat de insulineniveaus in je lichaam naar beneden gaan.

Dit vind je vast ook interessant: Detoxen & vasten: wat heb je er eigenlijk aan?

Écht Italiaans dieet

Maar, een Italiaans dieet zou niet Italiaans zijn als een dagelijks glaasje wijn niet was toegestaan. Of een biertje, dat mag ook. Het is een beetje common sense, maar ook dagelijkse beweging hoort erbij, minimaal een halfuur per dag. En dit puntje is wel een lastige: je mag niet langer dan 45 minuten stilzitten! Als je op kantoor werkt, kan je een wekker zetten die je eraan herinnert om steeds even een rondje te lopen.

And last but not least: zorg voor bewuste ademhaling. Neem er de tijd voor en adem 4 keer per dag 2 minuten lang in en uit. Het is zelfs bewezen dat een bewustere ademhaling heel belangrijk is. Door je hier volledig op te focussen, bereik je een punt van bewustzijn. Je kan dit oefenen door te mediteren. En natuurlijk horen ook familie en vrienden bij het dieet. Sociaal contact is héél belangrijk voor de mens. Zorg dus goed voor je vrienden en familie!

Meer lezen over diëten?

Meer verhalen zoals deze? Let’s keep in touch!

* indicates required

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️