Jon van der Eerden
Jon van der Eerden Better World 10 sep 2018

De meest gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval

In tijden van klimaatverandering, de keuze voor vegetarisch en veganistisch eten en bewust omgaan met plastic afval, mogen we hopen dat er binnen alle kantoren het afval van elkaar gescheiden wordt. Want door materialen goed van elkaar te scheiden kunnen er kwalitatief goede nieuwe grondstoffen uit gemaakt worden én door de hoeveelheid restafval klein te houden bespaar je ook nog eens kosten. Win- win situatie toch?

Maar als het kantoorafval niet goed gescheiden wordt, heeft het geen zin en moet er bij de afvalverwerker opnieuw gescheiden worden (wat weer extra energie kost). Waar gaat het mis?

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval.

Gebruik van koffiebekers

Wordt het niet eens tijd voor je eigen koffie/thee mok? Om écht milieubewust bezig te zijn, is het wel zaak dat je de koffiemok (maar) eens per dag, met de hand afwast. Gebruik je toch papieren of (nog erger) plastic bekertjes voor koffie en thee? Stapel ze eens op en tel hoeveel jij er verbruikt in een week. Er zijn speciale afvalbakken met een gedeelte voor deze bekertjes.

Let hierbij wel op dat ze alleen worden weggegooid wanneer de bekers helemaal leeg zijn. Wanneer ze niet leeg zijn, behoren ze tot de vervuilde bekers en kunnen ze niet worden gerecycled. Dus ook het laatste kleine beetje koude koffie mag je eerst nog even uit je plastic bekertje opdrinken. Maar nog beter: ga voor een zero waste lifestyle en kies voor de koffiemok.

Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven

De bak met restafval bevat voedselresten

Zonde! Dit is een veelgemaakte fout. Na de lunch met collega’s wil je weer aan het werk en de kleine voedselresten vanaf het bord belanden zo met het overige afval in de bak met restafval. Terwijl groente, fruit en tuinafval (gft) juist zo gemakkelijk te scheiden is. Hierdoor kan het worden hergebruikt voor het maken van biogas en compost. Ga eens na, hoe vaak komt het voor dat alle voedselresten gezamenlijk in de bak belanden?

De vergeten afvalstroom: pmd

De afvalstroom plastic, metaal en drinkverpakkingen (pmd) wordt tegenwoordig zeer goed gescheiden van het restafval. Maar op kantoor ook? Dat is de vraag. Zorg ervoor dat de verpakkingen helemaal leeg zijn en er geen resten vloeistoffen in de pakken zijn achtergebleven. Door deze stroom te scheiden bespaar je enorm op de hoeveelheid restafval en deze verpakkingen kunnen uitstekend worden hergebruikt. Niet vergeten op kantoor dus. 

Vies karton en papier wordt weggegooid bij oud papier

Uit de hand gelopen vrij-mi-bo met pizza als afsluiter? De kartonnen pizzadozen nemen ontzettend veel plaats in beslag, zitten vol met vetvlekken en bevatten ook nog pizza resten. Hierdoor kan het niet meer worden gerecycled en mag het dus niet worden aangeboden in de stroom oud papier. Het behoort dan tot de stroom restafval. Let hier goed op, voordat al het andere oud papier ook vervuild is (waardoor de stroom restafval dus nog groter wordt).

Vergeet de kleine beetjes niet

De wc-rollen, kleine doosjes (van paperclips) en enveloppen: ook dit is oud papier. Kleine beetjes worden nogal eens vergeten, maar door gezamenlijk de kleine beetjes aan te pakken kunnen we een groot verschil maken.

Waarom gaat het scheiden van afval op kantoor toch nog fout?

Onwetendheid. Op de eerste plaats is het vaak nog onwetendheid, maar daar is gelukkig wat aan te doen. Zijn er twijfels bij collega’s of bij jezelf waar bepaald afval mag worden weggegooid? Doe dan eerst onderzoek voordat je het zomaar in een bepaalde afvalbak weggooit. Zo komt het in de juiste bak terecht waardoor recycling mogelijk is. Daarnaast weten jij en je collega’s het dan ook meteen voor een volgende keer.

Gebrek aan faciliteiten. Een andere reden waarom het scheiden vaker fout gaat op kantoor: een volle afvalbak. Wanneer de papierbak tot de rand gevuld is, is de kans veel groter dat je het gewoon weggooit bij het restafval. Zorg ervoor dat de faciliteiten op kantoor zodanig zijn ingericht dat dit niet voorkomt en het voor iedereen ‘gemakkelijk’ wordt gemaakt om afval te scheiden aan de bron.

Gezamenlijk doel. Zorg ervoor dat iedereen op kantoor weet waarom het afval daar gescheiden wordt en wat het jullie kan opleveren. Maak er een gezamenlijk doel van. Het werkt ontzettend demotiverend wanneer je ziet dat je collega’s alles in één afvalbak werpen, terwijl jij zo hard te best doet om het goed van elkaar te scheiden.

Dit is te voorkomen door duidelijk te communiceren wat het belang is van afval scheiden en te weten waarom jullie dit zo doen. Wat ook kan helpen is werken met gekleurde afvalbakken. Hierdoor wordt het in één oogopslag duidelijk in welke bak welk afval thuishoort. De kans dat het dan misgaat is ook veel kleiner.

Wat kan afval scheiden jou en je bedrijf opleveren?

Het komt toch allemaal weer op één hoop terecht? Dit is een fabel! Hoe beter je als bedrijf het afval van elkaar scheidt, hoe kleiner de hoeveelheid restafval zal zijn. De stroom restafval is het duurst om in te zamelen. Door deze stroom beperkt te houden, bespaar je kosten. Restafval moet daarnaast verbrand worden. Dus ook het milieu zal je dankbaar zijn voor het correct scheiden van al het kantoorafval.

Vanuit haar woonplaats Barcelona werkt Jon als contentcreator en contentstrategist.

Meer lezen over afval scheiden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De meest gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval
Sluiten