Joanne Wienen
Joanne Wienen Body 2 jul 2017

Waarom ook de nieuwste dieethype er niet voor gaat zorgen dat je afvalt

We zijn dikker dan ooit en de dieetindustrie harkt lachend miljoenen euro's binnen. Het enige positieve lichtpuntje aan ons collectieve overgewicht: er is steeds meer geld voor gedegen wetenschappelijk onderzoek. En daar komen wat interessante inzichten uitrollen waar we wellicht wél iets aan hebben.

Nog nooit waren er zoveel dikke mensen op de wereld als nu. Volgens het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu heeft bijna de helft van de Nederlanders (49,2 procent) van 18 jaar en ouder overgewicht. 14,2 procent van die mensen heeft obesitas. Wereldwijd ziet de situatie er niet veel rooskleuriger uit. In de Verenigde Staten – het land waar de supersized fast food menu’s werden uitgevonden – veroorzaakt obesitas al meer doden dan roken. Logisch, want de lijst aan gezondheidsproblemen die overtollig lichaamsvet kan veroorzaken is ellenlang. Van diabetes en hart- en vaatziekten tot depressies, kanker en vruchtbaarheidsproblemen.

Een simpele oplossing?

Dat wil natuurlijk niemand. De oplossing is simpel: wanneer je calorie-inname lager is dan de calorieverbranding val je af. Minder eten en meer bewegen dus. Althans, aan de stoelpoten van dat dieetdogma wordt inmiddels gezaagd. Voor een groot deel is dit natuurlijk gewoon waar, maar steeds vaker ontdekken wetenschappers dat er nog veel meer factoren zijn die invloed hebben op gewichtsverlies (en het er vervolgens afhouden van die kilo’s). De sleutel tot écht gewichtsverlies ligt niet in het nieuwste dieet of de hipste voedingstrends, maar zijn superpersoonlijk.

“Twee mensen kunnen precies hetzelfde dieet volgen, terwijl de één kilo’s afvalt en de ander 5 kilo aankomt,” zegt Frank Sacks, die aan Harvard onderzoek doet naar manieren om gewicht te verliezen. “Als wij kunnen uitzoeken hoe dat komt, kunnen we daar miljoenen mensen mee helpen.”

Chemische stofjes

Eén van de mogelijke verklaringen hiervoor is dat het niet alleen voeding en sport is die invloed hebben op ons gewicht. Zo wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar chemicaliën waar wij dagelijks aan blootgesteld worden.

Wetenschapper Leonardo Trasande aan de New York University School of Medicine onderzoekt bijvoorbeeld bisphenol A (BPA). Een stofje dat te vinden is in plastic verpakkingen, bonnetjes en resten van chemische bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

Chemische blootstellingen kunnen een belangrijke 3de factor zijn bij de oorsprong van de obesitasepidemie.

Invloed op hormonen

BPA beïnvloedt de hormoonsamenstellingen in het menselijk lichaam. En dat heeft vervolgens weer invloed op de hoeveelheid vet die in het lichaam wordt opgeslagen. Denk maar eens aan de pil die ook sterk voor hormoonschommelingen in het lichaam zorgt. Bij veel vrouwen die beginnen met het slikken van de pil vliegen de kilo’s eraan.

Trasande in de New York Times: “Lang geloofden we dat een slecht dieet en gebrek aan lichaamsbeweging obesitas veroorzaakte, maar nu begrijpen we dat chemische blootstellingen een belangrijke derde factor kunnen zijn bij de oorsprong van de obesitasepidemie.”

Een andere factor: de darmen

Nog zo’n belangrijke factor op het gebied van lichaamsgewicht: de darmen. In 2015 ontdekten twee Israelische wetenschappers de belangrijke invloed van darmflora op gewicht. Zij volgden een groep van 800 mensen een week lang. Elke 5 minuten lieten zij de proefpersonen hun bloedsuikerspiegel meten.

Daarnaast hielden ze nauwkeurig bij wat en wanneer ze aten en vulden ze vragenlijsten in over hun gezondheid. Ook werd hun bloed én darmflora onderzocht. Zo ontdekten ze dat twee mensen exact dezelfde maaltijd konden nuttigen, maar de invloed op de bloedsuikerspiegel totaal verschillende kon zijn.

Aan de hand van iemands darmflora konden de wetenschappers wél voorspellen hoe iemand op bepaalde voeding zou reageren. Daardoor geloven zij inmiddels dat de grote doorbraak op het gebied van gewichtsverlies te maken komt zodra we meer leren over de werking van onze darmen.

Wanhoop en hoop

Natuurlijk springen bedrijven bovenop deze nieuwe wetenschappelijke inzichten. Met zoveel overgewicht lopen er genoeg wanhopige mensen rond die hen maar wat graag geld geven in ruil voor hoop. Snel verdiend. Zo is er een levendige markt op het gebied van probiotica pillen en betalen mensen goud geld om diëten te volgen op basis van hun DNA.

Probleem: volgens de wetenschappers die deze ontdekkingen deden zijn deze methodes alsnog kwakzalverij. Ze zitten dan wel in de goede richting met hun ontdekkingen, maar weten nog te weinig om daar echt een overkoepelende methode voor gewichtsverlies aan op te hangen.

Helaas is er dus nog steeds geen eensluidende oplossing voor dat overschot aan kilo’s. Wel kan het mentaal al vaak helpen om de verwachtingen wat bij te stellen. De eisen die veel mensen aan hun eigen lichaam stellen, zijn soms zo idioot hoog dat we van pure wanhoop maar gewoon helemaal niet aan het afvallen beginnen. Het doel moet een gezond lichaam zijn, geen killer body zoals Instagram ons graag laat geloven. Logisch dat de moed je dan in de schoenen zakt.

Maar een gezond gewicht is echt een stuk makkelijker te realiseren dan een six pack.

Meer over voeding en dieet

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Waarom ook de nieuwste dieethype er niet voor gaat zorgen dat je afvalt
Sluiten