Kiara Louis
Kiara Louis Body 1 mei 2018

Dit zijn de grootste mythes over vegetariërs en veganisten

Als vegetariër of veganist ken je vast wel de ongemakkelijke situaties waarin je aangeeft dat je geen vlees of dierlijke producten eet, en vervolgens golven commentaar over je heen krijgt. Is dat niet ongezond? We zijn toch gemaakt om vlees te eten? Kun je dan wel naar restaurants? Let’s check the facts.

Vegetariërs zijn slap

Laten we beginnen met een van de bekendste mythes over vegetariërs en veganisten: ze zijn slap. Eiwitten hebben je spieren nodig, en die vind je niet in spinazie. Dit vooroordeel gaat ook vaak samen met het idee dat vega’s altijd bleek zijn. In hoeverre is dat waar? Eigenlijk helemaal niet: met een volwaardig voedingspatroon kun je heel gemakkelijk alle en nutriënten binnenkrijgen.

We schreven al eerder over veganisme en proteïne. Zonder vlees kun je prima je benodigde hoeveelheid proteïne binnenkrijgen – en dus hoef je niet slap te zijn. Daarmee is deze mythe al ontkracht, maar er zijn ook levende voorbeeld die alle vooroordelen over planteneters van tafel vegen. De sterkste man van Duitsland, Patrik Baboumian, is namelijk veganist. En onze eigen Jeremy Reijnders, ook planteneter, heeft dit jaar de CrossFit Award gewonnen.

Vegetariërs kunnen niet uit eten gaan

Als je vertelt dat je vega of vegan eet, krijg je soms ook de vraag of dat niet heel lastig is met buiten de deur eten. Een logische vraag, want zeker een aantal jaar geleden was de wereld nog totaal niet gemaakt voor vegetariërs en veganisten. Gelukkig komt er steeds meer aanbod op het gebied van plantaardig voedsel: denk aan de vegan pizza’s die nu te bestellen zijn.

Toch kan het inderdaad soms lastig zijn om buiten de grote steden iets anders te eten dan een geitenkaassalade als vegetariër. Deze mythe is dus deels waar. Maar als je van tevoren naar het restaurant belt en je dieetwensen aangeeft, is er negen van de tien keer wel een optie voor je. Sommige chefkoks vinden het juist heel leuk om iets speciaals voor je te koken.

Vegetariërs eten altijd gezond

Het wordt steeds duidelijker dat je naast het milieu ook je lichaam een plezier doet als je vlees (af en toe) laat staan. Volgens onderzoek leef je zelfs 3,6 jaar langer als je 12 jaar lang vegetarisch eet. Toch zijn er ook geluiden dat vlees weer helemaal niet zo slecht is. De wetenschap lijkt er dus niet helemaal over uit te zijn, wat mogelijk ook te maken heeft met de winstgevende vleesindustrie.

Maar of je nou gelooft dat vlees gezond of ongezond is, vegetarisch eten is zeker niet per direct wél gezond. Hoewel je geen dierlijk proteïne binnenkrijgt, kun je vegetariër prima dagelijks ijs, chips en koekjes eten – in theorie dan.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom het zo moeilijk is om vegetariër te worden.

 

Kinderen moeten vlees eten

Je ziet vaak ouders die zelf vegetariër zijn, maar hun kinderen wel vlees laten eten. Dit wordt gedaan met de reden dat kinderen vlees nodig zouden hebben om te kunnen groeien. In vlees zit energie en je wordt er groot en sterk van. Soms komen er zelfs verhalen in het nieuws over kinderen die opgenomen zijn in het ziekenhuis vanwege ondervoeding door veganisme. Logisch dus, dat veel mensen hieruit concluderen dat kinderen wel vlees moeten eten.

Toch zegt de grootste gezondheidsorganisatie ter wereld, de WHO, dat een (deels) plantaardig voedingspatroon voor iedereen geschikt is – ongeacht je levensfase. De mythe dat kinderen vlees nodig hebben lijkt dus ontkracht, maar het is zeker wel heel belangrijk om goed te monitoren of je kind alles binnenkrijgt. Hierbij is het ook geen gek idee om een voedingsdeskundige om advies te vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit zijn de grootste mythes over vegetariërs en veganisten
Sluiten