Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Maatschappij 29 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

De taboedoorbrekende docu ‘Not Alone’ over zelfmoord is gemaakt door een tienermeisje

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: ‘Not Alone’, een documentaire over zelfmoord onder tieners.

Waarschuwing: ondanks dat deze documentaire laat zien dat er altijd mensen zijn die voor je klaar staan en dat praten helpt, kunnen bepaalde dingen in de docu ook triggers zijn waar je nog niet altijd tegen bestand bent als je zelf in een fase van herstel van depressie en suïcidale gedachten zit. In sommige gevallen is niet kijken het beste; je mentale gezondheid gaat altijd voor.

Toen ze 16 jaar was, pleegde de beste vriendin van Jacqueline Monetta zelfmoord. Ze was depressief, bleek achteraf, maar dat had ze aan niemand verteld. In de jaren erna pleegden er nog meer tieners op dezelfde school zelfmoord; sommige hadden last van mentale problemen, andere voelden zich gewoon extreem alleen. Hoe komt dat toch? Dat vroeg Jacqueline zich af, en ze besloot er een documentaire over te maken om tieners een stem te geven.

Not Alone

Ze maakte een Facebookpagina aan met een oproepje, en kreeg al snel tientallen reacties van mensen in haar omgeving die ook zelfmoordneigingen hadden (gehad). In de documentaire hoor je hun verhaal. Ze praten over depressies, zelfbeschadiging en zelfmoordpogingen, maar ook over hulp vragen en genezing. Erover praten is immers de enige manier om zelfmoord te voorkomen.

Not Alone — Trailer from Not Alone Documentary on Vimeo.

In de documentaire praat Jacqueline ook met experts. Hoewel de cijfers die worden gegeven wellicht anders zijn dan de Nederlandse cijfers, stijgt ook hier het aantal zelfmoorden onder jongeren enorm. Onder de 10- tot 20-jarigen steeg het aantal zelfdodingen vorig jaar zelfs met bijna 70 procent, van 48 jongeren in 2016 naar 81 in 2017. Dat laat zien dat documentaires over dit onderwerp heel erg nodig zijn om jongeren een stem te geven en het bewustzijn te vergroten.

Het doel van de ‘Not Alone’ is dan ook om mensen bij elkaar te laten komen, het onderwerp bespreekbaar te maken en uiteindelijk zelfmoord onder tieners te voorkomen, omdat niemand echt alleen is. Op de website vind je meer informatie over het onderwerp en hoe je tekenen kunt herkennen.

De docu zelf (hij duurt nog geen uur) is te bekijken op Netflix.

Meer docu’s op Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️