Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 16 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

5 x de beste (én gezelligste) natuurwijnbarren van Amsterdam

Bij Bedrock zijn we naast een bewust leven ook bezig met een gelukkig leven. En daar hoort volgens ons ook genieten van lekker eten, drinken en samenzijn bij. Daarom delen we regelmatig de fijnste hotspots, met een Bedrock-randje. Zo ook de beste (én gezelligste) natuurwijnbarren van Amsterdam. Met een (goed) glas wijn maak je ons altijd blij. Vooral van natuurwijnen ofwel ‘vin naturel’.

Wat is natuurwijn?

Bij een ‘normale’ wijn mag de druif bespoten worden en er wordt (vaak best een boel) sulfiet toegevoegd. Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn uiteindelijk langer houdbaar blijft en wordt ook in andere voedselproducten gebruikt, bijvoorbeeld in jam.

In de supermarkt of bij een wijnhandelaar heb je vast weleens biologische wijnen in het schap gezien. Deze biologische wijn is géén natuurwijn. De druiven zijn onbespoten, maar hier kunnen alsnog veel (chemische) ingrediënten aan worden toegevoegd zonder dat het op het etiket hoeft te staan – nooit dus.

We komen in de buurt, maar je raadt het al: het liefst eten en drinken we zo puur mogelijk en blijven we ver weg van chemische ingrediënten (al is het maar om je kater te verzachten).

Nederlandse wetenschappers maken de eerste natuurlijke sulfiet ooit (goed voor je wijn!)

Druiven worden met de hand geplukt

Er is geen officieel keurmerk, maar natuurwijnmakers houden zich in elk geval aan deze criteria: de druiven niet bespuiten en achteraf geen of zo min mogelijk sulfiet aan toevoegen. Dus ook geen irrigatie, geen kunstmest, met de hand plukken, geen toevoegingen (van suikers, gekweekte gistcellen, smaakmakers, kleur) en zo min mogelijk klaring of filtering van de wijn.

Het enige nadeel aan natuurwijn is dat je een geopende fles na een dag of twee niet meer kan opdrinken in verband met de houdbaarheid. Maar goed, dat vinden wij het waard!

Top 5 beste natuurwijnbarren in Nederland

Allemaal leuk en aardig om te weten, maar waar koop je die lekkere natuurwijn? Sommige barren en restaurants schenken enkel natuurwijnen en serveren vaak ook heerlijk (en ook toegankelijk) eten.

Dit is de Bedrock Top 5 van beste (én leukste) natuurwijnbarren in Amsterdam, waar je ook nog eens lekker kan eten.

Café Binnenvisser

De jonge (en knappe) eigenaren Bob en Maarten zijn al jaren beste vrienden en hebben behalve een liefde voor hiphop (luister maar eens naar de afspeellijst op een vrijdag- of zaterdagavond…) ook een kleine obsessie voor natuurwijn. Dus waarom samen geen bar/restaurant openen met goed eten, zonder al te veel keuze, dat enkel natuurwijnen serveert?

Eten wat de pot schaft (gelukkig wel een wekelijks wisselend menu en vooral vegetarisch) inclusief een ruime selectie een natuurwijnen, goede (filter) koffie, kaarslicht én een terras aan het park. En dat voor een goede prijs. De gerechten komen in voorgerecht-formaat en passen in het shared dining concept, zo’n twee of drie gerechten per persoon is genoeg.

Café Binnenvisser
Bilderdijkstraat 36
1052 NB Amsterdam

De Klaproos

Deze nieuwe (pop-up) hotspot in Amsterdam-Noord is nog maar net open. In een loods vlakbij het NDSM-werf vind je de heerlijkste pizza’s uit een houtoven en natuurwijnen. En that’s it. Lekker, een tikje alternatief én simpel. De selectie natuurwijnen zijn er zorgvuldig uitgezocht – zoals onder andere een heerlijke selectie een licht gekoelde lichtrode wijnen.

De Klaproos is een groot oud pakhuis en oogt dan ook gigantisch als je voor het eerst binnenstapt. Maar de paar knusse tafeltjes, de vrolijke bediening (inclusief vriendelijke eigenaar Max) en de akoestiek zorgen juist voor een gezellige sfeer. Verder wordt het ruime pand ook gebruikt voor creatieve ondernemers.

Is het lekker weer? Dan zit je gezellig aan één van de houten tafels (onder de gekleurde lichtjes) op het terras. Leuk feitje: er staat momenteel een grote zwembadtank op het terras waarin je een duik kan nemen!

De Klaproos
Papaverweg 38, 1032 KJ
Amsterdam Noord

De Klaproos

Choux

Na de succesvolle pop-ups Foyer en Repéré openden dezelfde eigenaren Choux. Een restaurant in hartje Amsterdam waar voor groente een grote rol speelt, maar waar ook vlees en vis in de spotlights worden gezet. Bij Choux wordt gewerkt met een klein menu en kan je kiezen uit 3 (€31,-), 4 (€39,-) of 7 gangen (€55,-).

Erbij drink je kraanwater (er komt standaard een karaf op tafel die de hele avond wordt bijgevuld) en natuurlijk met bijpassende vins naturels. Bij die laatste kies je uit volle glazen of (ruim geschonken) halve BOB-glazen. Hoe handig?

Choux
De Ruyterkade 128
1011 AC Amsterdam

Glou Glou

Samen met Lior Bonshtain opende eigenaar Paul Witte de bar. De naam GlouGlou staat voor het geluid wat je hier het meest zult horen: mensen die slokjes wijn nemen, ofwel ‘slokslok’.

Op het menu vind je ruim zestig Vins naturel (en ook biertjes, fris en andere drankjes voor als je niet van wijn houdt), waarvan je er altijd ten minste tien per glas kunt bestellen. Leuk is dat je de wijnen ook mee naar huis (of het park) kunt nemen, zodat je wanneer je maar wilt kan genieten van de heerlijke smaken.

Glou Glou
Tweede van der Helststraat 3
1073 AE Amsterdam

Bar Centraal

Na het succes van Glou Glou in De Amsterdamse Pijp, opende het broertje Bar Centraal in Amsterdam West. Op de Ten Katemarkt. Lekker gezellig tussen de wandelende mensen zit je op het terras en in de zon als je een beetje geluk hebt. Bij het natuurwijnenlokaal kan je kiezen uit een héle ruime selectie natuurwijnen – de bediening komt graag langs om je van alles te laten proeven.

Er wordt ook heerlijk eten geserveerd, een beetje als een kroeg. De kaart is er ook niet al te groot, het is immers een bar. De gerechten zijn er bijzonder en om van te smullen. Denk bijvoorbeeld aan parelhoen, burrata en bloedworst. Best bijzonder dus en geen al te hoge prijzen.

Bar Centraal
Ten Katestraat 16
1053 CE Amsterdam

Zelf kopen

Wil je graag een flesje natuurwijn bij het avondeten, gewoon lekker thuis? Ga dan langs wijnwinkel La Officina in Amsterdam op de 1e Goudsbloemdwarsstraat, het heeft een prachtig assortiment en natuurwijnwinkel Vleck verwelkomt je graag met een glas wijn en heeft een fijne selectie aan allerlei natuurwijnen. Anders kan je natuurlijk ook altijd zelf wijn inkopen bij een wijnboer.

Meer lezen over wijnen?

Niets meer missen van de beste content van Bedrock? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️