Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Ayurveda: welke invloed hebben de seizoenen op de 3 types (dosha’s)?

In het Westen kunnen we een hoop leren van de oude Indische gezondheidsleer ‘Ayurveda’. In Ayurveda: hoe zit dat nou precies? leerden we dat het letterlijk ‘Wetenschap van het leven’ betekent en welke types (dosha’s) daarbij horen. Expert Nora Schrijver legt dit keer uit welke invloed de seizoenen van het jaar hebben op deze drie types. Ayurveda vertegenwoordigt voor mij een diepere, universele wijsheid en waarheid: in volledige verbinding met jezelf is in het ritme van de natuur leven, elke dag en elk moment. Steeds meer geïnspireerd door haar wijs- en waarheden schrijf ik een ayurvedisch kookboek, waarin authentieke helende recepten en zienswijzen worden beschreven en vertaald naar het moderne westerse leven.

Op Bedrock geef ik – Nora Schrijver – je elke maand een voorproefje. Deze keer hebben we het over verschillende types (dosha’s) binnen Ayurveda en de seizoenen van het jaar.

Dosha’s zijn gelinkt aan de seizoenen van het jaar

De elementen van de dosha’s zijn, zoals in het eerste deel van deze ayurveda-serie is geschreven, naast dat ze in ons lichaam aanwezig zijn dus ook in de seizoenen van het jaar aanwezig. Hierin vind je ook de essentie van Ayurveda terug; we zijn een deel van de natuur en de natuur heeft haar eigen ritme dat onze unieke behoeften bepaalt. We bespreken welke types matchen met welke jaargetijden en welk voedsel het beste bij elk type past.

Heb jij al getest welk Ayurvedisch type jij bent? Er zijn namelijk drie soorten types ofwel dosha’s waarbij naar allerlei elementen en eigenschappen wordt gekeken.

Het seizoen van Vata

De herfst en het begin van de winter – waarin het koud, droog weer is met veel wind – is de periode van Vata. Om deze kwaliteiten in balans te brengen, zoeken we naar de tegenovergestelde kwaliteiten in ons voedsel, lees: verwarmend, aards en vochtig. Dit vind je terug in bijvoorbeeld gekookt eten, geroosterde wortelgroenten (pompoen, wortel, zoete aardappel), vetten en voedzame stoofschotels.

Hoe Ayurveda kan helpen als je niet lekker in je vel zit

Het seizoen van Kapha

Het koude en natte weer van de late winter en het vroege voorjaar, zijn uitingen van aardachtige, langzaam bewegende Kapha. Ben je in januari niet vooruit te branden? Wil je het liefst heel veel brood, pasta en koekjes eten en beginnen nu de kilootjes ineens te tellen? Dat is een disbalans in Kapha. Om dit in balans te brengen, focussen we op pittig, wrang en bitter voedsel om ons in beweging te krijgen en je lichaam te reinigen (lichte maaltijden, groene bladgroenten, grapefruit).

Het seizoen van Pitta

Hete zomers vertegenwoordigen de kwaliteiten van Pitta, dus we streven naar hydraterende, verkoelende voeding. Denk hierbij aan zoete meloenen en sappige bessen, kokosnoot en bladgroenten.

Stay tuned

Genoeg voor nu. Dit was een introductie en er zullen nog verschillende artikelen volgen die steeds wat dieper ingaan op de elementen en hun kwaliteiten, hoe deze terug te vinden in jezelf en wat je kunt doen om ze in balans te brengen. Waar je mee kunt beginnen, is online een test doen om te kijken welke dosha bij jou dominant is, of een ayurvedisch arts of practitioner zoeken die je kan helpen met het bepalen van jouw prakruti en vikruti. En ga eens bij jezelf na of je kan zien welke elementen op dit moment in jouw leven domineren.

Meer lezen over ayurveda?

De beste Bedrock-artikelen in jouw inbox ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️