Kiara Louis
Kiara Louis Better World 27 jun 2018

Zo kan je op een makkelijke manier duurzamer koken

Op alle vlakken van ons leven kunnen we aandacht besteden aan duurzaamheid. Dus ook op het gebied van voeding. Zo kan je snel veel impact maken, want voeding verbouwen en vervoeren vraagt veel van het milieu. Gelukkig kan je op een simpele manier duurzaam koken. We vertellen je hoe!

Minder water

Tijdens het koken gebruiken we al snel veel water. Voor pasta koken bijvoorbeeld, gaat er een paar liter water in de pan. Zonde, want dat water gooien we daarna meestal weg. Door het water te verwerken in een saus, kies je voor duurzaam koken. Ook kan je pasta koken in zijn eigen saus. Bespaart afwas en dus tijd, maar ook veel water.

Duurzaam dineren? Bij SNCKBR in Utrecht serveren ze de beste vegan ‘healthy pleasures’

Geen voedselverspilling

Gemiddeld gooien we veertig kilo voedsel per jaar weg, volgens MilieuCentraal. Dat is bizar veel, vinden wij. Reden genoeg dus, om dit te voorkomen. Voedselverspilling voorkomen begint al voordat je naar de supermarkt gaat. Maak een goede planning, waarbij je kritisch kijkt naar wat je wilt kopen – gaat het allemaal wel echt op? Op basis daarvan maak je een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je enorm veel eten over hebt. Duurzaam koken begint dus niet in de keuken.

En heb je nou toch eten over, wees dan creatief in de keuken met restjes. Onze favoriete culinaire site Culy zette een aantal tips op een rijtje hoe je met overgebleven rijst heel lekkere recepten kan maken.

Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is Coca-Cola?

Duurzaam koken = minder vlees

Oké, het is nogal een inkoppertje. En de meeste mensen weten het inmiddels wel. Vlees is niet duurzaam, een hamburger kost 600 liter water. Ga je voor duurzaam koken, dan ga je vanzelfsprekend voor minder vlees. Zo’n vegaburger kan heel lekker zijn. Tegenwoordig is er zelfs een plantaardige biefstuk te koop bij de Appie.

Maar niet alleen vlees is een boosdoener. Producten die geïmporteerd zijn uit verre landen zijn ook niet heel duurzaam. Koop dus vooral lokale producten en seizoensproducten. Ben je naast koken ook dol op tuinieren: verbouw dan je eigen groenten. Met een moestuin hoef je je sowieso geen zorgen te maken over de CO2-uitstoot.

Vergeet niet te ontdooien

In alle haast vergeten we soms dat we zin hebben in een vegaburger, die dan nog in de diepvries ligt. Vervolgens wordt deze duurzamere keuze alsnog ontdooit in de magnetron. Daarom tipt Culy dat je dit soort producten beter ‘s ochtends al in de koelkast kan leggen. Zoiets kost heel weinig moeite, maar heeft toch effect.

Groen utopia: in deze community leeft iedereen duurzaam

Koken in plaats van bakken

Het gebruik van elektriciteit leidt ook tot klimaatverandering. Ook hier kan je als groene keukenprinses prima iets aan doen. Kies bijvoorbeeld voor koken, in plaats van de oven te gebruiken. Op deze manier kan je tot wel zestig procent minder energie gebruiken, blijkt uit dit artikel.

Meer lezen over duurzaam leven?

Wil je meer artikelen over duurzaamheid? Meld je nu aan voor onze Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo kan je op een makkelijke manier duurzamer koken
Sluiten