Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Editorial 1 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

10 tips voor een gezonde huid volgens Ayurveda

Ayurveda is een traditionele geneeswijze uit India die er vanuit gaat dat een mooie huid van binnenuit begint. Deze geneeswijze werkt vanuit de overtuiging dat bijvoorbeeld ziekte onstaat door een verstoring van de balans van energie in het lichaam en de geest. Om te herstellen moeten het lichaam en de geest weer in balans gebracht worden. Dit wordt gedaan door middel van inzichten rondom de 3 basiselementen: kapha (ether en lucht), pitta (vuur en water) en vata (water en aarde).

10 tips voor een betere huid volgens Ayurveda

Wanneer je last hebt van een onzuivere huid, komt dit omdat de energie in je lichaam uit balans is. De acne wordt veroorzaakt doordat de pitta niet meer in evenwicht is: er is te veel warmte en je hebt verkoeling nodig. We geven je 10 tips om de balans te herstellen.

Eet verkoelende voeding

Ga op zoek naar verkoeling met voeding als kokoswater, komkommer en watermeloen. Heet, kruidig, zuur en zout voedsel stimuleert juist het element vuur en kun je daarom beter vermijden.

Reinig je lichaam

Als je last hebt van acne worden er giftige stoffen in je lichaam opgestapeld. Je kunt deze stoffen beter afvoeren door je lichaam van binnenuit te reinigen. Triphala poeder kan hier heel goed voor gebruikt worden en brengt de basiselementen weer in balans. Meng het met 1 of 2 theelepels warm water.

Must read: Krijg een stralende huid door te eten op basis van je dosha (volgens Ayurveda)

Blijf uit de zon

Een te warme temperatuur en hete zonnestralen brengen de pitta uit balans. Blijf op zonnige dagen dus in de schaduw.

Maak een nachtelijke wandeling

De maan zorgt voor koude energie en brengt de pitta weer in balans. Maak een nachtelijke wandeling in het maanlicht om de warme energie uit je lichaam en geest te verdrijven.

Zorg dat de energie blijft stromen

Om te zorgen dat de energie in je lichaam en geest blijft stromen is het belangrijk om dagelijks genoeg te bewegen. In het geval van acne kan yoga je hier bij helpen. Het zorgt voor een goede bloedsomloop, verdrijft giftige stoffen uit je lichaam, vermindert stress en stimuleert je organen.

Ook interessant: Ayurveda versus Westerse geneeskunde: de 3 belangrijkste verschillen

Gebruik de kracht van de geest

Een negatief zelfbeeld en frustratie wanneer je in de spiegel kijkt, zullen de acne alleen maar erger maken. Geef jezelf een complimentje en vul je geest met positieve gedachten. Dit werkt beter dan je constant zorgen maken over je acne.

Maak gebruik van ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een goede manier om acne te bestrijden. De oefeningen werken verkoelend voor je lichaam en geest. Breathe in, breathe out.

Kies voor natuurlijke cosmetica

Wanneer je last hebt van acne kan make-up het alleen maar erger maken. Je huid kan niet goed ademen en je poriën kunnen verstopt raken. Je kunt beter geen make-up gebruiken. Kun je echt niet zonder? Kies dan voor natuurlijke producten.

Drink voldoende water

Het is belangrijk om genoeg water te drinken om je lichaam te hydrateren. Water is gezond en helpt je lichaam te detoxen.

Houd een schoonheidsslaapje

Als je niet voldoende slaapt zorgt dit voor meer stress en is er een grotere kans dat je lichaam en geest uit balans raken. Zorg ervoor dat je elke nacht 7 tot 8 uur slaapt. Ga bij voorkeur om 10 uur naar bed en sta om 6 uur op omdat dit het natuurlijke ritme van het lichaam is.

Meer tips voor een stralende huid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️