Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 9 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Dermatologen zweren bij deze 5 tips voor een gezonde en stralende huid

Laten we voorop stellen dat schoonheid van binnenuit komt en níét vanbuiten #selflove. Maar bij #zelfliefde hoort ook goed voor jezelf zorgen, voor je geest én je lichaam. Deze dermatologen tippen hoe je door kleine aanpassingen in je beautyroutine je huid een gezonde boost kan geven!

Het magazine SELF vroeg verschillende dermatologen naar de belangrijkste beautygeheimen voor het krijgen van een gezonde en stralende huid.

Tips voor een gezonde huid

Dit zijn ze:

Draag. altijd. zonnebrand.

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen: zonnebrand is een must, elke dag. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel duurzame en natuurlijke beautymerken met dagcrèmes die je huid beschermen tegen UV-straling.

Ze zeggen niet voor niets dat zonnebrand de beste anti-rimpelcrème is. “Gebruik het liefste een dagcrème met tenminste SPF 30 of hoger,” zegt Shari Lipner, dermatoloog bij Weill Cornell Medicine and NewYork-Presbyterian, tegen SELF. Het beschermt je tegen rimpels, zonnevlekjes en huidkanker.

Scrubben

Het regelmatig verwijderen van dode huidcellen is een must als je een gezonde huid wilt. De beste manier is om een scrub te vinden die geschikt is voor jouw huidtype en vrij is van chemicaliën.

Voeg tenminste 2 antioxidanten toe

We horen het vaker: antioxidanten zijn goed voor de huid, maar waarom eigenlijk? Een spoedlesje: blootstelling aan de zon zorgt voor het vrijkomen van vrije radicalen. Bij een overschot hieraan gaan ze zich binden aan gezonde cellen (oxidatie) wat zorgt voor huidveroudering.

Lees ook: Dit is alles wat je wilt weten over vitamine D(3) en haar voordelen

Vrije radicale ontstaan ook door slechte voeding, alcohol, nicotine, medicijnen of chemicaliën. Gelukkig heeft ons lichaam een eigen beschermingsmechanisme: antioxidanten!

Vitamines zijn een bekende antioxidant, vooral: vitamine A (vis, abrikozen, pompoen, eigeel, melk en boter), B3 (groenten, gevogelte, vis, noten, bier en mager vlees), B5 (volkoren, tarwekiemen, vis, peulvruchten, boerenkool, bananen), C (citrusvruchten, kiwi’s, appels, rozenbottels, perziken, papaja’s, sojabonen) en E (koudgeperste plantaardige olie, volkoren, eigeel, groende bladgroente, boerenkool, dadels en noten).

Nu weet je wat je te doen staat als je de volgende keer in de supermarkt staat!

Investeer in een huidproduct met vitamine A

Vitamine A (ofwel retinol) zorgt voor een mooie gezonde en glanzende huid, vertelt Emily Newsom, dermatoloog bij Ronald Reagan UCLA Medical Center, aan SELF. Ze helpen het proces van nieuwe huidcellen aanmaken, versnellen.

Ook interessant: Dit is het (schokkende) effect van de zon op je huid

Een huidproduct met vitamine A kan je het beste ‘s avonds aanbrengen, zegt weer een andere dermatoloog in het artikel. Deze waarschuwt ook: sommige mensen krijgen last van een geïrriteerde huid wanneer ze dit ingrediënt gebruiken, gebruik ‘t daarom maar 2 of 3 keer per week.

Kijk naar wat jouw huid nodig heeft

Wat voor een ander werkt, werkt niet per se voor jou. Bestudeer je eigen huid eens: is het vettig, ‘normaal’ of eerder droog? Als je dit niet zeker weet, kan je een afspraak maken met iemand die hier meer vanaf weet (in veel beautywinkels kunnen ze je helpen!).

Een droge huid heeft eerder wat meer olie-achtige producten nodig en een vettige huid producten met minder olie. Zo wil je ook minder scrubben met een droge huid en het scrubben juist niet vergeten als je een wat vettigere huid hebt.

Pas als je je huid kent, kan je de juiste producten vinden die helpen bij het krijgen van die mooie en gezonde glans!

Meer tips voor een stralende huid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️