Redactie
Redactie Welzijn 8 aug 2019
Leestijd: 6 minuten

Dit is alles wat je wilt weten over vitamine D(3) en haar voordelen

Wanneer het gaat om vitaminen en hun gezondheidsvoordelen, is het makkelijk om alle informatie door elkaar te halen. Er zijn dan ook zóveel verschillende vitaminen en voordelen. Vitamine C wordt vaak gepresenteerd als de held van het immuunsysteem en vitamine E als eentje die bijdraagt aan een mooie huid. Maar er zijn nog andere weldoeners, zoals vitamine D3.

We lopen je door alle voordelen, tekorten, tips én andere info heen.

Vitamine D: wat heb ik eraan?

Vitamine D werkt eerder als een steroïde hormoon dan als een voedingssupplement. Het is niet beschikbaar in de meeste voeding, terwijl dat in het algemeen dé bron is waar we onze vitaminen vandaan halen. Dit is de reden waarom je wel vaker hoort dat veel mensen lijden aan een vitamine D tekort. Naar schatting zou 75 procent van de bevolking te weinig van deze belangrijke vitamine hebben.

Ook interessant: Who run the world? Hormones!

Vitamine D wordt voornamelijk door blootstelling aan de zon aangemaakt, daarom wordt het vaak de zonnevitamine  genoemd. Wanneer de huid de zonnestralen absorbeert, worden deze in het lichaam tot vitamine D gesynthetiseerd.

Hoewel je je blootstelling aan de zon moet beperken om je huid te beschermen, is dit een eerste stap om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D produceert. Wat ook een positieve impact heeft op je stemming. Na verloop van tijd kan het helpen de symptomen van depressie te verminderen. Naast een moodbooster, helpt deze ook een handje met de opname van andere gezonde voedingsstoffen.

Lees ook: Kaas en melk bevat niet zoveel vitamine B12 als we al die tijd dachten, volgens onderzoek

Te weinig zon

Jammer genoeg voor ons, is de zon niet al te vaak van de partij. Wat betekent dat wij beperkt kunnen genieten van de voordelen van het vitamine D syntheseproces. De hoeveelheid zon die kan geabsorbeerd en omgezet worden tot vitamine D, hangt af van persoon tot persoon. Waardoor niet enkel de regelmaat waarmee je aan de zon wordt blootgesteld, maar ook je eigen vermogen om deze vitamine te synthetiseren, een impact hebben op jouw welzijn.

Maar, daar is gelukkig een oplossing voor. Dit is waar voedingssupplementen een rol spelen.

Het verschil tussen vitamine D, D2 en D3

Vitamine D is bekend in twee vormen: D2 en D3. D2 wordt aangemaakt door planten en champignons (vaak in granen, melk of brood), maar D3 zit hoofdzakelijk in dierlijke producten. D3 uit dierlijke voeding lijkt het meest op degene die door het lichaam worden geproduceerd bij blootstelling aan de zon. Vanwege deze gelijkenis raden veel artsen vitamine D3 aan als een essentieel voedingssupplement.

Dit vind je vast ook interessant: Wat vitamine D kan betekenen voor je winterdip

De voordelen van vitamine D3

Vitamine D3 heeft een impact op bijna 2000 verschillende genen in het lichaam en een direct effect op je gezondheid. Vitamine D-receptoren worden in elke cel in het lichaam gevonden. Wanneer deze vitamine wordt gedetecteerd, zal het de receptor activeren en veranderingen op cellulair niveau met zich meebrengen.

Recente studies tonen aan dat naast het verbeteren van de absorptie van mineralen (erg belangrijk om deze goed te kunnen opnemen) het ook het risico op kanker vermindert en het immuunsysteem versterkt.
Nog enkele specifieke positieve effecten:

 • Gezonde botten. Sterke botten zijn het resultaat van een goede toevoer van vitamine D3 omdat deze helpt bij het reguleren en controleren van het vermogen van het lichaam om fosfor en calcium op te nemen. Regelmatige inname van vitamine D3 kan de sterkte van de botten en tanden verbeteren.
 • Insuline controle. Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en stimuleert de insulineproductie. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Minder suikerdipjes waar je moe van wordt en een grote hulp voor mensen met diabetes bij het verbeteren van het onder controle houden van hun insuline.
 • Lage bloeddruk. Een studie van de Universiteit van Boston toonde aan dat een hogere slagaderdruk geassocieerd werd met een hogere kans op een laag vitamine D-gehalte. De inname van vitamine D3 vermindert de concentratie van bepaalde enzymen die door de nieren worden afgescheiden en die de bloedvaten aantasten.
 • Mogelijke kankerpreventie. Studies leveren bewijs aan dat de inname van vitamine D3 positieve effecten heeft op het afremmen van een tumorprogressie. Het is ook mogelijk om de effecten van vitaminen te combineren met vezels of calcium. Deze laatste combinatie zal bijvoorbeeld het risico op kanker verminderen, zoals blijkt uit een onderzoek bij postmenopauzale vrouwen waarvan de risico’s na de menopauze met maar liefst 60 procent waren verminderd. Er werd ook een mogelijk verband aangetoond met borstkanker. Een studie, gevoerd bij 166 vrouwen met kanker, vertoonde resultaten waaruit bleek dat 70 procent van de patiënten een te laag vitamine D-gehalte had.
 • Gezondheid van het hart. De aanwezigheid van vitamine D helpt ook het regelen van de hartfunctie en vermindert het risico op hartaanvallen. Bepaalde onderzoekers geloven dat dit te maken kan hebben met het feit dat vitamine D als kalmerend middel voor het hart fungeert en het uithoudingsvermogen ervan verbetert.
 • Good mood. Eén van de grootste voordelen van vitamine D3 is ongetwijfeld diens invloed op de stemming. Veel mensen lijden aan een seizoensgebonden affectieve stoornissen en voelen zich over het algemeen gelukkiger wanneer de zon schijnt door de synthese van vitamine D3 tijdens directe blootstelling aan zonlicht. Het verhogen van je vitamine D niveau is echter niet alleen een goede oppepper, het vermindert ook symptomen van depressie aanzienlijk. Andere behandelingen kunnen nodig zijn, maar een goed vitamine D gehalte is een belangrijke basis voor happy thoughts!<

Vitamine D tekort

In de afgelopen jaren zijn artsen de effecten van een vitamine D tekort steeds nauwkeuriger gaan observeren. Enkele vaak voorkomende kwalen als gevolg van dit tekort:

 • Botpijn, kan leiden tot fracturen
 • Krampen ten gevolge van zwakke spieren
 • Vermoeidheid en algemeen gevoel van ongemak
 • Depressie

Loop jij risico op een tekort? Deze oorzaken kunnen hiermee te maken hebben:

 • Wonen in een gebied met luchtvervuiling, waardoor zonnestralen gefilterd worden
 • Te veel tijd binnenshuis doorbrengen
 • Nachtwerk
 • Het nemen van bepaalde medicijnen die het vitamine D-gehalte verlagen

Je vitamine D3-niveau verhogen

Naast een beschermde blootstelling aan de zon, zijn er andere manieren om je vitamine D-niveau een boost te geven. Het wordt vooral gevonden in voedsel zoals:

 • Melk, brood en granen
 • Eieren
 • Kaas
 • Yoghurt
 • Vis zoals zalm

De grootste hulp blijven natuurlijk vitaminesupplementen. Zij zorgen ervoor dat je waarden optimaal zijn zonder elke dag te letten op je vitamine D inname uit voedsel. Ook voor veganisten en vegetariërs zijn deze een handig hulpmiddel, omdat zij amper tot geen vitamine D3 uit hun voeding kunnen halen.

Dit artikel is geschreven door de diëtiste van Kazidomi, de grootste online healthy lifestyle community van Europa. Waar gezondheidsexperten elke dag tips, advies en recepten delen, maar ook hun strenge selectie van kwaliteitsvolle producten voor optimale voeding, schoonheid, lichaamsverzorging, gezondheid, baby, huis en veel meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Dit is alles wat je wilt weten over vitamine D(3) en haar voordelen
Sluiten