Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 9 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Waar je spijt van krijgt op je sterfbed (en hoe je dit kunt voorkomen)

Daar lig je dan, op je sterfbed. Je bent (hopelijk) oud en hebt een mooi leven achter de rug. Maar toch bekruipt je een vervelend gevoel. Een gevoel van spijt. Spijt van dingen die je wél hebt gedaan en spijt van dingen die je juist niet hebt gedaan. Je kan er alleen niets meer aan veranderen. We delen de 10 meest voorkomende regrets die mensen hebben gedeeld op hun sterfbed én vertellen je hoe je deze kunt voorkomen.

Ik zou willen dat ik een betere partner, ouder, of kind was geweest

De liefde van familie is onvoorwaardelijk. Op momenten dat je ze nodig hebt, zullen zij er altijd voor je zijn. Helaas zijn familieleden ook vaak degenen waarop je dingen afreageert. Logisch, want bij familie kan dat. Zij gaan toch niet weg. Maar hebben ze dat wel verdiend? Tel de volgende keer even tot 10 voordat je weer iets gaat zeggen dat onaardig over kan komen. Je wilt later geen spijt krijgen van dingen die je hebt gezegd en herinnerd worden als die vervelende partner of zus.

Had ik maar niet zoveel tijd besteed aan mijn werk

We moeten allemaal werken. Om in ons levensonderhoud te voorzien en eventuele kinderen een goede basis te kunnen geven. Maar realiseer je dat niet alles in het leven om werk draait. Als je al je tijd en energie in je werk stopt, mis je andere belangrijke momenten in je leven, of dat van je kinderen. Zoek een goede balans tussen je werk en je privéleven, zodat je later niet alleen de kantoorruimte herinnert waar je al die jaren hebt versleten.

Ik had meer liefde moeten tonen aan de mensen om wie ik geef

‘Ik hou van je’. Woorden die je niet dagelijks uitspreekt. Misschien wel bijna nooit. Omdat je het idee hebt dat je naasten dat wel weten of simpelweg omdat je de moed niet hebt om de woorden uit te spreken. Toch zou je hier wat vaker over moeten nadenken, om gevoelens van spijt te voorkomen. Dus wat ga je doen na het lezen van dit artikel? Juist. Even snel een berichtje sturen naar iemand, om te zeggen hoeveel je van deze persoon houdt.

Lees ook: Wat je tegen iemand kan zeggen die aan het rouwen is

Ik had meer risico’s moeten nemen

We spelen vaak op safe. Want dat is makkelijk. Maar de makkelijke weg is niet altijd de leukste weg. Misschien droom je al jaren van een wereldreis, maar komt het er niet van omdat je beren op de weg ziet. Maar wie pieken in zijn leven wilt moet risico durven nemen. Maak daarom de sprong in het diepe en laat je niet leiden door angst. Hoe? Maak een bucketlist met de dingen die je nog wil doen en begin met het afstrepen. Liefst nog vandaag.

Ik had mijn eigen dromen achterna moeten gaan

Het pleasen van anderen is iets dat we allemaal graag doen. En als je met iemand samenwoont is het natuurlijk logisch dat je rekening houdt met deze persoon. Dat is prima, maar verlies daarbij niet je eigen dromen uit het oog. Laat je door niets en niemand tegenhouden om te bereiken wat je wil, om spijt te voorkomen.

Ook interessant: Inzichten over rouw die kunnen helpen als je partner jong overlijdt

Had ik maar beter voor mezelf gezorgd

Nu je jong bent heb je misschien niet in de gaten wat slecht eten, alcohol en roken met je doet. Zowel lichamelijk als mentaal. Maar als je later ziek wordt doordat je tijdens je jongere jaren te ruig hebt geleefd, wens je dat je de tijd terug kon draaien. En we weten allemaal dat zoiets niet kan. Zorg dus goed voor jezelf. Het is een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Lees ook: 18 x meer zelfliefde (zo kun je liever zijn voor jezelf)

Ik zou willen dat ik meer genoten had van het leven

Lig je ’s nachts vaak wakker en lig je over van alles en nog wat te piekeren? Stop daarmee. Later op je sterfbed vraag je jezelf af waar je je in hemelsnaam zo druk om hebt gemaakt. Wat nu een big deal lijkt, blijkt achteraf helemaal niet zo erg te zijn.

Ik had meer voor anderen moeten doen

Als je oud bent en je leven hebt geleefd, is het fijn om het gevoel te hebben dat je een verschil hebt gemaakt op deze wereld. Al is dat verschil nog zo klein. Je kunt natuurlijk een geldbedrag schenken aan een goed doel, maar je kunt ook je handen uit de mouwen steken en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. Denk er dus nu alvast over na wat je zou willen doen en wanneer daar ruimte voor is.

Ik zou willen dat ik werk had gekozen dat betekenisvol voor me was

Als je eenmaal een baan hebt en een vast inkomen, dan gooi je dit niet zomaar overhoop. En dat is prima, zolang je passie voor je werk voelt. Maar als dit niet het geval is moet je misschien eens nadenken om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Voor je het weet sleur je jezelf jaren lang met tegenzin naar je werk. En dat is een doodzonde. Kies voor werk dat je voldoening geeft en waar je enthousiast van wordt. Je besteedt zo’n groot deel van je leven op je werk, dan mag het wel een beetje leuk zijn, toch?

Had ik maar meer in het moment geleefd

Een overvolle agenda zorgt ervoor dat we te veel bezig zijn met wat er komen gaat, in plaats van wat er nu gebeurt. We plannen alles vooruit, zoals etentjes, vakanties en sportafspraken. Allemaal leuk en aardig, maar vergeet niet om in het moment te leven. Focus je eens op vandaag, in plaats van morgen.

Tijd voor actie

Stel de dingen die je wilt zeggen tegen mensen of wilt doen in het leven niet uit. Van uitstel komt afstel en dan denk je later ‘had ik maar’. Maak bewuste keuzes en laat geen mogelijkheid onbenut om alles uit het leven te halen. Het leven is een feest. Maar je moet natuurlijk wel zelf de slingers ophangen.

Meer lezen over spijt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️