Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 20 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

18 x meer zelfliefde (zo kun je liever zijn voor jezelf)

Aan anderen geven we vaak de beste adviezen, maar we vergeten daarbij dat diezelfde dingen ook voor ons gelden. Herkenbaar? We delen 18 manieren waarop je liever kunt zijn voor jezelf.

 1. Leer jezelf complimenten te geven zonder je daar schuldig over te voelen of jezelf als arrogant te bestempelen. Als je een opdracht op je werk tot een succesvol einde hebt gebracht, of je ziet je lichaam veranderen na vele trainingssessies, dan mag je daar best trots op zijn.
 2. Zet jezelf op de eerste plaats en maak keuzes waar jij zelf gelukkig van wordt. Oók als dat betekent dat je anderen daar soms mee teleurstelt.
 3. Zorg goed voor je lichaam. Geef het de rust, de beweging en het comfort dat het nodig heeft om op zijn best te kunnen functioneren. Een yogalesje op zijn tijd, een warm bad, of een avondje bankhangen bijvoorbeeld.
 4. Draag kleding waar jij je lekker in voelt. Iets kan dan wel in de mode zijn, als het niet bij je past of jij je er niet comfortabel in voelt, draag het dan ook niet.
 5. Ben je single? Blijf niet wachten op het moment waarop de ware plots voor je neus staat, maar creëer een leven dat ook leuk is zonder iemand aan je zijde. Besef dat een relatie geen voorwaarde is voor een gelukkig leven.
 6. Accepteer jezelf. En dan bedoelen we the good and the ugly. Dus ook je gekke knotsknieën en je ongeduldige karakter. Het maakt deel uit van wie jij bent.
 7. Maak tijd voor dingen die je leuk vindt om te doen. Dat kan van alles zijn: een bepaalde sport, jezelf uitsloven in de keuken, of lange gesprekken voeren met vriendinnen. Als je ergens energie van krijgt, dan is dat het dubbel en dwars waard om ook energie in te steken.
 8. Benader jezelf met dezelfde vriendelijkheid als dat je bij een goede vriend of vriendin zou doen. Ben je verdrietig? Troost jezelf en omarm je verdriet.
 9. Blijf niet te veel hangen in het verleden. Je hebt dan misschien fouten gemaakt en dingen gedaan waar je niet trots op bent, je kunt het verleden niet veranderen. Wat je wél kunt doen is leren van het verleden.
 10. Ga zo nu en dan offline. Zet je telefoon uit, leg je laptop weg en ga iets doen in de échte wereld.
 11. Voeding is de brandstof van je lichaam. Eet daarom gezonde gerechten waar je energie van krijgt. En vooruit: af en toe wat comfort food hoort ook bij lief zijn voor jezelf toch?
 12. Volg je hart, in plaats van je verstand of het stemmetje in je hoofd dat zegt iets anders te doen (je ego). Diep vanbinnen weet je waarschijnlijk wel wat de juiste keuze is.
 13. Heb je een meningsverschil met iemand? Of vind je iemand ontzettend leuk en wil je dat vertellen? Slik geen woorden in die uitdrukken wat je écht voelt, denkt of wilt doen. Je wilt geen spijt hebben van de dingen die je niet hebt gezegd.
 14. Durf groots te dromen. Beperk jezelf niet met de gedachte dat je iets niet kan, of het idee dat iets niet haalbaar is. Als je groots durft te dromen, dan liggen alle mogelijkheden open.
 15. Label jezelf niet met de meningen die anderen over je hebben. En, als je het kan, kijk dan stiekem toch of er ergens een kern van waarheid in zit.
 16. Sta jezelf toe om fouten te maken. Fouten horen bij het leven en je beperkt jezelf als je krampachtig probeert om geen fouten te maken.
 17. Blijf jezelf ontwikkelen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
 18. Besef dat je geen goedkeuring van anderen nodig hebt om jezelf te kunnen zijn. Want wat anderen ook denken of vinden: je bent helemaal goed zoals je bent!

Meer lezen over zelfliefde?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️