Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Kleine moeite, groot effect

Op het brood, bij het avondeten, zo uit het vuistje op straat, of als snack op de borrelplank: vlees heeft nog altijd een grote plek in ons voedingspatroon. En dat terwijl het inmiddels toch wel duidelijk is dat het niet goed is, voor onszelf én de wereld. Wat nou als we één dag per week geen vlees zouden eten?

Laten we beginnen met iets positiefs: steeds meer mensen denken bewust na over hun vleesconsumptie, en kiezen er bijvoorbeeld voor om ‘dagen zonder vlees’ in te lassen. En als je kijkt naar de cijfers, dan zie je dat het aantal vegetariërs in de afgelopen jaren rap is gegroeid. Bij de consumptiepeilingen van het RIVM is de groep vegetariërs, veganisten, macrobioten en antroposofen in drie jaar tijd toegenomen van 1,1 procent naar 4,4, meldt de Vegetariërsbond.

Maar, tot zover het goede nieuws. Want hoewel de vleesconsumptie ieder jaar op rij daalt, gaat het maar om hele kleine beetjes. In 2014 nog aten Nederlanders gemiddeld 76,3 kilo vlees per jaar, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. In 2015 lag dit aantal op 75,4 kilo. Hiervan is bijna de helft varkensvlees, een derde is vlees van pluimvee, en een vijfde is rundvlees.

Waarom zo veel?

Bovenstaande getallen zeggen je wellicht niet zoveel, maar het komt erop neer dat we nog altijd zo’n 45 procent meer vlees eten dan dat we volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum nodig hebben. Consumptiesocioloog Hans Dagevos zegt hierover het volgende tegen HP de Tijd: “Mensen willen het niet missen. Ze zien het als een verlies om vlees te laten staan en dat komt door de hiërarchie in onze voeding. Mensen die vlees eten, beschouwen dierlijke producten als van hogere kwaliteit dan plantaardige producten. Vlees eten heeft ook te maken met status. Sommige mensen ontlenen er zelfs een deel van hun identiteit aan, ze vinden het stoer om grote stukken vlees te eten.”

Volgens Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen Universiteit, ligt het vooral aan de smaak. “De allerbelangrijkste reden dat mensen nog steeds te veel vlees eten, is heel simpel,” zegt hij. “Ze vinden het gewoon lekker. Het is die pittige smaak, die we wel omschrijven als umami, een van oorsprong Japans woord. Op die pittige smaak reageren mensen sterk: ze beginnen al te kwijlen als ze draadjesvlees ruiken. We hebben een aangeboren behoefte aan eiwit die zich vertaalt in trek in iets hartigs. En vlees is dan een aantrekkelijke keuze.”

Dat vlees een aantrekkelijke keuze is, dat blijkt ook wel als je links en rechts in de winkelwagentjes van anderen kijkt. Barbecuepakketten worden ingeslagen alsof het de laatste exemplaren in de nabije omgeving zijn, en de gezellige vleeswaren (met een berengezichtje) lachen je in grote hoeveelheden tegemoet. Een beetje minderen kan toch wel?

Één dag geen vlees

Wie gewend is om iedere dag vlees te eten en nog niet zo thuis is in de vegetarische keuken (die in tegenstelling tot wat diehard vleeseters misschien denken, ontzettend smaakvol is), ziet het waarschijnlijk niet zitten om opeens nooit meer vlees te eten. Maar wat nou als we zouden starten met één dag per week geen vlees eten? Daar zouden we niet alleen onszelf, maar ook het milieu een groot plezier mee doen.

Éen dag in de week geen vlees eten heeft op het milieu namelijk hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. En – na een grondige check van de NRC – kan worden vastgesteld dat je met één dag geen rundvlees eten evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen. Een kleine moeite dus, met een groot effect!

Meer lezen?

Waarom vlees en McDonalds eten anno 2017 écht niet meer cool is.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.