Redactie
Redactie Betere wereld 29 jun 2019
Leestijd: 8 minuten

Een vegan dieet lastig? Zeker niet: dit is dé guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist

Net als bij veel lifestyles of andere dingen die mensen niet zo goed kennen, zijn er ook een hoop vooroordelen rondom een plantaardig dieet. Hoewel er steeds meer mensen kiezen voor een vegan dieet omdat de vlees- en zuivelindustrie de grootste vervuiler ter wereld is, vanwege het dierenwelzijn of voor hun gezondheid, zijn er nog veel tegengeluiden. Dat maakt het er als veganist niet makkelijker op. Kies je er juist voor goed voor de planeet en jezelf te zorgen, word je links en rechts uitgelachen of voor gek verklaard. Daarom schuiven we de vooroordelen voor eens en altijd van tafel en delen we tips voor de veganisten (to be).

Wat veel mensen niet weten is dat een veganistische lifestyle véél meer is dan een blaadje sla op je bord. Sterker nog: er gaat een wereld aan heerlijke producten, nieuwe recepten en toffe initiatieven voor je open. In de podcast aflevering van Bedrock Talks over voeding tipt voedingsdeskundige Anne de Meulmeester dat je zelfs zo’n 500 gram groenten per dag zou moeten eten om gezond te blijven.

De één is strikter dan de ander, maar als iedereen een plant based dieet zou hebben (gebaseerd op groenten in plaats van vlees, vis en zuivel) en soms een stukje vlees of vis zou eten, maakt dat al een enorm verschil. Da’s niet alleen gezonder voor jezelf, maar ook voor de wereld – als we die de komende jaren nog een beetje leefbaar willen houden tenminste. In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit.

Vooroordelen over een vegan dieet

Wie zich onderscheidt van de rest wordt als snel een doelwit voor stereotypering. Hoe maak je het nou makkelijker voor jezelf als je kiest voor een vegan lifestyle? We helpen je graag op weg met deze handige tips!

Een vegan dieet is ongezond

“Maar veganisten zijn toch hartstikke ongezond? Eet je dan alleen maar sla? En krijg je wel genoeg eiwitten binnen?” Nog steeds wordt veganisme geassocieerd met een ongezonde lifestyle, maar dat komt vooral omdat men niet voldoende geïnformeerd is. Er wordt vaak gedacht dat je niets meer kan en mag eten. Maar anno 2019 schieten de vegan hotspots, restaurants en winkels als paddenstoelen uit de grond.

In honour of Toast Tuesday, I’m sharing a throwback to one of my favourite sweet and savour combos. On the left, there’s avocado with turmeric chickpeas (just chickpeas that I added to a saucepan together with turmeric and some salt and pepper and stirred for a couple of minutes to heat up), and on the right there is peanut butter with banana and some dark chocolate. Which one would you go for first? I always have toasts like this for a snack whenever I feel peckish in the morning or in the afternoon (which is most days tbh hahah). Hope you’re all having a great week so far! ? * * * * * #veganshares #worldwideveganfood #veganism #thrivemags #vegantoast #toast #toastsforall #toasttuesday #avotoast #chickpeas #vegansnack #healthysnack #whatveganseat #eatwell #wholefoodsfaves #fitnessfood #vegansofig #healthyish #plantbased #eatplants #veganlifestyle #foodphotography #healthyfoods #simplefood #cuisinesworld @bestofvegan @worldwideveganfood @veganshares @thrivemags @letscookvegan

7,084 Likes, 300 Comments – Maria Gureeva (@earthofmariaa) on Instagram: “In honour of Toast Tuesday, I’m sharing a throwback to one of my favourite sweet and savour combos….”

Wist je dat enorm veel groenten, peulvruchten en andere producten meer dan genoeg eiwitten bevatten om deze tóch gewoon binnen te krijgen? Daar hoeft geen vlees, vis of zuivel aan te pas te komen. Wél moet je onder andere je eiwitiname en vitamine b12 gehalte goed in de gaten houden. In dit artikel leggen we je alles uit over vegan zijn in combinatie met genoeg eiwitten binnenkrijgen en hier lees over vegan topsporters, want ja – daar zijn er meer dan genoeg van. Yes, óók bodybuilders

Plantaardig eten is te duur

Velen zeggen dat een vegan dieet duur is, maar dit heeft vooral te maken met de keuzes die er worden gemaakt. Als veganist hoef je niet elke dag de biowinkel leeg te shoppen. Je kan je groenten en fruit voor een fijn prijsje op de markt kopen en  vleesvervangers zoals tofu en tempé haal je voor een prikkie bij de toko. 

Lees ook: Going vegan? Dit moet je weten over vitamine B12

Ben je vaak druk? Maak dan liever een grote pan, zodat je die kan verdelen in porties die je makkelijk kan invriezen (of iemand een bakje mee kan geven). Zelf koken is natuurlijk altijd een goede manier om geld te besparen. Je kunt bijvoorbeeld zelf heerlijke en makkelijke vegan burgers maken met één van deze vegan kookboeken.

Geitenwollensokken-imago

Veganisten werden vroeger (en soms nog steeds) gezien als dierenactivisten in geitenwollensokken, suf dus. Maar jouw keuzes als veganist dragen bij aan een wereld, die voor iedereen is en steeds meer mensen gaan dit als positief ervaren! Zelf krijg je meer energie van plantaardig eten, je huid wordt gezonder en volgens gelukspsycholoog Josje Smeets word je ook echt gelukkiger

Het fijne is dat jíj verschil kan maken. Soms kan het voelen als een druppel op een gloeiende plaat maar iedere dag dat jij plantaardig eet is als een cadeautje voor de wereld. Je bespaart namelijk 20 kilo graan, 9 kg CO2 uitstoot, 4163 liter water, 2,7 m2 bos (omdat er minder bossen gekapt worden om veevoedsel op  te verbouwen) en uiteraard het leven van een dier! Daarnaast bewijzen al deze restaurants dan vegan zijn allesbehalve geitenwollensokken-gedoe is. 

De vega(n) lifestyle struggles

Hebben jullie ook veganistische gerechten op de kaart staan?,” hoort de ober bij menig restaurant steeds vaker. “Ja, we hebben heerlijke vegetarische pasta’s en verschillende salades.” Vegan-minded restaurants zijn er gelukkig steeds meer in Nederland, maar er zijn nog steeds veel plekken waar ze het verschil tussen vegan en vega niet begrijpen, waardoor je als vega(n) soms – als je gelukt hebt – alleen een simpele salade kan eten. 

Is dit een probleem? Zeker niet, zie dit als een kans waar je jouw kennis kan delen! Het fijne is dat in bijna elke keuken wel genoeg ingrediënten te vinden zijn voor het bereiden van een heerlijke vegan maaltijd. Doordat je net wat creatiever moet worden met koken, ontdek je steeds meer nieuwe vleesvervangers, groente- en fruitsoorten (ken je jackfruit al?) waarmee je de keukenprinses uit kan hangen door spectaculaire gerechten op tafel te toveren. Als je uiteten bent, kan je natuurlijk moeilijk de chef vertellen wat ‘ie dan wél moet maken, maar het is gelukkig een geweldige bezigheid om allerlei nieuwe vegan of plant based restaurants te blijven ontdekken.

Tips voor de vegan journey

Velen zullen je ‘nieuwe’ lifestyle onder de loep nemen en je het hemd van het lijf vragen. Wellicht is de ene vriendin positief en vindt de ander het maar onzin. Maar keep in mind, het is jouw keus en jouw leven. Met een veganistische lifestyle draag jij een stukje bij aan een mooiere wereld. Daar wordt toch niemand slechter van?

Lees ook: Zo kun je mensen overtuigen om minder vlees te eten (zonder belerend vingertje)

Als je deze vegan journey ziet als jouw nieuwe vakantiebestemming, dan kun je als een avonturier de fijnste en leukste plekjes ontdekken. Zie het alsof je start met een nieuwe baan of een nieuwe relatie. Je weet nog niet hoe alles precies in elkaar steekt, maar door op onderzoek uit te gaan en nieuwsgierig te zijn, zul je zien dat je in een mum van tijd de ‘weg’ weet. 

Aantal tips voor vegans to be:

  • Choose your battles: je kunt niet iedere mening veranderen.
  • Educate yourself and others: weet waar je over praat en bespreek de feiten of bereken wat jouw vegan lifestyle voor invloed heeft met deze handige tool.
  • Heeft iemand nog steeds vooroordelen? Nodig hem of haar eens uit voor de Vegan Challenge en vertel vooral dat je gewoon Oreo’s en sommige Tony Chocolonely’s kan blijven eten want die zijn hartstikke vegan.
  • Ga niet naast je schoenen lopen: je bent niet beter dan een ander, je maakt alleen andere keuzes.
  • Houd één ding in gedachten en dat is dat je je nooit hoeft te verantwoorden naar iemand over de keuzes die je maakt.

Waarom jij een verschil kan maken

Waarom hebben mensen toch nog steeds zoveel vooroordelen over de veganistische lifestyle? Het moment dat jij naar je idealen streeft en met jouw lifestyle bijdraagt aan een betere wereld, kan een ander dit als iets pijnlijks ervaren. Hij of zij ziet het misschien als iets onbegrijpelijks. Met bovenstaande tips kan je in de toekomst met goede feiten komen en het loslaten als iemand jou niet begrijpt.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Veganisme (NVV) zijn er tegenwoordig in Nederland al meer dan 100.000 veganisten en die teller staat (gelukkig) niet stil. Een vegan lifestyle vul je helemaal zelf in, want een planeet-vriendelijk dieet betekent ook dat het dragen van leer een no go is, er heeft immers een dier voor geleden. Hetzelfde geldt voor het dragen van wol en zijde.

Vegan tas winnen

Gelukkig zijn óók daar zijn geweldige, innovatieve concepten voor bedacht. Ken je bijvoorbeeld de stijlvolle én vegan tassen van Moes & Griet al? 

NEW JOURNAL | ? Mooie tassen, je hebt ze in alle soorten, kleuren en maten. Maar wist je dat er tegenwoordig ook prachtige vegan tassen zijn? Lees in onze journal waarom je één van deze toffe duurzame vegan tassen wilt! . LINK IN BIO . . #uashmama #washablepaper #vegetale #organic #vegan #madeinitaly #tuscany #honestmaker #aghi #veganlifestyle #duurzamefashion #vegantassen #moesengriet

No Description

Wil jij iemand of gewoon jezelf blij maken met een prachtige vegan tas van het merk UASHMAMA. In samenwerking met Moes & Griet, geeft Bedrock één van de vegan tassen weg! Met deze tas maak jij je plant-based lifestyle helemaal compleet!

Wat moet je doen?

  • Zoek hier een vegan tas uit op de website van Moes & Griet naar keuze
  • Stuur een mail naar [email protected] met het onderwerp vegan tas en vertel waarom jij (of jouw vriendin) graag één van deze vegan tassen wilt winnen en wij kiezen een winnaar voor 15 juli 2019 uit!

De winactie is gesloten.

Meer vegan artikelen?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Een vegan dieet lastig? Zeker niet: dit is dé guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist
Sluiten