Kiara Louis
Kiara Louis Column 28 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

Rosa’s ode aan het leven: “Simpliciteit brengt veel geluk”

Het leven is soms lastig, maar meestal heel mooi. Daar mogen we vaker bij stilstaan, ook juist als we heel gelukkig zijn. Daarom vragen wij inspirerende mensen naar hun ode aan het leven. We trappen af met de Bedrock-redactie. Vandaag onze eigen vrijgeestige wereldreiziger: Rosa Bertram.

“Ik ben Rosa Bertram, inmiddels alweer 26 jaar. Schrijven doe ik al lang, momenteel voor Bedrock en Culy en Roomed. Een gemiddelde dag bestaat niet bij mij, want het leven laat ik het liefst op z’n beloop. Ik hou niet van routine.”  

“Meestal gaat het zo: ik word wakker en snooze een keertje,” vertelt Rosa lachend, “het is slecht, ik weet het. Op kantoor ontbijt ik met havermout. ‘s Avonds ga ik graag naar een (hot) yogalesje en eet ik vaak met vrienden. Feesten doe ik af en toe, maar mijn echte wilde haren zijn inmiddels vervangen door een paar grijze, 5 om precies te zijn. Ik hou steeds meer van avondjes voor mezelf, maar eigenlijk ben ik nog steeds best vaak op pad.”

Het leven is een grote verrassing

“Gelukkig zijn is altijd al mijn doel geweest. Elke dag wil ik bezig zijn met iets waar ik blij van word: schrijven, buiten zijn, lezen, vrienden, reizen of weg met mijn busje. Ik heb trouwens wel een vervuilende hippie mobiel,” zegt ze met een knipoog. “Vrijheid is enorm belangrijk voor me.”

“In dat vrije leven gebeuren er – zoals bij iedereen – leuke, bizarre of verdrietige dingen. Als er zoiets gebeurt, zeg ik: life. Dat staat zelfs op mijn rechterarm getatoeëerd en kan van alles betekenen. Of er nou iets naars of iets moois gebeurt: dat is het leven. Zij heeft alles voor je in petto, het leven is één grote verrassing, met een knipoog.”

Op blote voeten in een surfdorp

“Dat ontdekte ik zeker toen ik een paar jaar aan de andere kant van de wereld woonde. 2 jaar lang woonde ik in Byron Bay; een klein surfdorpje in Australië zonder hoge gebouwen, kantoren of mensen in pak.

Mijn leven leefde ik op blote voeten, een beetje rond skatend of surfend met leuke vrienden en een lief vriendje aan mijn zijde. Er waren heuvels en bergen om me heen, ik maakte me nergens zorgen om. Die simpliciteit van het leven bracht me zoveel geluk.

Later reed ik in een oude schoolbus met een 60-jarige hippiemevrouw en een nieuwe vriendin door West-Australië en leefde heel primitief. Ik moest met een schep naar de ‘wc’, vuur maken om ons eten te bereiden en zelf vissen vangen als we daar zin in hadden. Zo leerde ik dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. The simple life.”

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

De zoektocht naar zingeving

“Naast simpel leven is ons bestaan de moeite waard als jij uit kan vinden waar je gelukkig van wordt. Een zoektocht die best lang kan duren. Gelukkig weet ik inmiddels wat geluk voor mij betekent.

Soms pak ik spontaan mijn busje en rijd ik naar Scheveningen, dan is het leven gewoon prachtig. Met de inspirerende mensen om me heen ben ik ook blij. Menselijke connectie is belangrijk voor me.”

Wakker worden op een berg aan een meer

“Mijn ideale dag? Die begint op een prachtige berg aan een meer, daar word ik wakker in mijn busje. Daar kampeer ik met 2 honden en misschien een leuke man, maar zonder is ook prima. We zwemmen in het meer en maken daarna een mooie wandeling.

De hele dag ben ik op pad en ‘s avonds houd ik een diner met familie en vrienden. ‘s Avonds val ik in slaap met geitenwollen sokken aan en een goed boek. Mijn ideale dag is heel vredig en vooral vrij.”

Lief zijn voor elkaar en de wereld

“Met mijn credo van vrij en simpel leven denk ik ook dat we niet zijn gemaakt om tussen 4 muren te zitten. Het leven is de planeet waar wij op leven. Het draait om de puurheid van de natuur en de mens.

De essentie van het leven is liefhebben, voor elkaar zorgen en realiseren waarom we hier zijn. Ruzie, vervuiling of haat hebben we niet nodig. We moeten lief voor elkaar zijn en voor de wereld. Als iedereen dat realiseert en daar elke dag bij stilstaat, wordt de aarde echt een mooiere plek. Daar geloof ik heilig in.”

Elke dag leer ik van mijn moeder

“Ook dankbaarheid maakt de wereld een mooiere plek. Ik ben erg dankbaar voor hoe ik ben opgegroeid. Ik heb hele lieve ouders, heb kunnen studeren en mooie reizen gemaakt.

Maar vooral ben ik heel dankbaar voor mijn moeder. Zij is mijn grote voorbeeld, ze is heel onafhankelijk en sterk. Ik leer zoveel van haar, elke dag nog. Zonder haar was mijn leven heel anders geweest.”

Durf te ontdekken

“Wat ik mensen zou willen meegeven? In het leven moet je trots zijn op wie je bent en hoe je bent, dan kan je ook makkelijker met situaties omgaan. Als iets niet meer bij je past, is het oké om voor jezelf te kiezen.

En je hoeft ook niet alles in het leven uitgevogeld te hebben. Dat is juist het leuke, want je leert elke dag weer. Doe wat voor jou nu goed voelt, luister naar je hart en durf te ontdekken. Dan beloof ik je dat je de hele wereld tegenkomt in jezelf.”

Het leven ligt aan je voeten, vergeet dat nooit.

Rosa is content manager bij Bedrock en je volgt haar wereldse avonturen op Instagram.

Meer lezen over de zoektocht naar geluk?

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rosa’s ode aan het leven: “Simpliciteit brengt veel geluk”
Sluiten