Redactie
Redactie Welzijn 18 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

Weken je haar niet wassen met shampoo: is dat smerig?

Zeven weken je haren niet wassen… ‘WAAROM?!’ zou je denken. Nou, dat dacht ik acht weken geleden hoogstwaarschijnlijk ook als je mij had gevraagd wat ik daarvan vond. Totdat ik op YouTube wat random filmpjes aan het bekijken was en ik ineens een video voorbij zag komen van een meisje die haar haren al een tijd niet had gewassen. Geinig experiment, dacht ik, en het idee was geboren. Waarom het eigenlijk hartstikke gezond is om je haar niet te wassen met shampoo of zoals Sharon, helemaal niét wassen.

Mijn haar niet wassen met shampoo

Het fijne van YouTube is dat je na het zien van één filmpje bijpassende suggesties krijgt. Dus hup, weer even doorklikken naar de volgende die zich aan dit experiment had gewaagd. De zogenaamd ‘No Poo’-beweging had mij na 5 minuten al in haar macht. Met als gevolg dat ik natuurlijk nóg meer filmpjes ging bekijken en blogs en ervaringen op het internet ging lezen van fervente ‘No Poo’-aanhangers, of juist sceptici die toch ook wel open stonden voor dit experiment.

Lees ook: Hoevaak moet je je haar nou eigenlijk wassen?

Na een half uur was ik om. Ik ga dit experiment gewoon rocken! Omdat ik sinds 1 mei even ‘in between jobs’ ben en ik daarom geen belangrijke afspraken heb (dus er geen sociaal wenselijk voorkomen van me wordt verwacht), is dit de ideale periode om dit experiment aan te gaan. Dus daar ging ik.

Vettigheid, cheat day en doorzetten

De eerste paar dagen was het ‘No Poo’-experiment wel te doen, maar na dag 3 was mijn haar al goed vet. Vooral bovenop vormden zich wat van die vettige slierten – je kent het wel. Ik verdoezelde dit met een sjaaltje als ik de deur uit ging, maar binnenshuis ging mijn haar lekker in een staart of knot.

De eerste week ging vrij snel, maar wel met enige ergernis. Je bent toch continu met je haar bezig. Het ene moment dacht ik: ‘Oeps, ik moet de deur uit met mijn vette kop. Wat zal iedereen wel niet denken?’. Terwijl het me het andere moment niet echt uitmaakte, omdat ik waarschijnlijk toch geen bekenden zou tegenkomen (het grote voordeel van wonen in een stad waar je nog amper mensen kent!).

Mijn haar is even vet

Zo ging dit gevoel een beetje af en aan. Na twee weken was mijn haar natuurlijk nog steeds vet, maar ik had wel het idee dat dit per dag verschilde. De ene dag stond ik op en voelde ik me vies, de andere dag vond ik het allemaal wel meevallen. Wat me eigenlijk al snel genoeg opviel, is dat mijn haar niet per se veel vetter is na 7 weken niet wassen dan na 3 dagen niet wassen. Vetter dan vet kan denk ik ook gewoon niet.

Met vet haar naar een sollicitatiegesprek?

In de derde week had ik een sollicitatiegesprek. Ik vond het niet zo gepast om met een sjaaltje in mijn haar aan te komen en wist dat shampoo ook te vervangen is door baking soda en appelciderazijn (ja, de No Poo-beweging geeft ook allerlei tips en tricks). Dus dan gaan we dat maar even proberen.

En warempel, ik had geen vet haar meer! Maar het voelde voor mij toch een beetje als cheaten. Nou goed, zonder vet haar ging ik het sollicitatiegesprek in – wat toch ook wel een geruststellende gedachte was. Maar gevoelsmatig begon mijn challenge toch wel een beetje opnieuw na dit soda-appelavontuur.

Dit vind je vast en zeker ook leuk: Zo maak je zelf makkelijk goedkoper, simpele én natuurlijke huidproducten

“Moet ik mijn haar niet weer gaan wassen?”

Na zo’n 2 weken begon mijn hoofdhuid erg te jeuken (wellicht te wijten aan de soda en appelazijn?). ‘Moet ik het toch niet gewoon weer gaan wassen?’ Was mijn gedachte. Maar nee, hup, geen flauwekul en doortrekken dat experiment. Op internet is overal te lezen dat je haar door een soort ‘overgangsperiode’ moet waarbij je coupe eraan moet wennen niet gewassen te worden.

De talgkliertjes moeten zich op het shampooloze experiment aanpassen, waardoor je haar eerst juist erg vet is voordat het überhaupt beter wordt. Hoelang deze overgangsperiode duurt, is per persoon verschillend. Een smerig detail is dat mijn borstel inmiddels vol zat met pluisjes en viezigheid. Dat had ik voor dit experiment niet, dus mijn haar was toch wel een beetje smoezelig.

Vettigheid van haren

Ondanks de jeuk die ik in week 2 had en de vettigheid die aanblijft, verlopen de weken eigenlijk wel prima en gaan snel voorbij. Grappig is dat ik me, sinds ik dit experiment doe, veel bewuster ben van het haar van anderen. Voorheen vond ik dat iemand een leuk of stom kapsel had, nu kijk ik meer naar de vettigheid van de haren. Wellicht om mezelf gerust te stellen dat het eigenlijk allemaal ook weer niet super veel uitmaakt en dat ik niet de enige ben die wel eens met een smoezelig kapsel rondloopt.

Je haren niet wassen, is dat nou wel of niet goed?

Reacties van anderen

Wat ook nog wel leuk is, zijn de reacties van vrienden en familie. Als ik mensen vraag of ze mijn haar vet vinden en ze zeggen ‘het valt wel mee’, vertel ik hoelang ik mijn haar al niet heb gewassen. Het eerste wat dan meestal gebeurt, is dat mensen een vies gezicht trekken en hun blik laten afdwalen naar mijn haar. Vervolgens vragen ze verbaasd: ‘WAAROM IN GODSNAAM?’

Must read: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

Beter voor het milieu

Nou ja, omdat ik een experiment ben gestart met als uiteindelijke doel dat ik mijn haar niet meer met shampoo hoef te wassen. Dit scheelt geld, is beter voor het milieu en al die chemicaliën zijn vast ook niet heel goed voor een mens. Wat men ook vaak vraagt is of mijn haar dan niet stinkt.

Dan zeg ik dat ze wel even mogen ruiken en ja hoor, dan betrekt meteen dat gezicht weer. Ik duw mijn haar dan ongeveer in iemands neus waarop de ‘afkeer’ eigenlijk plaatsmaakt voor verbazing: ‘hé, het valt eigenlijk allemaal wel mee’. Kortom, wellicht doen we met z’n allen soms een beetje te moeilijk over dergelijke onderwerpen.

Hoe nu verder?

Half juli gaan we ongeveer een maand op vakantie. In ieder geval totdat we terugkomen ga ik geen shampoo gebruiken. Bij terugkomst heb ik dan drie-en-een-halve maand mijn haar niet met shampoo gewassen en ga ik ervan uit dat ik dan toch wel door de overgangsperiode heen moet zijn. Eén keer per week mijn haar wassen met water doe ik wel. Een beetje voor m’n gevoel, maar ook om toch wat viezigheid eruit te wassen. Raad ik dit experiment aan? Nou, je moet er wel dedicated voor zijn en even doorzetten, maar je wordt uiteindelijk beloond met mooie, glanzende en stralende manen. Tenminste, als ik de No Poo-beweging mag geloven. 

Verder lezen?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

B

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️