Angstig voor een sollicitatiegesprek of een date? Dit is het voordeel

Angst kan je verantwoordelijk houden

Toekomstige gebeurtenissen kunnen ons best een beetje angst inboezemen. Een speech houden voor een grote groep mensen? Pretty scary. En een date met een onbekende (opgeduikeld via een datingapp)? Ook best eng. Om nog maar te zwijgen over sollicitatiegesprekken.

Als je snel angstig bent voor dit soort gebeurtenissen dan vind je dat waarschijnlijk alleen maar bloedirritant. Wat zou het makkelijk zijn als je flierefluitend naar een sollicitatiegesprek ging en je nooit ergens druk om maakte. Toch?

Dat het soms makkelijker is als je geen angst kent is misschien wel waar. Maar of het ook beter is? Niet per se. Volgens psychologen is een beetje angst voor toekomstige gebeurtenissen juist alleen maar positief. En dat is natuurlijk goed nieuws voor alle angsthazen onder ons.

Angst als verantwoordelijkheidsambassadeur

Science of Us sprak met David Barlow – oprichter van het Center for Anxiety and Related Disorders aan de Boston Universiteit en auteur van Anxiety and Its Disorders. In het gesprek legt hij uit waarom angst je ‘verantwoordelijk’ kan houden. “Mensen zijn bijzonder goed uitgerust om te anticiperen op de toekomst en te plannen voor de toekomst”, zegt hij. “En het is daar, waar angst eigenlijk heel functioneel is.”

De inzichten van Barlow zijn gebaseerd op het werk van psycholoog Howerd Liddell, die in 1949 schreef over hoe angst “intellectuele activiteit begeleidt als zijn schaduw.” Nu klinkt dat misschien een beetje vaag, maar het zit als volgt: stel je hebt een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan. Of je hebt bijvoorbeeld een grote klus gekregen op je werk. Om je sollicitatie of klus tot een succesvol einde te brengen heb je een goede planning nodig. En daar helpt een beetje angst je bij.

“Angst is iets dat je motiveert om je aanpak voor uitdagingen zodanig te plannen dat je het gevoel hebt voorbereid te zijn,” zegt Barlow. “Het kan je helpen meer te bereiken, beter te presteren en op meer passende en vruchtbare manieren te handelen.”

Meer lezen?

Tijd om niet meer bang te zijn: een simpele oefening om angsten te overwinnen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.