Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 20 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Toffe (en duurzame!) reizen waarvoor je niet hoeft te vliegen

Mede door de coronacrisis en het bijbehorende reisverbod, zijn we er afgelopen jaar steeds meer achter gekomen dat we niet per se naar de andere kant van de wereld hoeven te vliegen om bijzondere dingen te zien. Europa (en zelfs ons eigen kleine kikkerlandje!) heeft ontzettend veel te bieden: mooie natuur, interessante cultuur, lekker eten en leuke mensen. 

The Lonely Planet speelde daarop in en publiceerde onlangs een dikke gids met daarin 80 duurzame reizen door Europa, waarvoor je niet hoeft te vliegen. Stuk voor stuk inspirerende routes voor diegenen die zich liever niet meer via de lucht verplaatsen. 

Beleef Europa zonder te vliegen

In dit nieuwe boek vind je schitterende routes voor een lang weekend, voor twee weken of voor een maand. Met de auto, met de trein, op de fiets, in een kajak of al wandelend kom je langs steden, evenementen en wonderen der natuur. Op die manier kun je Europa beleven zonder één keer in het vliegtuig te stappen.

De gids biedt een schat aan informatie voor mensen die duurzaam willen reizen. Inclusief routekaarten met de etappes, informatie over reizen naar en in het land, de CO2-voetafdruk en het reisbudget voor elke route.

We selecteerden onze favorieten:

Wandelen door het ruige Schotland

Route: Londen – Glasgow – Corrour en Loch Ericht – Dalwhinnie  – Edinburgh

Deze route begint met een trein naar London vanaf Amsterdam of Brussel en vervolgd zich met een spectaculaire treinreis door de Hooglanden. De nachttrein (Caledonian Sleeper) van Londen naar de glens van Schotland. Je kunt de nachttrein ook overslaan en meteen in Glasgow beginnen. Bedenk dat je een complete wandeluitrusting moet meenemen.

Luister ook: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Via Stockholm naar de Poolcirkel

Stockholm – uppsala – Mora – Östersund – Jokkmokk – Gällivare

Reis in de zomer naar de Poolcirkel, aan boord van treintjes die in het licht van de middernachtzon langs uitgestrekte bossen, ijskoude meren en afgelegen dorpen ratelen. Het avontuur begint in Stockholm, dat gemakkelijk te bereiken is via Kopenhagen, Götenburg (met de trein) of Helsinki (met de ferry). Vooral het gletsjermeer bij Jokkmokk is adembenemende mooi.

De E-ronde van Zwitserland

Zürich – Luzern – Bern – Neuchâtel – Lausanne – Genève

Dit is de allereerste nationale route ter wereld met volop laadpunten voor elektrische auto’s. De gletsjers, bergpassen, kastelen en meren van deze route zijn verbonden door een netwerk van laadpunten.

Ga met de trein vanaf Amsterdam of Brussel naar Zürich, huur een elektrische auto en dan kan de roadtrip van 1600 kilometer beginnen. Kijk op myswitserland.com voor gedetailleerde kaarten en informatie over de 300 oplaadpunten langs de route.

Lees ook: Een elektrisch walhalla: dit Griekse eiland verbant benzine-, diesel- en gasauto’s

Een zwerftocht door Spanje

Sevilla – Córdoba – Ronda – Grenada – Malaga

800 jaar lang bestuurde Moren uit Noord-Afrika het Iberische Schiereiland en lieten in Zuid-Spanje grote moskeeën, kleurrijke badhuizen en fraaie paleizen verrijzen. Je kunt met de TGV via Parijs naar Barcelona, waar je overstapt op de hogesnelheidstrein AVE naar Sevilla (via Madrid).

Je kunt eventueel ook een uitstapje maken naar Cadiz, dat ligt zo’n 1 uur en 45 minuten met de trein verwijderd vanaf Sevilla.

Eilandhoppen in Kroatië

Zagreb – Split – Brač – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik

Twee heerlijke weken genieten van stranden, oude stadjes, zeevruchten en wijn op een eilandentrip voor de Adriatische kust van Split naar Dubrovnik. Bij deze tocht maak je gebruik van het uitgebreide veerbotennet dat een paar van de aantrekkelijkste eilanden van Kroatië verbindt met twee grote steden in Dalmatië, Split en Dubrovnik.

Het startpunt van de reis is de hoofdstad Zagreb, die per trein vanuit Venetië, München, Wenen en andere Europese steden bereikbaar is.

De Balearen

Barcelona – Alcúdia – Pollença – Ibiza – Valencia

Voor een bezoek aan de heerlijke eilanden Mallorca en Ibiza, die deel uitmaken van de Balearen, neem je de hogesnelheidstrein naar Barcelona en vandaar de boot naar Alcúdia en Ibiza. Op deze reis maak je gebruik van de hogesnelheidstrein tussen Frankrijk en Spanje. De boot naar Mallorca vertrekt namelijk vanuit Barcelona, waar je met de TGV vanuit Parijs in 6 uur en 15 minuten kunt zijn.

Tour de Mont Blanc

Parijs – Chamonix – Courmayeur – Chamonix – Parijs

Maak te voet of met de fiets een eersteklas trektocht rond de hoogste berg van West-Europa. Met de TGV ga je vanuit Amsterdam via Parijs naar Chamonix, waar de pittige bergtocht door de Alpen kan beginnen. Het is logistiek een eenvoudige tocht, die door drie landen (Frankrijk, Italië en Zwitserland) gaat, met om de 15 km een berghut waar je kunt overnachten.

Ook lezen: Bedrock Travel: naar deze Europese landen kan je weer reizen met de trein

De fitste en snelste fietsers kunnen deze tocht van 170 km in 24 uur afleggen, maar de meeste mensen doen er (afhankelijk van de fiets) zo’n 5 tot 10 dagen over.

Wandelen langs de kust van Portugal

Lissabon – Santiago do Cacèm – Porto Côvo – Odeceixe – Cabo de São Vincente

Reis rustig langs de kust van Alentejo over de Rota Vicentina, een uitgebreid netwerk van historische paden waartoe zowel de Historical Way als de Fisherman’s Trail behoren. De route begint in Lissabon, waar je met de TGV via Parijs en de Sud Expreso via Hendaye aan de Spaanse grens kunt komen.

Vanuit Lissabon kom je gemakkelijk op de Historical Way bij Santiago do Cacèm vanwaar je in 3 dagen naar Porto Côvo loopt. De Fisherman’s Trail is een 9-daagse tocht naar Cabo de São Vincente in de Algarve.

Dit is slechts een greep uit de 80 toffe routes uit het boek, maar – voor ons in ieder geval – genoeg bewijs dat je hele toffe trips kunt maken, zonder ook maar één vlucht te boeken.

Meer Bedrock Travel:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️