Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 19 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Is het kruid ashwaganda een wondermiddel tegen ons hectische bestaan?

Voor de Ayurvedische geneeskunde hoef je al lang niet meer naar India af te reizen. Tegenwoordig koop je de meeste kruiden tegenwoordig net zo gemakkelijk in Westerse winkels en webshops. Eén van de populairste Ayurvedische kruiden is ashwagandha. Dit superkruid staat bekend om zijn rustgevende werking en kan een positieve invloed hebben op de geest. Daarnaast kan het ook een positieve invloed hebben op je slaap en energielevel.

Ashwagandha wordt ook wel het koninklijke kruid genoemd en het klinkt als een wondermiddel tegen ons drukke bestaan. Maar waar is het nog meer allemaal goed voor? En werkt het echt?

Afname van het stress en angsten

Die laatste vraag is moeilijk te beantwoorden, want of iets werkt of niet, is altijd afhankelijk van de persoon. De één zweert erbij en de ander vind het kwakzalverij. Maar onderzoek laat blijken dat dit kruid wel degelijk een positief effect heeft op onze stresshormonen.

Ook lezen: Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol

Eén groep deelnemers kreeg 8 weken lang, twee keer per dag het Ashwagandha kruid toegediend. De andere groep deelnemers kreeg een placebo variant. Wat bleek?

De deelnemers die het kruid daadwerkelijk hadden ingenomen bleken zich achteraf emotioneel sterker te voelen. Ze waren minder angstig, voelden zich opgewekter en er was een afname van het stresshormoon in hun bloed te zien. Daarnaast kwam uit het onderzoek dat ashwagandha een ondersteunend effect kan hebben op het geheugen en de informatieverwerkingssnelheid.

Nog meer gezondheidsvoordelen

En de lijst met gezondheidsvoordelen gáát maar door. Ashwagandha kan volgens de onderzoekresultaten zorgen voor een toename van spiermassa en kracht, waardoor het een waardevolle aanvulling is voor sporters. Het kan vitaliteit, energieniveaus en vitaliteit verbeteren, waardoor het helpt bij fysiek prestaties en de kwaliteit van leven laat toenemen.

Ook interessant: Mythes en waarheden over superfoods (welke ingrediënten dragen met recht deze naam?)

En – last but not least – bleek uit het onderzoek dat ashwagandha de seksuele functies en vruchtbaarheid kan verbeteren. Bij de mannen zorgde het voor een toename van de zaadcellen, het zaadvolume en de zaadcelmobiliteit. En bij de vrouwen zorgde het voor een hoger libido en een verbetering van de orgasmes en seksuele bevrediging.

Waar je op moet letten als je ashwagandha koopt

Door de populariteit van ashwagandha is het aanbod ook enorm gestegen. Hartstikke fijn natuurlijk, maar dit is tegelijkertijd ook een valkuil. Want welk merk en product moet je nu kiezen als je het wilt gebruiken?

Er zit veel kwaliteitsverschil in de verschillende producten. Kijk daarom goed of er geen vulstoffen, additieven of andere chemische bestanddelen in het product zitten. En kies waar mogelijk voor een product met een certificaat of keurmerk.

Verder is het aan te raden om te kiezen voor een product met een hoge concentratie withanoliden en oligosacchariden en een lage concentratie withaferina A. Withaferine A is een stof uit de bladeren van de ashwagandha plant. Hoewel het onderdeel is van de familie van withanoliden, heeft geen positieve werking op het menselijk lichaam.

Veiligheid en dosering

Hoeveel je moet gebruiken voor het juiste effect, verschilt per persoon. Wel is belangrijk om de richtlijnen aan de houden die op de verpakking van het product vermeld staan. Merk je geen resultaat? Dan kan je dosering altijd verhogen. Laat tussen elke verhoging wel een aantal dagen zitten. Dan kan je beter beoordelen of het echt nets of iets doet voor je lichaam.

Luister ook: Bedrock Talks: we duiken in de wereld van de Indiase geneeswijze Ayurveda

Het kruid bestaat al meer dan 4.000 jaar en wordt in de traditionele hindoeïstische geneeskunde al eeuwen gebruikt tegen allerlei kwalen en ongemakken. Zolang je voorschriften niet overschrijdt is ashwagandha veilig te gebruiken en er zijn ook geen bijwerkingen op korte- of lange termijn bekend.

Botanisch superkruid

Vaak wordt ashwagandha ook gecombineerd met andere kruiden, zoals met valeriaan en Gota Kola in het Pukka Night Time supplement, voor een goede nachtrust. Of met magnesium en vitamine D, voor een verbeterde werking van de spieren en het zenuwstelsel. En voor meer concentratie en een beter geheugen wordt het gecombineerd met Ginkgo Biloba en Bacopa in het IQ Balance supplement van Physalis.

We zullen niet beweren dat ashwagandha jou het het stressniveau van een monnik, het geheugen van een olifant, het uithoudingsvermogen van een luipaard en de seksuele functie van een tiener geeft. Toch kan lichtbruine wortelextract een rol hebben in alle hierboven genoemde facetten van een gezonde body en mind. En dat is voor een botanische kruid toch vrij uniek.

Meer over Ayurveda?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️