Mythes en waarheden over superfoods (welke ingrediënten dragen met recht deze naam?)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2Fjeremy-ricketts-h4zs8fbybq4-unsplash.jpg)
Superfoods. Vroeger alleen in speciaalzaken te vinden, nu zijn ze overal. Goji-bessen en chiazaad in de supermarkt dragen het superfood label. De term wordt inmiddels zo vaak gebruik, dat het aan kracht lijkt in te boeten. Is het een hype? Dat niet. Ze zijn er om te blijven.
De achtergrond
Groente, fruit, thee, noten en vis bevatten normaal 2 of 3 eigenschappen die bijdragen aan een goede gezondheid. Superfoods bevatten er 12 of meer. Ze zijn bovengemiddeld rijk aan antioxidanten, aminozuren, vitaminen en mineralen.
De term komt oorspronkelijk uit 1915, toen refereerde men ermee naar goede wijn. Toch werden superfoods pas echt populair in de jaren ‘90, toen er voedingssupplementen op de markt kwamen en het idee van voedsel als medicijn werd geaccepteerd.
Scheid het kaf van het koren
Zaak is nu, dat we het kaf van het koren weten te scheiden. Gelukkig neemt de EU ook al maatregelen: het label mag niet meer klakkeloos op alles worden geplakt.
Ook Lauren Pincus, eigenaresse van het internationaal erkende foodlabel Nutrition starring you heeft het gehad met de verloedering van de term. Zij deed onderzoek, naar voedsel dat het label en de hype wél waardig is.
Ja, deze superfoods zijn supergood
Haver
En dan vooral volkoren haver. Recent onderzoek toont aan dat mensen die haver eten langer leven en minder risico lopen op diabetes, of hart- en vaatziekten.
Nu klinkt haver niet echt spetterend, maar je zou versteld staan wat voor heerlijks er mee te maken valt. Vooral op ontbijt gebied. Check hier een recept voor worteltaarthavermout.
Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
Sorghum
Een opkomende graansoort. Vooral sorghum meel doet het goed. Glutenvrij, neutraal in smaak en de beste vervanger voor quinoa, aangezien het meer mineralen en eiwitten bevat. Leuk feitje: je kan er gezonde popcorn mee maken. Check hier hoe.
Tofu
Tofu is niet alleen voor veganisten. Het is een echte smaakmaker en enorm rijk aan eiwitten. Gebruik het in je yoghurt, ochtendsmoothie of als dressing over je salade. Tofu is een tijdje ‘uit’ geweest omdat het gemaakt is van soya, wat oestrogeen bevat.
Dit zou zogenaamd de kans op hormoongerelateerde kankers verhogen, zoals borst-, prostaat- en baarmoederhalskanker. Niets bleek minder waar. Het verláagt de kans op borstkanker juist, volgens meerdere onderzoeken en nog steeds poppen er nieuwe bewijzen op.
Koffie
Jazeker, koffieliefhebbers! Jullie zitten goed. Volgens McKittric, een geregistreerde, internationaal erkende diëtist, verkleint het de kans op type 2 diabetes en leverschade. Plus, koffie zit vol anti-oxidanten. Sterker nog, in de meeste Amerikaanse diëten is het antioxidant-bron nummer 1. Zolang je er maar geen bakken suiker of slagroom overheen gooit.
Kool
Vooral boerenkool. Natuurlijk zijn klassieke superfoods als spinazie en broccoli ook goed, maar boerenkool steekt er met kop en schouders bovenuit. Denk aan vitamine A, C en K, plus het zit vol met ijzer. Kom je ijzer tekort, voel je je slap? Gooi dan de groene wonderblaadjes door je salade heen, maak klassieke boerenkool of, beter nog: maak er chips van.
Minder superfood-waardig
Kokosolie
Er zijn weliswaar honderden manieren om je met kokos olie te vermaken, in de keuken, op je huid, in je haar… Maar slik het vooral niet veel door. Dat is het advies van McKittrick.
Ook lezen: Let’s get stinky: dit is waarom je héél veel knoflook wilt eten
Het bevat te veel verzadigde vetten en 121 calorieën per theelepel. Volgens sommige studies kan het cholesterolverlagend werken bij vrouwen in de menopauze, maar experts zijn daar niet zeker van.
Agavesiroop
Weliswaar bevat Agave wat anti-oxidanten, maar niet genoeg om er echt voordelen van op te steken. Ga liever voor ahornsiroop. Ook wel bekend als maple syrup. Een heerlijk lichte caramelsmaak en vol fytochemicaliën, die bijdragen aan een goede gezondheid. Gebruik het wel met mate, het is en blijft een toegevoegde suiker.
Goji bessen
Goji bessen klinken hip, exotisch en tropisch. Omdat ze gedroogd zijn, eet je er gemakkelijk veel van en stapelen de calorieën en suikers zich op. Tien druiven vullen al gauw een yoghurtbakje, tien goji bessen niet. Hoewel fans claimen dat het helpt met afvallen, tegen hoge bloeddruk en vele andere gezondheidsproblemen, is het nooit wetenschappelijk bewezen. Ze zijn wel rijk in één soort anti-oxidant, plus vitamine A en koper.
Het moet wel leuk blijven
Dus de volgende keer als je het label superfoods ergens ziet staan, denk twee keer na. Wees maar sceptisch. Check erkende sites, die eindigen op .edu of zelfs National Institutes of Health. Denk ook aan je eigen omstandigheden. Ben je zwanger, of heb je een wat zwakker immuunsysteem?
Natuurlijk, het moet wel leuk blijven. Je hoeft jezelf geen suiker te ontzeggen, of nooit meer een stuk Tony Chocolonely te eten, zeker niet. Varieer. Gebruik alle kleuren die groente en fruit te bieden hebben.