Zonderzooi
Zonderzooi Voeding 11 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

De Ayurveda eetregels: zo zorg je voor een perfecte stofwisseling

Eten volgens Ayurveda, hoe doe je dat eigenlijk? Ayurveda is een traditionele geneeswijze uit het oude India, waarbij het versterken van je stofwisseling helemaal centraal staat. Als je een goede stofwisseling hebt, is je lichaam gezond. Heb je last van een trage stofwisseling? Dan zijn deze tips voor jou.

Daarnaast is het belangrijk om in balans te zijn met jouw dosha type. Volgens de Ayurvedische leer zijn er namelijk 3 typen, waarbij er een of twee het meest in iemand aanwezig zijn.

Dit zijn de belangrijkste eetregels volgens Ayurveda:

Eet fruit los van de rest

Als fruit wordt gegeten met ander voedsel kan je stofwisseling vertraagd worden en bovendien zorgt het voor fermentatie, gas en een opgeblazen gevoel. Daar wordt niemand gelukkig van, toch? Daarom is het beter om fruit 2 uur los van andere voedselbronnen te eten, zodat je lichaam het makkelijk kan verteren.

Wil je toch graag fruit in je havermoutpap eten? Zorg ervoor dat je het dan meekookt met de rest, want op die manier kan je lichaam het beter verteren. Ook is het belangrijk om er dan wat specerijen aan toe te voegen, zoals kaneel, anijszaad of gemalen gemberpoeder.

Eet tot je halfvol bent

Heb je problemen met je stofwisseling? Luister dan eens wat beter naar je lichaam. Veel mensen overeten zichzelf, waardoor hun stofwisseling wordt vertraagd. Prop ’s avonds dus niet dat bord pasta naar binnen als je eigenlijk al vol zit, maar eet tot je halfvol bent en vul de rest aan met een kwart water.

Must read: Check je keuken: deze specerijen zijn volgens Ayurveda het beste najaarsmedicijn

Op die manier heb je nog een kwart van je maag vrij voor de vertering en geef je je lichaam wat extra ruimte hiervoor. Probeer het eens een weekje uit en je zal merken dat het veel effect heeft! Je voelt je minder opgeblazen én je stofwisseling gaat beter werken.

Start elke maaltijd met iets pittigs

Vanuit de Ayurveda eetregels wordt aangeraden om elke maaltijd te starten met iets pittigs, om je agni (spijsverteringsvuur) op gang te brengen. Kauw dus voordat je begint met het eten van je ontbijt even op een klein stukje gember, zo krijgt je stofwisseling een boost. Daarnaast kan je ook verse gemberthee drinken om je stofwisseling goed op gang te houden.

Must read: Zo leer je eten volgens je metabolisme (aldus Ayurveda, de oudste Indiase geneeswijze)

Kies voor gekookt en warm voedsel

Wist je dat rauwe groenten erg lastig zijn om te verteren? Daarom wordt er vanuit Ayurveda geadviseerd om te kiezen voor gekookte en warme groenten. Dit heeft voornamelijk te maken met het opwarmingsproces van voedsel in je maag.

Als je bijvoorbeeld ijs eet of een koude smoothie drinkt, moet jouw lichaam dat eerst opwarmen naar 37 graden. Dit kost je lichaam veel energie, waardoor je stofwisseling vertraagd wordt. Kies daarom voor gekookte groenten en zorg ook voor zoveel mogelijk warm voedsel. Op die manier kan je je lichaam een handje helpen!

Drink water op kamertemperatuur of warmer

Ook voor dranken geldt eigenlijk hetzelfde: drink water op kamertemperatuur of warmer, zoals verse thee. Begin je je dag wel eens met een glas lauwwarm water met citroensap? Dat is slim, want je lichaam kan dit makkelijk verteren en bovendien zit citroen boordevol vitamine C.

Daarnaast is het in de zomer verstandig om niet te koude drankjes te drinken, want dit kost je lichaam extra energie. Drink dus ook in de zomer lauwwarme drankjes en neem af en toe wat thee als je daar behoefte aan hebt.

Eet je grootste maaltijd tijdens de lunch

Wist je dat je agni het beste werkt tijdens lunchtijd? Daarom wordt er vanuit de Ayurveda eetregels aangeraden om je grootste maaltijd te eten tijdens de lunch. Neem dan bijvoorbeeld een uitgebreide salade met verschillende soorten groenten, granen, peulvruchten en kruiden.

Je lichaam kan een grote maaltijd overdag veel beter verwerken dan in de avond. En wat neem je dan ’s avonds? Kies dan voor iets lichts, zoals een verse soep met verschillende groenten en kruiden.

Kookinspiratie: courgetti met geroosterde zoete aardappel, feta en peterselie-olie

Gebruik kruiden om je dosha in balans te brengen

De beste kruiden volgens Ayurveda zijn basilicum, kardemom, kaneel, koriander, komijn, venkelzaad, gember, munt, saffraan en kurkuma. Deze kruiden zorgen ervoor dat alle drie de dosha’s in balans komen. Bovendien zorgen kruiden voor een betere stofwisseling, kalmeren ze je darmen en reduceren ze de opbouw van giftige toxinen in je lichaam.

Deze kruiden kan je makkelijk combineren in verschillende gerechten, van ontbijt tot diner. Zo maak ik vaak een warme ontbijtpap met kaneel, anijs, gember en kardemom.

Vermijd overbodige tussendoortjes

Wist je dat je stofwisseling vertraagd wordt als je vaak tussendoortjes eet? Je lichaam heeft namelijk even de tijd nodig om je eten te verteren. Als je telkens weer nieuw voedsel binnen krijgt, dan kost het je lichaam extra veel energie en werkt je agni minder goed. Probeer overbodige tussendoortjes te vermijden en kijk eens wat het doet met je lichaam.

Welke van deze Ayurveda eetregels ga jij gebruiken in jouw eetpatroon? De regel van jezelf niet overeten, vind ik erg fijn en werkt bij mij ook goed voor mijn stofwisseling. Daarnaast probeer ik tijdens de lunch een grote maaltijd te eten, zodat mijn lichaam ’s avonds minder hard hoeft te werken.

Ik hoop dat ik je met deze tips kan inspireren om ook te eten volgens de Ayurveda eetregels!

Bron: A Pukka Life, Sebastian Pole.

Dit artikel is geschreven door Dalí, zij is foodcoach en blogger. Met haar blog Zonderzooi wil ze zoveel mogelijk mensen inspireren om gezonder en duurzamer te leven. ‘A healthy outside starts from the inside’, dat is haar motto. Naast koken is ze ook dol op yoga en reizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️