Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 11 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Herken je deze eigenschappen? Dan ben je misschien een extraverte introvert

Ben jij er zo een die graag in het middelpunt van de aandacht staat, of heb je juist veel me time nodig? Oftewel: ben je extravert of introvert? Het kan zijn dat je ‘t allebei bent. De praktijk leert dat een definitie van je persoonlijkheid helemaal niet zo zwart-wit is. De volgende 10 punten kunnen erop wijzen dat je een extraverte introvert bent. Herkenbaar?

Je plant me-time in na een sociale bezigheid

Feestjes, etentjes, familiedingen. Je vindt het allemaal hartstikke leuk, maar je weet ook dat je na zo’n gebeuren weer even moet opladen door tijd voor jezelf in te plannen.

Je praat graag, maar ook graag niet

Je houdt best van een goed gesprek en ook small talk gaat je prima af, maar je houdt ook heel erg van situaties en vrienden waarbij dat niet per se nodig is.

Je hebt gewoon niet altijd zin om sociaal te doen

Het voelt soms een beetje alsof er een timer gaat als je lang genoeg sociaal bent geweest. Hoe gezellig je het ook vindt, na een tijdje raak je overprikkeld en is het tijd om de rust weer op te zoeken.

Of je introvert, extravert of ambivert bent hangt af van hoe je dopamine verwerkt

Iedereen denkt dat je extravert bent

Je bent gezellig, charmant en je kunt lekker babbelen. Je hebt veel vrienden met wie je graag tijd doorbrengt en je bent aan voor nieuwe dingen. Maar wat niemand ziet, is dat jij na elke sociale activiteit écht even moet opladen.

Je moet jezelf opladen voor sociale dingen

Hoewel je weet dat je heel erg gaat genieten van een dinertje, verjaardag of werkborrel, pak je altijd je rust vooraf. Als je overhaast aankomt, heb je even de tijd nodig om te landen.

Je vindt het heerlijk om alleen te zijn (af en toe)

Na een drukke werkweek of voor een volgepland weekend, kijk je er enorm naar uit om je vrijdagavond horizontaal door te brengen met Netflix. In je uppie. De volgende dag ben je weer helemaal aan om onder de mensen te zijn.

Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen

Aandacht vind je alleen leuk als je op je best bent

Je vindt het heus wel leuk om zo nu en dan in het middelpunt te staan, maar eigenlijk alleen op de dagen dat je je mooiste outfit aan hebt en echt lekker in je vel zit.

Je bent dol op feestjes, maar gaat ook graag naar huis

Voor een feestje of sociale bezigheid ben je al bezig met de terugweg. Hoe kom je thuis? Hoe laat is het afgelopen? Het kan dan alsnog laat worden, maar daar moet je je op instellen.

Wanneer ben je introvert? Dit zijn de behoeften van introverte mensen

Je maakt plannen waar je later spijt van hebt

Je initieert regelmatig een etentje, borrel of uitje met oude bekenden om ‘weer eens bij te kletsen’. Maar puntje bij paaltje komt het vaak voor dat je een beetje baalt van je eigen enthousiasme. Regelmatig vraag je je af hoe lullig het is als je last minute afzegt.

Kan een introvert ook een extravert zijn?

Je kunt goed praten én goed luisteren

Je houdt van een goed, diepzinnig gesprek en je bent niet vies van een discussie hier en daar. Aan de andere kant sta je open voor de mening van anderen en kun je oprecht goed luisteren. The best of both, eigenlijk.

Eerder schreven we al dat de meeste mensen zich eigenlijk herkennen in beide profielen. Zowel introvert, als extravert. Afhankelijk van de sociale context waarin je je bevindt, de situatie of levensfase. Bovendien verschuift onze extravert ingerichte wereld langzaam naar een wereld waarin we meer behoefte hebben aan stilte en rust. En de vraag is natuurlijk ook in hoeverre je jezelf in een hokje wil stoppen.

Meer lezen over persoonlijkheidstypen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️