Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 9 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Of je introvert, extravert of ambivert bent hangt af van hoe je dopamine verwerkt

Waar de ene persoon nauwelijks een uurtje alleen kan zijn, vindt de ander het heerlijk om weekendje me time in te plannen. Dat onderscheid – tussen extraverte en introverte mensen – blijft interessant. Maar wat ligt er eigenlijk aan de basis van deze verschillen in persoonlijkheid?

Even ter opfrissing: in de jaren ’30 maakten we dankzij Carl Jung kennis met de begrippen extraversie en introversie. Even kort door de bocht zijn introverte mensen volgens hem voornamelijk naar binnen gericht, terwijl de focus bij extraverte mensen vooral op de buitenwereld ligt.

Maar wat ligt er eigenlijk aan de basis van dat onderscheid? Volgens wetenschappelijk onderzoek moeten we de verklaring in de neurobiologie zoeken. Dat zit zo:

Persoonlijkheid en dopamine

Dopamine kennen we als het geluksstofje dat vrijkomt wanneer je iets lekkers eet, tijdens de seks of na het sporten. Maar wist je ook dat dit stofje verklarend is voor of je extravert of introvert bent?

Met name is het zo dat extraverte, introverte en ambiverte (geen introvert, maar ook geen extravert) mensen verschillen in gevoeligheid voor dopamine. Waar extraverte personen ongevoeliger zijn voor dopamine, zijn introverte personen gevoeliger voor de geluksstof.

Lees ook: Wanneer ben je introvert? Dit zijn de behoeften van introverte mensen

Extraverte mensen voelen van nature uit dus minder dopamine door hun lichaam stromen. Daarom gaan ze actief op zoek naar ervaringen die een dopamine rush in de hand werken.

Dit verklaart waarom extraverte mensen méér behoefte hebben aan prikkelende ervaringen (zoals sociaal contact) en dat introverte mensen (die van nature uit al genoeg dopamine voelen) minder prikkels van buitenaf nodig hebben.

Zo kan dit inzicht jou helpen

Als je begrijpt hoe dit mechanisme werkt, kan dit leiden tot een grotere zelfkennis en kun je deze kennis bewust inzetten. Waarschijnlijk heb je al een goed beeld van jezelf of je nu introvert, ambivert of extravert bent, maar voor de zekerheid kun je een persoonlijkheidstest invullen die je meer inzicht geeft in jouw profiel.

Ook interessant: Stel jezelf deze 10 vragen voor meer zelfinzicht (zo leer je jezelf pas écht kennen)

Probeer daarna (en op basis van de resultaten) in kaart te brengen in welke mate jij behoefte hebt aan prikkels en sociaal contact. Laad jij je energiereserves op door alleen te zijn of door het gezelschap van andere mensen? Bedenk daarbij hoe vaak jij behoefte hebt aan tijd voor jezelf en stem je agenda hierop af.

Want hoe leuk sociaal contact ook kan zijn, soms moet je even op de rem gaan staan en tijd voor jezelf claimen. Of omgekeerd natuurlijk! Als je weet dat je veel behoefte hebt aan sociaal contact, trommel dan vooral al je vrienden op om iets leuks te doen. Want zelfkennis is het begin van alle wijsheid!

Meer over persoonlijkheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️