Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 11 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

The Sex Issue: dit zegt je persoonlijkheid over je seksleven

Waar de één zonder moeite over seksualiteit praat, heeft de ander daar meer moeite mee. Zeker als je elkaar nog niet zo goed kent. Maar op basis van de persoonlijkheid van iemand, kun je al veel zeggen over zijn of haar seksuele levensstijl.

Onderzoekers analyseerden 137 eerdere studies op het gebied van seksualiteit en de Big-5-persoonlijkheidskenmerken. Deze nieuwe studie is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Bulletin. Totaal deden er 420.595 mensen mee aan de pool.

Dit zegt je persoonlijkheid over je seksleven

De Big-5 gaat over verschillende persoonlijkheidskenmerken, zoals extraversie en openheid. De onderzoekers koppelden de persoonlijkheden aan seksuele voorkeuren en gedrag. Dit zegt het over jouw seksleven.

Extraversie

Ben jij extravert? Dan ben je waarschijnlijk seksueel erg actief. Vrijblijvende seks is geen probleem voor je en de kans is groot dat je aardig wat bedpartners hebt gehad. Ook is extraversie een kenmerk dat het sterkst in verband staat met het nemen van seksuele risico’s. Ja, we hebben het over onbeschermde seks. Foei!

Volgens het onderzoek zijn deze sociale dieren het meest seksueel tevreden en ervaren zij minder vaak negatieve emoties tijdens seks. Ook bleek iets vreemds uit het onderzoek: oudere mannen die meer extravert waren, hadden de neiging meer seksuele agressie te vertonen. Interesting… 

Neuroticisme (de humeurige types)

Neuroticisme heeft te maken met hoe emotioneel stabiel je bent. Mensen die laag scoren op emotionele stabiliteit, hebben vaak meer last van negatieve emoties. Denk aan angst, boosheid, schuldgevoelens of eenzaamheid. Herken jij je hierin? Dan is het begrijpelijk als je minder tevreden bent over je seksleven en vaker ook deze negatieve emoties ervaart tijdens de seks.

Ben je creatief? Dít zegt het over je seksleven

Openheid

Waarschijnlijk is de kans groter dat je als ruimdenkend persoon op hetzelfde geslacht valt en voor meer dingen open staat op seksueel gebied. Dit klinkt natuurlijk logisch, omdat een open-minded persoon simpelweg meer open staat voor nieuwe ervaringen. Maar het omgekeerde is ook waar: mensen die op hetzelfde geslacht vallen, zijn vaker open dan hetero’s.

Fun fact: ook heb je vaak meer bedpartners als je open-minded bent.

De vriendelijke & de verantwoordelijke

Ben je een vriendelijk persoon? Lucky you: je bent lekker makkelijk in de omgang. Vriendelijke mensen komen veel overeen met conscientieuze mensen: degene die meer verantwoordelijk kennen en houden van regels. Beide hebben een minder agressieve houding. Wel blijkt dat deze groep minder vaak seks heeft dan de andere groepen. En risico’s nemen op seksueel gebied slaan ze ook over.

Wat opvallend is, is dat vriendelijke mensen vaak een wat ouderwetse blik hebben op seks. Eens een nieuwe bril proberen to spice things up a little is dus misschien niet zo’n gek idee voor je seksleven.

Korreltje zout

Hoewel we stiekem iedereen graag in hokjes plaatsen, moet je dit alles toch met een klein korreltje zout nemen. Het zou natuurlijk gek zijn als alle angstige mensen een verschrikkelijk seksleven hebben. Uiteindelijk zijn wij mensen allemaal verschillend. En ons seksleven dus ook.

Daarom is het nog steeds gewoon het beste om je (toekomstige) partner goed te leren kennen. En dat is ook een stuk gezelliger, natuurlijk!

Meer lezen over seks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️