Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 4 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

The Sex Issue: het geheim hoe je bewuster van je seksleven kan genieten

Vaak zijn we tussen de lakens helemaal niet met de seks bezig. Stress, angst en andere afleidingen kunnen er voor zorgen dat jouw plezier een stuk minder wordt, en je experience vervaagt. Grote kans dat je niet connected bent met je partner, en waar jullie mee bezig zijn. Op die manier wordt seks routinewerk.

Terwijl dat eigenlijk het laatste is wat we willen. We lazen eerder immers al dat meditatie je seksleven kan verbeteren. We zijn het er allemaal over eens: seks is bijzonder en verdient het niet om op de automatische piloot gedaan te worden. After all geniet je er dan ook minder van, toch?

Het antwoord om wél bewust met de seks bezig te zijn: mindfulness.

Maar eerst even terug naar de gewoontes die ervoor zorgen dat je niet in het moment bent als je de lakens deelt. Dit zijn namelijk gewoontes waar je prima iets zelf aan kunt doen om hier verandering in te brengen.

Welke gewoontes zorgen ervoor dat je niet aanwezig bent tijdens de seks?

1. Specifieke doelen stellen

Bij seks zien we vaak dat er maar één doel voor ogen is: een orgasme krijgen. Natuurlijk is het fijn om klaar te komen als je dat wilt, maar leg hier niet de focus op. Ten eerste kan niet iedereen altijd een orgasme krijgen. Als je klaarkomen als doel stelt tijdens een sekspartij, dan is de kans groot dat je vroeg of laat faalt. Soms lukt het niet om klaar te komen, wat ervoor zorgt dat je een negatieve ervaring hebt (want: je doel niet gehaald is falen, en dat wil niemand).

Seks is echter vaak doelgericht en prestatiegericht. Zelfs het woord ‘voorspel’ impliceert dat er nog een next big thing gaat komen. En dat terwijl er soms niets fijner is dan lang bezig te zijn met het voorspel, zonder enig doel voor ogen te hebben.

Kortom: het focussen op een orgasme maakt het soms juist moeilijker om een orgasme te krijgen. Als je dit combineert met onzekerheid of zorgen over je bedprestaties, dan kan het helemaal een negatieve ervaring worden.

2. Seksuele problemen in het verleden

Bezorgdheid over seksuele problemen en negatieve ervaringen kunnen je ook uit het nu halen als je het bed induikt. We vinden het vaak moeilijk om het verleden los te laten. Wanneer je vriend vorige keer misschien moeite had met hard worden, nemen jullie dat onderbewust beiden mee. De volgende keer denk je wellicht ‘oh, die move moet ik niet meer maken, want vorige keer werkte dat niet’ en je vriend denkt misschien ook ‘niet slap worden, niet zoals de vorige keer’.

Eindresultaat: jullie zijn allebei bezig met het verleden. Jullie zijn niet bewust bezig met de seks van nu. Op dit moment. Terwijl dat ‘ongelukje’ van de vorige keer misschien wel helemaal niets met jullie bedprestaties te maken had, maar met een factor van buitenaf.

The Sex Issue: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

3. Afleidingen

En daarmee komen we bij gewoonte nummer 3: afleidingen. Je kan je zo bezig houden met gedachten, ideeën en verhalen dat je je niet bewust bent van wat er op dat moment in het nu gebeurd. Misschien vind je het moeilijk om die knop om te zetten en even níét aan je to do list voor de rest van de dag te denken, maar probeer het eens. Want als je gedachten zo aanwezig zijn in je hoofd, kan het moeilijk zijn om een te worden met je lichaam.

Zo geniet je wél mindfull seks

Om terug in je lichaam te komen en je niet zo veel aan te trekken van je gedachten, is het belangrijk om te focussen op je ademhaling. Let op het tempo waarin de lucht je lichaam binnenkomt en verlaat. Je kunt zelfs je ademhaling op die van je partner afstemmen, zodat jullie beide tegelijkertijd in- en uitademen. Lukt dat? Ga dan een stapje verder, en adem in op het moment dat je partner uitademt. Dit zorgt ervoor dat je zowel in je eigen lichaam zit, als je focust op je partner. Dat zijn eigenlijk de basics van tantra.

Als je gedachten, zorgen of onzekerheid voelt, weg ermee. Laat je er niet door afleiden. Laat je gedachten voorbij komen, maar probeer ze weg te schuiven. Dit zijn zorgen voor later. Voor nu kun je volledig genieten van je seksuele ervaring.

Meer lezen over seks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️