Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 4 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo herken je échte vriendschap

Je hebt vast wel die ene vriendin tegen wie je alles kunt vertellen, en een ander met wie je altijd naar festivals gaat. Die ene vriendin die je bijna nooit ziet maar met wie het tóch altijd gezellig is, of die vriend die altijd leuke verhalen heeft. Vriendschap heeft verschillende functies, en dat is ook bewezen: Morton Mendelson en Frances Aboud, twee Canadese onderzoekers, deden er onderzoek naar en vonden zes belangrijke pijlers van vriendschap. Per vriendschap worden niet alle functies vervuld, maar als je veel van deze dingen herkent in de band die je met je vriendinnen hebt, zit het zeker goed.

Samen dingen doen

Natuurlijk kun je vriendinnen hebben die je vooral via WhatsApp spreekt, maar volgens de onderzoekers zullen vriendschappen die alléén daarop gebaseerd zijn minder snel stand houden. Als je samen dingen onderneemt die plezier opleveren – of het nou samen koken of samen bungeejumpen is – draagt dat niet alleen bij aan gezelligheid als jullie bij elkaar zijn, maar ook aan een sterkere band. Zo creëer je immers ook weer herinneringen waar jullie later nog om kunnen lachen. Ook goede gesprekken horen hier natuurlijk bij, zelfs als ze niet altijd even vrolijk zijn.

Voor elkaar klaarstaan

Vriendinnen zéggen dan wel tegen elkaar dat ‘je me altijd wakker mag bellen als er iets is’, maar hoe vaak gebeurt dat nou daadwerkelijk? De tweede functie van vriendschap gaat over voor elkaar klaarstaan, of in ieder geval het gevoel hebben dat je altijd bij de ander terecht kunt voor hulp, informatie en advies. Oké, misschien liever niet midden in de nacht, maar in theorie zou zelfs dat mogelijk moeten zijn.

Elkaar aanvoelen

Als een vriendin je appt dat het ‘wel oké’ met haar gaat, gaan waarschijnlijk al jouw alarmbellen rinkelen. Intimiteit, zoals de onderzoekers deze functie noemen, gaat namelijk over het aanvoelen van het humeur en de behoeften van de ander. En uiteraard geldt: als iemand zijn of haar gevoelens dan ook meteen bij je uitstort, weet diegene dat jij niet oordeelt en niets doorvertelt.

https://www.bedrock.nl/minimalisme-spel/

Volledig vertrouwen

Vertrouwen speelt natuurlijk al een rol in de situatie waarin iemand zijn of haar gevoelens kan uitstorten, maar bij de vierde pijler van echte vriendschap is vertrouwen helemaal het codewoord. Vriendschap gaat uit van een constante loyaliteit. Een vriendin van wie je weet dat jullie vriendschap waarschijnlijk eindigt bij de minste of geringste ruzie, zul je minder snel dingen toevertrouwen dan een vriendin die al jaren voor je klaarstaat.

Een stukje acceptatie

Bij vrienden heb je meestal het gevoel dat je volledig jezelf kunt zijn: of je nu toegeeft dat je twee repen chocolade in een kwartier kunt wegwerken of heel gekke bekken trekt in hun bijzijn, je weet dat ze je niet zullen veroordelen. In plaats daarvan accepteren ze je, moedigen ze je aan en meestal zijn ze ook nogal meegaand. Oftewel: vrienden laten je voelen als een waardig persoon. Oh, en een échte vriendin doet natuurlijk gewoon lekker mee als jij je gekke momentje hebt.

Veiligheid

Een beetje aansluitend op het vorige punt: ‘emotionele zekerheid’, zoals de onderzoekers het noemen, gaat over het comfort en het zelfvertrouwen dat je vrienden je verlenen. Hoe eng het ook is om je crush aan te spreken op een feestje, als je weet dat je vriendinnen toekijken, voel je je ineens een stuk sterker. Vrienden zullen je zelden aanspreken op je zwaktes, en dat is wat die veiligheid biedt.

Meer lezen over vriendschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️