Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 25 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

Met deze 11 uitspraken wek je vertrouwen

Als je iemand net hebt ontmoet is het logisch dat je elkaar niet direct helemaal vertrouwt. Je kent elkaar niet en het is even dus aftasten hoe de ander is. Stapje voor stapje win je elkaars vertrouwen. Mensen die je wél kent (zoals collega’s of vrienden) voelen vaak al vertrouwd aan. Is dit niet het geval? Met deze 11 uitspraken wek je vertrouwen bij de ander.

Met deze 11 uitspraken wek je vertrouwen

1. Hey, wat zie jij er … uit

Als je ’s ochtends op je werk aankomt vraag je vaak automatisch hoe het met je collega’s gaat. Maar ben je ook echt geïnteresseerd in het antwoord, of vraag je het puur uit beleefdheid?

Probeer in plaats van een simpele ‘Hoe gaat het met je’ eens het volgende: ‘Hey, wat zie jij er vandaag opgewekt (of verdrietig) uit’.

Ook interessant: De kracht van complimentjes (en hoe je die kunt gebruiken)

Door uit te spreken hoe de ander overkomt start je echt een conversatie. Small talk maakt plaats voor een dieper gesprek en je creëert een emotionele band.

2. Ik begrijp wat je bedoelt

Als je een meningsverschil met iemand hebt, probeer dan niet meteen het gesprek naar jouw hand te zetten. Zelfs als je het niet eens bent met iemand, kan je laten zien dat je zijn of haar mening respecteert met een zin als ‘Ik begrijp wat je bedoelt’ of ‘Ik waardeer je mening’.

Geef ook een voorbeeld dat het perspectief van de ander ondersteunt, voordat je jouw perspectief belicht. Op deze manier voelen mensen zich minder snel bekritiseerd en zullen ze meer open staan voor wat jij te zeggen hebt.

3. In mijn optiek…

Oké, nu is het tijd om jouw mening te delen. Begin met uitspraken als ‘In mijn optiek…’ of ‘Anderen suggereren’. Deze uitspraken laten zien dat je open staat voor andere meningen. Vermijd het woordje ‘ik’.

Must read: Aandachtig luisteren werkt vaak beter dan ongewenst advies geven

Als je meteen zegt ‘Ik denk dat…’ leg je de focus op jezelf in plaats van het tweezijdige gesprek. Vermijd ook woorden als ‘eigenlijk’ en ‘in jouw optiek’. Hiermee impliceer je dat de ander fout zit, wat averechts werkt.

4. Hoe denk je dat het gegaan is?

Start je een gesprek met iemand over zijn of haar functioneren, laat deze persoon dan eerst zijn eigen succes peilen. Als je gelijk verkondigt wat jij goed of fout vond, kan het zijn dat de ander dichtklapt en minder informatie deelt. En nog vervelender, de ander kan hierdoor ook in de verdediging schieten.

5. Sorry voor het weer

Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller anderen vertrouwen als ze de conversatie starten met een excuus voor iets waar ze niet verantwoordelijk voor zijn.

Door een excuus te geven dat overbodig is, zoals ‘Sorry voor de regen’ of ‘Sorry voor de file’, laat je zien dat je sympathiek bent en wek je meer vertrouwen.

6. Ik weet waar je doorheen gaat

Als je sympathie toont, laat je zien dat je de situatie vervelend vindt voor de ander. Toon je empathie, dan voel écht mee met de ander.

Lees ook: Dit is het verschil tussen empathie en sympathie (hint: sympathie is een stuk minder leuk)

Mensen die naast sympathie ook empathie tonen, hebben een grotere kans op een vertrouwensrelatie. Met zinnen als ‘Ik weet waar je doorheen gaat’ of ‘Ik weet hoe erg zoiets kan zijn’, laat je zien dat je een bepaald gevoel deelt.

7. Volgens mij ken jij mijn vriend

Dat we ons aangetrokken voelen tot mensen die op ons lijken is niet nieuw. Of ze er nu hetzelfde uitzien, hetzelfde praten, dezelfde muzieksmaak hebben of uit hetzelfde dorp komen; je hebt iets gemeen en dat voelt vertrouwd.

Heb je zojuist iemand ontmoet die je niet kent, maar kennen jullie wel eenzelfde persoon? Bespreek dit dan.

Het bespreken van gezamenlijke vrienden met iemand die je net hebt ontmoet maakt je in één klap betrouwbaarder. Het is een effectieve manier, omdat wat je vertelt altijd verifieerbaar is.

Heb je het idee dat de verhalen van je nieuwe buddy zo uit zijn of haar duim gezogen zijn? Dat kan je makkelijk even checken bij jullie gezamenlijke vriend.

8. Dat was mijn fout

Aii, je hebt een fout gemaakt op je werk. Nu geloven ze vast niet meer dat je het kan. Dus het liefst verberg je de puinhoop die je hebt gemaakt, in de hoop dat je werkgever er niet achter komt.

Zonde, want het accepteren van je tekortkomingen zorgt juist voor meer vertrouwen. Door toe te geven dat je een fout hebt gemaakt, laat je zien dat je menselijk bent. En mensen die imperfect zijn, vinden we aantrekkelijker.

Het voelt in het begin misschien wat ongemakkelijk en tegenstrijdig om je fouten toe te geven, maar als je het vaker doet, raken je hersenen eraan gewend en word je hier beter in.

9. Kan je me een handje helpen?

Toegeven dat je fout zit is de eerste stap. Stap twee is vragen om hulp. Onderzoek toont aan dat mensen anderen als meer competent beoordelen wanneer zij om hulp vragen dan degenen die dat niet doen.

Het vragen om hulp maakt je niet zwak, maar juist betrouwbaarder in de ogen van de ander.

10. Ik vertrouw jouw oordeel

Nadat je om assistentie hebt gevraagd, is het tijd voor stap drie. Heb je iemand om hulp gevraagd? Laat deze persoon je dan ook helpen. Laat hem of haar het plan uitvoeren zoals hij of zij dat wil.

Autonomie is hierbij belangrijk. Met een uitspraak als ‘Ik vertrouw jouw oordeel’ laat je zien dat je de ander vertrouwt. En dat maakt jou ook betrouwbaarder.

11. Ahaa…

Door geluiden als ‘Mhm’ of ‘Uh-huh’ te gebruiken als iemand tegen je praat, laat je zien dat je geïnteresseerd bent. Dit moedigt de ander aan je leuk te vinden en je meer te vertrouwen. J

e bent aandachtig en geïnteresseerd in wat de ander heeft te zeggen. Belangrijk punt: don’t overdo it.

Houd het wel geloofwaardig en maak niet meer geluiden dan natuurlijk voelt tijdens het luisteren.

Meer lezen over je emoties uiten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Met deze 11 uitspraken wek je vertrouwen
Sluiten