Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 15 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

Sommige vriendschappen heb je voor het leven, anderen stranden na een paar jaar of duren slechts één epische zomer. En hoewel het loslaten van een vriendschap best pijnlijk kan zijn, hoeft het geen hard feelings op te leveren. Onderzoek laat zien dat het helemaal niet zo gek is dat vriendschappen verwateren. Je vrienden kies je om wie ze zijn. Om hoe hard je met ze kan lachen, hoe goed je met ze kan praten en de interesses die jullie met elkaar delen. Maar in eerste instantie ontmoet je elkaar natuurlijk simpelweg omdat jullie paden elkaar ergens kruisten, schrijft Medical Daily.

Meestal worden klasgenoten, collega’s of mensen die je via een bepaald clubje kent je vrienden. De mate waarin jullie interesses en leefomgeving matchen, bepaalt hoe vaak, hoe lang en hoe intensief je contact met elkaar hebt.

Verschillen zijn funest

Je ontmoet elkaar dus op een bepaalde plek, onder bepaalde omstandigheden. En hoewel zo’n vriendschap misschien wel never-ending lijkt, kan het natuurlijk zo zijn dat die plek en die omstandigheden veranderen.

Professor Psychologie aan Florida Atlantic University, Brett Laursen, observeerde zes jaar lang een groep van 410 adolescenten (met in totaal 573 vriendschappen) om te onderzoeken waarom hun vriendschappen eindigden. De jongeren kenden elkaar uit de brugklas en werden gevolgd tot hun eindexamenjaar. Elke lente verzamelde het onderzoeksteam nieuwe data.

De vriendschappen op de middelbare school bleken (geen verrassing) nogal vergankelijk. De meerderheid sneuvelde na een jaar of twee. Slechts een procent overleefde de gehele middelbareschooltijd.

5 vreemde vriendschappen waar je misschien wel deel van uitmaakt

Einde van de vriendschap

Wat bleek? De belangrijkste redenen van het einde van de vriendschappen waren het verschil in sekse, het verschil in populariteit bij andere kinderen, het verschil in fysieke agressie en het verschil in prestatieniveau op school. Kortom, de conclusie van het onderzoek: teveel verschillen verstoren de band en zijn funest voor de vriendschap.

Uiteraard zijn vriendschappen in je adolescentie vergankelijker dan nu je volwassen bent. Maar toch, wanneer er in je leven dingen als een nieuwe baan, woonplaats, kindjes, andere mensen of interesses komen kijken, kan het best zo lopen dat jullie gedeelde horizon ineens verandert. Mensen veranderen, en logischerwijs vriendschappen ook.

Hoe meer jullie verschillen in levensfase, werkgebied, opleidingsniveau, woonomgeving of interesses, hoe lastiger het vaak is om de vriendschap staande te houden.

Lees ook: Zo maak je vrienden als je in een grote stad woont (als volwassene)

Het is oké om los te laten

En tja, dan kan het vervelend worden. Opeens ben je allebei druk, druk, druk. Lijkt het onmogelijk om een datum te prikken. En heb je allebei misschien ook gewoon andere prioriteiten.

Het is niet makkelijk om een vriendschap te zien verwateren. Het gebeurt ook niet van de een op de andere dag. Opeens merk je dat je elkaar minder spreekt. Dat je een keuze van de ander misschien niet helemaal begrijpt. Dat je minder zin hebt om af te spreken.

Het kan best pijnlijk zijn als je niet meer on the same page bent, maar het is belangrijk om je uiterste best te doen om de keuzes van je vrienden te begrijpen. Mensen veranderen, groeien, volgen hun hart. Dat is prachtig. En als het goed is, gunnen vrienden elkaar dat.

Meer lezen over vriendschap?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️