Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je vrienden als je in een grote stad woont (als volwassene)

Vrienden, het blijft een bijzonder fenomeen. Waar we vroeger (hééél vroeger) enkel optrokken met onze familie of stam, kiezen we nu onze vrienden en dus omgeving uit. Op de crèche spelen we nog braaf met andere kindjes, maar op de middelbare school kiezen we al bewuster met wie we omgaan. Maar door de jaren heen veranderen connecties, situaties en misschien wel locaties. Hoe ga je als volwassene opnieuw zo’n connectie aan?

Wanneer vriendschappen al zijn gemaakt op school of tijdens je studietijd, is het logisch dat deze vanzelf doorkabbelt wanneer je ouder wordt. Natuurlijk verander je allebei op je eigen manier (soms ook niet), maar de basis is er. Je kent elkaar immers al zolang. Evengoed verwateren vriendschappen op natuurlijke wijze en ontmoet je over de jaren heen weer nieuwe mensen met wie je graag optrekt.

De één vind het fijn om deze oude connecties te koesteren en de ander kiest ervoor vaker nieuwe connecties aan te gaan. Maar hoe doe je dat? Helemaal als je in een stad woont met honderduizenden mensen waarin iedereen langs elkaar heen leeft en het altijd druk lijkt te hebben?

Nieuwe vrienden maken: hoe doe je dat?

Inmiddels zijn er geen speelkwartiertjes meer of klassen die je dichtbij andere leeftijdsgenootjes houden. Hoe maak je als volwassene nieuwe connecties wanneer je bijvoorbeeld verhuist van een dorp naar een stad, naar een andere stad of zelfs naar het buitenland? Hier ken nog niemand je. Niemand die weet hoe grappig, lief of loyaal je bent of je vriendenkring kent. Je zult jezelf moeten laten zien.

Gelukkig hoeft het minder moeilijk te zijn dan het lijkt. Het vergt echter wél een actieve houding. Bye bye comfort zone!

Wees de vriend(in) die jij wilt hebben

What comes around, goes around,‘ zong Justin Timberlake niet zomaar. Ben jij opzoek naar iemand die naar je luistert en loyaal is? Dan zul je weinig connecties maken als je vooral over jezelf praat en weinig contact onderhoudt. Je zult jezelf dus kwetsbaar moeten opstellen en er meer energie in moeten stoppen dan je gewend bent.

Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

Tip: mensen die lachen, oogcontact maken en een ‘welkome lichaamstaal’ hebben, worden vaak als vriendelijk gezien. Hoe je jezelf ergens presenteert en hoe je overkomt, heeft invloed op nieuwe connecties die je maakt. Doe er je voordeel mee!

Volg je hobby

Gemeenschappelijke interesses zijn dé manier om nieuwe connecties te maken. Dus als je iets leuk vindt om te doen, waarom zou je het niet met anderen delen? Van muziekles tot sporten of van bakken tot postzegels verzamelen. Wat het ook is, er is altijd wel een community voor te vinden van mensen die dat óók leuk vinden. Jullie gezamenlijke hobby schept een band.

Zulke groepjes of clubjes hoeven heus niet saai te zijn. Tegenwoordig is er voor elke hobby of interesse wel een event te vinden als je eens goede research door Google of Facebook doet. Into duurzaamheid? Genoeg interessante talks en workshops te vinden! Hetzelfde geldt voor yoga, ademhalingsoefeningen en nog véél meer onderwerpen.

Tip: struin je Facebookevents in de buurt af, wedden dat je iets leuks vindt?

Maak online vrienden en ontmoet ze offline

Het klinkt misschien niet heel aanlokkelijk om nieuwe connecties online op te zoeken. Maar waarom eigenlijk niet? We doen tegenwoordig alles online: werken, dates vinden en inspiratie opdoen, waarom ook geen connecties maken met iemand met wie je wel op zou willen trekken?

Er zijn genoeg redenen waarom we Instagram en Facebook van onze telefoon willen verwijderen, maar waarom het niet gebruiken waarvoor het écht handig is? Zie je iemand die dezelfde interesses heeft als jij of misschien hetzelfde werk heeft of dezelfde studie doet? Link up! Niet geschoten is altijd mis.

Tip: er zijn apps speciaal voor het maken van nieuwe vrienden en connecties, zoals Bumble BFF en Meetup!

Ben je klaar om nieuwe vriendschappen aan te gaan? Je kan het! Deze stapjes zullen je helpen om op een vertrouwde en oprechte manier nieuwe connecties aan te gaan.

Hoe werkt een vriendschap?

Meer verhalen zoals deze? Let’s keep in touch!

* indicates required

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️