Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 16 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom doet het zoveel pijn als je je elleboog stoot? Zo werkt je telefoonbotje

Het stoten van je elleboog doet veel meer pijn dan het stoten van je knie, hoofd of elk ander lichaamsdeel dan ook. Door het stoten van je elleboog gaat er echt een schok door je lichaam waar je zelfs misselijk van kunt worden. Maar waarom? Wij zochten het voor je uit.

We’ve all been there, die vervelende pijnschok als je je elleboog stoot. Een verkeerde beweging en je knalt met het puntje van je elleboog tegen een tafel, en AUW. Een hevige, tintelende pijn schiet door je hele arm en hand. Het voelt een beetje als een stroomstoot, maar is wel meteen weer over.

Zo komt het telefoonbotje aan zijn naam

Het puntje van je elleboog kent vele namen: stroombotje, weduwnaarsbotje en elektriciteitsknobbel bijvoorbeeld. De meest bekende naam is echter het telefoonbotje, en achter die naam zit nog een bijzonder verhaal.

Deze naam stamt uit de tijd dat een telefoon nog een grote bel had. Je kreeg namelijk zo’n zelfde schok als je de twee draden van deze telefoonbel tegelijkertijd aanraakte. Die pijn was erg vergelijkbaar met het stoten van de elleboog, en zo is de naam ‘telefoonbotje’ dus ontstaan. Een fijne ijsbreker op de verjaardag van je oom en tante.

Tikken met je benen irritant? Het is juist goed voor je

Waarom je elleboog stoten zoveel pijn doet

Door de naam ‘telefoonbotje’ zou het logisch zijn dat het stoten van ons bot zo veel pijn wordt, maar dit is dus niet het geval. Het is namelijk niet je bot die de pijnschok veroorzaakt, maar je zenuwen.

Door ons hele lichaam zitten zenuwen. Sommige zenuwen zitten dieper in je lichaam dan andere zenuwen. En de raadt het vast al: bij je elleboog liggen deze zenuwen erg dicht tegen de oppervlakte. De zenuwen worden hier namelijk alleen beschermd door een dun stukje huid. Daardoor raak je de zenuw dus heel snel bij het stoten van je elleboog.

Sterker nog, als je je elleboog écht hard stoot, kan het zo zijn dat de zenuw tijdelijk bekneld raakt tegen het bot. Daardoor blijven je vingers zelfs na het stoten nog een tijdje tintelen. Maar maak je geen zorgen, dit gevoel is meestal na een paar minuten weer over, en kan verder geen kwaad. Houd je écht lang last, neem dan even contact op met je huisarts.

Meer interessante content over je lichaam?

Bron: gezondnu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️