Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Welzijn 14 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Wow: dit gebeurt er met je lichaam als je biologisch eet

We denken vaak dat we super gezond zijn door zoveel mogelijk veggies te eten. Maar het meeste eten dat we eten wordt bespoten met pesticiden. Dat het niet goed voor het milieu is weten we vaak wel. Maar wat doet het met ons lichaam? En wat gebeurt er met je lichaam als je biologisch eet?

Biologisch eten wil zeggen dat er geen chemicaliën, hormonen, antibiotica of genetische modificatie is gebruikt in het productieproces. Wat dat betreft is het dus zeker een stuk gezonder.

Biologisch eten, goed of niet?

Oke, dus er zit veel minder ‘troep’ in biologisch eten dat slecht is voor ons lichaam. Maar betekent dit dat het dan ook een goed idee is om biologisch te eten? Spoiler: absoluut.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Biologisch eten kan meer voedingsstoffen bevatten, zoals bepaalde vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zo bevatten biologische bessen en maïs 58 procent meer antioxidanten en tot 52 procent meer vitamine C ten opzichte van de bespoten varianten. Maar buiten deze cijfers om is ook getest wat natuurlijk eten met je doet.

Biologisch eten en je lichaam

Bij een familie die nooit biologisch eet, is getest wat er gebeurt als zij wél organisch gaan eten. Het gezin at twee weken lang alleen maar biologisch. Voordat ze eraan begonnen, is bij elk familielid de waarde van de pesticiden in het lichaam gemeten. Ze vonden insecticide, fungiciden en plant-hormonen.

Hoe gezond is vegan eten eigenlijk?

Na de twee weken – waarin zij alleen maar biologisch aten – werden de waardes van ieder gezinslid weer gemeten. Wat daaruit kwam is bijna ongelofelijk: bijna alle pesticiden waren uit het lichaam verdwenen. Wow!

Biologisch vs. niet biologisch

Het heeft dus zeker voordelen als je biologisch eet. Naast dat je meer vitamines, mineralen en antioxidanten binnen kan krijgen, krijg je ook veel minder pesticiden binnen. Toch is er ook een nadeel aan biologisch eten. Het is vaak een stukje duurder en minder lang houdbaar dan de reguliere versies.

De onderzoekers van dit experiment weten te weinig over het lange termijn effect van eten dat ondergespoten wordt met pesticiden. Zij kunnen dus niet met zekerheid zeggen hoe slecht dat nu precies voor je is, maar meer vitamines en minder pesticiden is altijd goed. Dus dat biologisch eten gezond is, is in ieder geval wel zeker.

Biologisch eten, we like!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️