Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Voeding 2 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

De denkfout die gezond eten zo moeilijk maakt

Over het algemeen komt dieet-advies neer op het volgende: ergens meer van eten (zoals boerenkool, quinoa, goji-bessen) óf ergens minder van eten (taart, brood, pasta bijvoorbeeld). Simple as that. Het probleem is alleen vaak dat we opeens heel rigoureus allerlei dingen gaan eten die we niet per se lekker vinden, en dingen laten staan waar we wel blij van worden. We worden een beetje overweldigd door ingewikkeld superfood-gedoe. Poeders, vergeten groenten en nieuwe voedingsmiddelen die we eigenlijk niet te vreten vinden, moeten ons opeens gezond maken. Dus gaan we er maar aan. Maar hoezeer een voedingsdeskundige het ook aanraadt, niet iedereen houdt van quinoa, tarwegraspoeder, vette vis of boerenkool. En precies dát maakt een dieet moeilijk vol te houden.

Nieuw onderzoek, dat gepubliceerd werd in Psychology and Marketing, laat zien dat mensen vaak hun eigen smaak negeren als ze een dieet volgen.

Dieetplan samenstellen

Onderzoekers van Baylor University en Vanderbilt University vroegen een groep studenten een nieuw dieetplan voor zichzelf samen te stellen. De ene helft maakte een lijst van voedingswaren die ze zouden proberen méér te eten tijdens hun nieuwe dieet (de ‘approach condition’).

Lees ook: Dit is waarom het toevoegen van kurkuma aan je dieet een goed idee is

Met een cijfer gaven ze aan hoe lekker ze deze voeding vonden. De andere helft deed hetzelfde, maar dan met voedingswaren die ze minder zouden eten om gezonder te worden (de ‘avoidance condition’). Daarna werden ze getest op hun mate van zelfbeheersing.

Zelfbeheersing is key

Wat bleek: mensen met meer zelfbeheersing maakten diëten makkelijk voor zichzelf. Bij de approach-techniek kozen ze voor voeding die ze lekker vonden, en bij de avoidance-techniek lieten ze voedingswaren weg die ze niet echt zouden missen.

Mensen met een mindere mate van zelfbeheersing maakten plannen die lastiger leken om vol te houden, met ingrediënten die ze niet lekker vonden en hun lievelingseten op de avoidance-lijst.

Wees niet te streng

Als je van alles moet eten wat je niet lekker vindt is een dieet lastiger vol te houden, valt het nóg meer buiten je comfort zone dan een dieet sowieso al doet en zal je hele dieetplan dus minder effectief zijn. Te streng zijn voor jezelf heeft geen zin. Meer effectief lijkt om je eigen smaak te blijven volgen, een voedingspatroon te creëren dat meer gebaseerd is op genot dan op zelfontkenning.

Must read: Wanneer obsessief sporten gevaarlijk wordt (en wat je moet weten over te streng zijn voor jezelf)

Een goed dieet (en ‘goed’ betekent in dit geval dat je je eraan blijft houden) heeft waarschijnlijk ruimte voor boerenkool én taart.

Althans, als je dat allebei lekker vindt dan. Anders is het beter om beiden te laten staan en iets gezonds te gaan zoeken dat je wél lekker vindt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️