Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 20 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze producten beschermen je lichaam tegen allergische reacties

It’s that time of the year again! En nee, dan hebben we het natuurlijk niet over donkere dagen, pepernoten en kerstliedjes, obviously. We hebben het over het seizoen waarin de pollen door de lucht vliegen en menig mens niezend en tranend de dag door moet komen.

Hooikoorts (en andere allergieën) kunnen maar wat vervelend zijn. Als je er last van hebt, heb je waarschijnlijk al heel wat (anti-histamine)middeltjes gebruikt om de allergische reacties tegen te gaan. Maar wist je dat je de strijd ook kunt aangaan met voeding?

Voeding tegen allergische reacties

Deze producten kunnen je lichaam beschermen tegen allergische reacties.

Brandnetel

Brandnetel (ja, dat groene plantje wat je in bijna elke slootkant tegen het lijf loopt) is een natuurlijke anti-histamine. Op Healthline lezen we dat er onderzoek is gedaan naar de werking van gevriesdroogde brandnetels op de symptomen en dat pakte voor bijna 60 procent van de deelnemers goed uit.

In het artikel lezen we dat de mensen 300 mg per dag binnen kregen. Een brandneteltheetje helpt daarbij, maar je kunt ook gaan voor supplementen met brandnetel.

Quercetin

Quercetin is geen voedingsmiddel, maar een antioxidant die je vindt in o.a. uien, appels, broccoli, peren, bessen, thee, koolsoorten en druiven. Ook hiervan is aangetoond dat het anti-histamine effecten heeft.

Je kan de voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen, maar ook weer denken aan supplementen met quercetin. Gebruik 2 keer 500 mg per dag (gedurende ong. 12 weken).

Ook interessant: Slik jij voedingssupplementen? Een heldere uitleg én een rijtje van onze favorieten

Ananas

Ananas is een tropische vrucht die rijk is aan bromelaïne. Het goedje (een verteringsenzym) komt uit de stam van de vrucht. Het heeft een goede werking op de darmen en de maag en helpt bij de vertering van eten.

Bromelaïne werkt ook tegen opvlammingen die gelinkt zijn aan allergieën. Aangeraden wordt om 3 keer per dag zo’n 400 tot 500 mg binnen te krijgen. Je kan natuurlijk een verse ananas op de kop tikken, maar er bestaan ook supplementen.

Hoefblad

Maak je geen zorgen als je voor dit artikel ook nog nooit van hoefblad hebt gehoord. Hoefblad is familie van de madelief en kan helende effecten hebben op migraine-aanvallen, maar ook bij neusallergieën.

Je kan het nemen in pilvorm, maar ook innemen in olievorm.

Producten die je beter kan mijden

Als anti-histamine rijke voeding helpt om allergische reacties te voorkomen, is het verstandig om histamine rijke producten te laten staan.

Voeding die veel histamine bevat, is o.a. alcohol, gefermenteerd eten (kombucha, zuurkool, tempeh), gedroogd fruit, avocado, aubergine, spinazie, gerookt of verwerkt vlees en oude kaas.

Dan heb je ook nog voeding die het vrijmaken van histamine in je lijf kan triggeren. Dat zijn o.a. alcohol, banaan, tomaat, bonen, chocolade, citrusfruit, walnoten, cashewnoten en pinda’s.

Het effect van voeding

Ben je nieuwsgierig wat de voeding voor jouw allergische reacties kan betekenen? Hou eens goed bij wat je eet op een dag en wat dit voor effect heeft op je lijf en klachten.

Heb je een vermoeden dat een bepaald product jouw klachten verergerd? Probeer dat voedingsmiddel een tijdje te mijden en kijk wat er gebeurt!

Voeding als medicatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️