Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2Famirali-mirhashemian-zNJuvGqup2c-unsplash.jpg)
Hippocrates zei ooit: let food be thy medicine and medicine be thy food. Of het ook echt zo werkt? In The Food Hospital – een serie op TLC – wordt het onderzocht. Artsen en diëtisten proberen patiënten in twaalf weken van hun klachten af te helpen door ze… chocola te geven! Ja, je leest het goed. Al is het natuurlijk niet zo dat iedereen die aanklopt bij het Food Hospital dat krijgt voorgeschreven. Alle patiënten hebben zo hun eigen klachten en krijgen daarom een op maat gemaakt eetpatroon. Voor de 25-jarige Steph maakt pure chocola daar onderdeel vanuit.
Nu klinkt dat misschien best leuk, maar de achterliggende reden is een stuk minder fraai. In aflevering 7 is te zien dat Steph lijdt aan chronische vermoeidheid en last heeft van vermoeidheid, een gebrek aan energie, hoofdpijn en insomnia. Ze krijgt op dagelijkse basis chocola voorgeschreven met 85 procent cacao, omdat hier flavonoïden inzitten: een antioxidant die goed zou zijn voor mensen met chronische vermoeidheid.
Ook wordt in de aflevering de 47-jarige Alan gevolgd, die na iedere avondmaaltijd de vorm van een zwangere vrouw aanneemt. ’s Ochtends is het wel oké, maar iedere avond wordt hij weer ‘zwanger.’ Je kunt je wel voorstellen dat dat geen pretje is. Zo zegt hij dat het zijn seksleven beïnvloedt, zorgt voor ongemak en pijn, en dat hij ‘gewoon normaal’ wil zijn. Food Hospital to the rescue!
Hoe je forever young blijft met de juiste voeding (volgens Kris Verburgh)
Voeding als medicijn
Steph, Alan en de andere patiënten van het Food Hospital krijgen geen pillen meer, maar voedsel als medicijn. Gedurende 12 weken worden ze aan een strikt dieetregime onderworpen dat is opgesteld door 3 medische professionals.
In het geval van Alan ziet dat er als volgt uit: hij moet voornamelijk vers fruit en groente eten, mager vlees en vis, noten en volkorenproducten. Wat hij niet mag is brood, gefermenteerd fruit, bonen en sommige koolsoorten. Afwijken van het dieet is niet echt een optie, want als het Alan niet lukt om zijn conditie te verbeteren – zo stellen de artsen – dan moet hij waarschijnlijk voor de rest van zijn leven aan de medicatie.
Lees ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
Als de 12 weken voorbij zijn komen de patiënten terug naar The Food Hospital, waar ze opnieuw getest worden. En bij deze alvast een kleine spoiler: de resultaten zijn soms zo overweldigend dat zelfs de artsen verrast zijn. Alhoewel, waarom verrast? Ik hoor Hippocrates denken ‘ik zei het toch’?
Meer documentaire en serietips?
- Must see: 8 x de beste food documentaires.
- Voeding gebruiken als medicijn: een voedingsdeskundige legt uit
- De satirische komedie Dear White People op Netflix bespreekt ook identiteit en racisme
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!