Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 14 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Migraine: dit is wat het precies is (en het verschil met ‘gewone’ hoofdpijn)

Aanvallen van bonzende hoofdpijn, misselijkheid en het onmogelijk verdragen van prikkels. We hebben het niet over een ‘gewone’ (kater)hoofdpijn, maar over migraine. Zo’n 2 miljoen mensen in Nederland kampen ermee. Veel dus! Maar wat doet deze mysterieuze en onaangekondigde hoofdpijn eigenlijk met je brein?

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Soms door een lange dag werken, soms door een kater en soms heb je gewoonweg geen idee waar het vandaan komt. Maar hoe zit dat wanneer je een migraineaanval krijgt?

Mirgraine vs. hoofdpijn

Om daarachter te komen, is het handig eerst het verschil is tussen hoofdpijn en migraine te weten. Gewone hoofdpijn komt in allerlei soorten en maten en heeft verschillende oorzaken. Te weinig water drinken, stress, geen bril dragen; stuk voor stuk kunnen deze situaties voor een andere hoofdpijn zorgen. Ook verschilt de gevoeligheid voor hoofdpijn en de symptomen per persoon. Dit zijn 3 bekende vormen van hoofdpijn:

Spanningshoofdpijn

Spanning kan zorgen voor een doffe, drukkende pijn (in je voor- of achterhoofd) en het gevoel geven alsof er een strakke band om je hoofd zit. Het kan zijn dat de hoofdpijn in aanvallen komt of chronisch is (en dus nooit helemaal weggaat). Vaak voel je deze pijn ook in je nek. De oplossing? Je leefstijl veranderen en zorgen voor – niet geheel onverwacht – minder spanning, aldus drs. H. Vrij-Mazee, arts en docent.

Last van migraine? Vermijd dan deze 7 dingen

Clusterhoofdpijn

Zoals de naam al zegt, komt deze soort hoofdpijn in fases. Elke aanval duurt meestal tussen de 15 minuten en 3 uur en komt vaak voor aan één kant van het hoofd. Soms schiet deze pijn zelfs door naar het oog, oor, nek of de bovenkant van de kaak én kan het oog gaan tranen.

Migraine

Dan de heuse boosdoener: migraine. Als eerste is het interessant om te weten dat migraine niet zomaar een hoofdpijn is, maar een chronische ziekte in de hersenen. Je herkent migraine aan de lange duur van de aanvallen, deze kunnen van 4 uur tot wel 3 dagen duren. Migraine komt meestal voor aan slechts één kant van het hoofd, rond de slaap. De pijn is meedogenloos, het gaat er flink bonzend en kloppend aan toe.

De pijn kan zelfs misselijkheid veroorzaken en ervoor zorgen dat je moet overgeven. Dat was helaas nog niet alles: de meeste prikkels zoals lichtflitsen, geluid en geuren kunnen al te veel zijn. Sommige mensen zien ook zwarte vlekken en hebben moeite met praten. Geen pretje dus! Maar wat gebeurt er nou precies in je brein bij zo’n onaangename aanval?

6 natuurlijke manieren om van je hoofdpijn af te komen (geen pilletje voor nodig)

Dit gebeurt er in je brein bij migraine

Eenderde van de mensen die last heeft van migraineaanvallen, kampt met zogeheten auraverschijnselen. Zij zien sterretjes, blinde vlekken en soms valt er een deel van het gezichtsveld weg. De wetenschap wijst uit dat dit wordt gestuurd door het achterste deel van je hersenen, het gebied waarmee je kan zien. Wanneer je last hebt van migraine worden deze cellen overactief (ze werken over) en raken daarna ‘uitgedoofd’, vertelt neuroloog en migraine-expert Gisela Terwindt aan op Gezondheidsnet. Een soort mini-burn-out dus in de brein.

Iets verder naar voren in je hersenen is het gebied waarmee je voelt, dat zou verklaren waarom sommige mensen tintelingen ervaren of zich slap voelen. Iets opzij (aan de zijkant van je hoofd) zit het spraakcentrum. Aha. Dat verklaart op zijn beurt voor de spraakproblemen. Het lijkt een dominoeffect te hebben dus, zo’n migraine. Nóg een stuk verder in je hersenen ligt het gebied waar je motoriek en kracht geregeld wordt, vandaar het slappe gevoel.

De mythes over migraine

Nu je weet hoe migraine in elkaar steekt, is het ook handig te weten wat er vooral níet klopt aan wat er over migraine gezegd wordt. De bekendste is misschien wel dat bepaalde voedingsmiddelen (zoals chocolade) kan zorgen voor migraine. Wat wel klopt is dat je in de aanloop naar de aanval je trek kunt krijgen in bepaald voedsel en dat is vaak chocola. Dat is dus eerder een symptoom dan een oorzaak.

Dat migraine iets psychisch is, is ook onzin. Je hersenstam wordt tijdens zo’n aanval als het ware ontregeld.

Verder is er nog veel onduidelijk over de aandoening. Zoals waarom het 3 keer zoveel voor komt bij vrouwen als bij mannen bijvoorbeeld. Wetenschappers denken dat het met de hormoonhuishouding te maken heeft.

Neem rust

Helaas is migraine niet te genezen. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw medicijn tegen migraine, de zogenaamde CGRP-remmers. De beste remedie? Als je last hebt van migraine, dan kan je het beste helemaal niets doen. Letterlijk zo min mogelijk prikkels ontvangen en in een donkere kamer op bed liggen en héél veel rusten.

Tips tegen hoofdpijn?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️