Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 27 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom krijg je hoofdpijn van rode wijn? (en nee, het is niet sulfiet)

Simpelweg zijn er twee soorten mensen (om even lekker in hokjes te denken): mensen die een fles wijn kunnen leegdrinken en de volgende dag vrolijk wakker worden en hun dagelijkse activiteiten prima kunnen uitvoeren én de mensen die dat op z’n zachtst gezegd niet kunnen. Die na het drinken van een glas of twee de volgende ochtend glazig uit hun ogen kijken en bonkende koppijn hebben. Heb je dit altijd na het drinken van (soms maar een paar glaasjes) rode wijn? Dan heb je misschien niet zomaar een kater. 

Hoe het kan dat sommige mensen na het drinken van een fles wijn wegkomen met alleen een beetje moe zijn terwijl anderen na het drinken van twee glaasjes direct een kater te pakken hebben, was nooit helemaal duidelijk. “Jij hebt gewoon geluk” of “jij bent jonger” zijn veel gehoorde theorieën. Toch blijken er stoffen in rode wijn te zitten die er op wijzen waar die mega-rode-wijn-kater vandaan komt.

Er is een verschil tussen een kater en ‘rode-wijn-migraine’

Blijkbaar is een verschil in katers. Er is namelijk een ‘gewone’ katerhoofdpijn en hoofdpijn die specifiek komt door het drinken van rode wijn. Aha. De gewone kater is je wellicht niet onbekend: de bekende hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, een droge mond, moeheid en pijnlijke spieren. Je lichaam moet de alcohol verteren en dat gaat – zoals je hebt gemerkt – niet zonder slag of stoot. Deze kater krijg je na het drinken van G&T’s, biertjes en andere (sterke) dranken.

Echter kunnen je katers van het drinken van wijn een stuk erger zijn, blijkt uit een onderzoek. De één heeft daar meer last van dan de ander. Bij sommigen is het zelfs zo erg dat de hoofdpijn al komt na het drinken van één of twee glazen en dus niet van binge drinken ofwel: een avondje zuipen. Het komt door de mate van gevoeligheid voor een stofje in de wijn. In dat geval is dat ene glas een trigger voor migraine in plaats van een echte kater, aldus Lawrence Newman, een zenuwarts en leidinggevende van ‘hoofdpijnmedicijnen’ in het NUY Langone Medical Center in New York. Bad luck dus, als dat bij jou zo is.

Nederlandse wetenschappers maken de eerste natuurlijke sulfiet ooit (goed voor je wijn!)

Het ligt niet aan sulfiet (de chemische stof in wijn)

Sulfiet is een chemische stof (een conserveringsmiddel) waarmee ‘normale’ wijnen langer goed blijven, dit komt door de antibacteriële werking. Deze stof wordt ook gebruikt voor het langer goedhouden van gedroogd fruit en is een grote boosdoener van je katers, naast de alcohol zelf natuurlijk. Sulfiet zit trouwens ook gewoon in biologische wijnen, dus met die bio wijn van de supermarkt kom je niet ver. In natuurwijnen daarentegen wordt (bijna) geen sulfiet toegevoegd. Benieuwd? Check onze favoriete natuurwijnbarren van Amsterdam!

Enfin, sulfiet is een oorzaak van een kater, maar niet van die hoofdpijn waar sommige mensen mee kampen. Wat is het dan wél?

De oorzaak van migraine na wijn

De grote boosdoener zijn zogeheten ‘tannines‘, schrijft online magazine SELF. Tannines zijn molecules en is een verzamelnaam voor chemische verbindingen. Deze stoffen zijn van invloed op de smaak, kleur en structuur van bijvoorbeeld wijn (maar ook van thee). Tannines (ook wel looizuur genoemd) komen van nature voor in planten, bomen en vruchten, dus ook in de schil, pitjes en stengels van een druif. Met hun drogende werkingen zorgen ze voor de bittere smaak in wijn.

Die tannines worden ervan verdacht de oorzaak te zijn van de bekende migraine. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de tannines invloed hebben op je serotonine-gehalte en op het samentrekken en uitzetten van de bloedvaten, een oorzaak van hoofdpijn. En laat in de rode wijn nou net meer tannines zitten dan in witte wijn (die worden hieruit verwijderd). Maar die gevoeligheid verschilt dus van persoon tot persoon. Ook heeft tyramine – een ander voorkomend zuur in wijn – invloed op de kater. Mystery solved…

Een oplossing? Hoe lichter de wijn, hoe minder tannines het bevat. Tip: licht gekoelde lichtrode wijnen bevatten minder tannines en zijn héérlijk, helemaal als het een natuurwijn is (het is mijn favoriete wijnsoort, in de winter én zomer). Ook kan je koffie drinken voor het drinken van wijn, omdat het de bloedvaten iets vernauwd dus migraine beperkt. Veel water drinken is altijd een goed idee, of gewoon helemaal geen wijn drinken, dat voorkomt in elk geval deze ‘kater’.

Meer over wijnen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️